Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A túlélés éve vár a Szentesre

Berki András lemondása után a Németországból hazatért Vass Sándor lett egy esztendőre a Szentesi VK felnőtt OB I-es csapatának vezetőedzője. Bár még aláírt szerződéssel nem rendelkezik, de szóban mindenben megállapodott az elnökséggel.
A vele készült interjúból kiderül, hogy az előző évadot a nyolcadik helyen záró csapattól nagy bravúrnak számítana az élvonalban maradás.

– Mindig ennyire bátor volt?
– Miért kérdi ezt?

– Csak azért, mert – hogy a medence világánál maradjunk – fejest ugrott az ismeretlenbe. A legutóbbi csapatból Maklári Ádám a Fradiba, Józsa Tibor a Szolnokba, míg a Szabó Tamás, Turzai Gábor, Vígh Tibor, Újházi Attila kvartett a Fehérvárba igazolt. Szinte reménytelen vállalkozásnak ígérkezik a pótlásuk. Egyáltalán miben bízik?
– Abban, hogy akarok és hitem szerint tudok is segíteni a nehéz helyzetbe jutott szentesi pólónak. Azért ne felejtsük, a tavalyi csapatból azért itt maradt Horváth Tomi, Torday Árpi, Döbrőssy Viktor, Araczki András, Jaksa Márk, Rácz Norbert és a szerb Srdjan Zsivanovics. Hét emberrel nyilván még nem lehet kiállni, a probléma megoldására hétfőtől kéthetes tábort tartunk. Ide fiatal, 18–20 éves, motivált pólósokat várunk. Az előzetes bejelentések alapján lesznek itt a BVSC-ből, az Újpestből, a Domino-Honvédból, de még Izraelből is. Megnézzük, tehetsége, tudása alapján ki passzol a csapatba, és ki nem. De ez még nem feltétlenül elegendő, az emberi kvalitás is fontos szempont. Mást nem tehetek, drukkolok, hogy találjunk közöttük több használható játékost.

– Őszinte leszek, ez azért nem tűnik túl biztatónak. Vagy bejön, vagy nem... Másképp fogalmazva, el tudnék képzelni ideálisabb bemutatkozást is az élvonalban. Gondolom, ön sem ilyenről álmodott?
– Már tavaly eldöntöttem, idén végleg hazajövök Németországból. Beszéltem Beleon Zsolt elnökkel, akivel megállapodtunk, hogy az utánpótlásban dolgozom majd. Én így is készültem, de mert Berki András lemondott, változott a helyzet. A felkérés után két nap gondolkodási időt kértem, majd igent mondtam.

Vass Sándor álma valóra vált: edző lett az OB I-ben. Fotó: Vidovics Ferenc
Vass Sándor álma valóra vált: edző lett az OB I-ben.
Fotó: Vidovics Ferenc

– Nem a kalandvágy hajtotta?
– Még véletlenül sem! Mindig is dédelgetett álmom volt, hogy egyszer élvonalbeli edző legyek. Váratlanul érkezett a lehetőség, de mert szeretem a kihívásokat, belevágtam. Szívvel-lélekkel teszem majd a dolgom, de hogy ez mire lesz elég, azt ma még megjósolni is nehéz. Hatalmas bravúrként értékelném a bennmaradást, de a pakliban benne van az is, hogy ki is eshetünk. Egy alapszakasznyi idő áll a rendelkezésemre, hogy csapatot építsek, amely aztán a rájátszásban meglepetésre is képes lehet.

– Mennyire ismeri a mezőnyt?
– Azért Németország nem a földgolyó másik felén van, majdnem minden második hónapban néhány napot Szentesen töltöttem. Ezalatt láttam meccseket, de telefonon is sokat értekeztem egykori pólósbarátaimmal, na meg persze az internet is mindig kéznél volt. Tudom, ez még nem biztos, hogy elég, éppen ezért a tárgyalások során egyetlen kikötésem volt csak, hogy elődöm, aki egyben a barátom is, Berki Bandi segítse a munkámat. Vele összefogva sikerülhet túlélni az előttünk álló évadot. Mert hiába laktam sokáig Düsseldorfban, azt pontosan érzékelem, hogy a szentesi póló jövője a tét.

Tizenkilenc évig élt Németországban

Vass Sándor, a Szentesi VK férfi vízilabdacsapatának edzője 1960. december 26-án született Szentesen. Első választott sportága a kézilabda volt, de mert eltörött a lába, orvosi javaslatra 12 évesen a póló mellett kötött ki. Szentesen végigjárta a szamárlétrát, 1978-ban tagja volt annak a dr. Tóth Gyula edzette ificsapatnak, amely országos bajnokságot nyert. Egy év múlva már a felnőttek között játszott, így tagja lehetett az 1980-ban MNK-győztes, valamint az 1981-ben KEK-negyedik együttesnek. 1989-ben a Poseidon Köln pólósa lett, majd két év múlva átigazolt a Düsseldorf SC-be. Egészen mostanáig szerepelt a helyi gárdában, mellette 1996-tól folyamatosan edzette a Düsseldorf utánpótlását is. Pár hete költözött haza Szentesre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvége sportműsora

Tovább olvasom