Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

A vásárhelyi a legújabb

A megye öt nagyobb városában 15 olyan sportcsarnok található, amelyben elfér egy méretes kézilabdapálya. Szegeden van a legtöbb (kilenc), Vásárhelyen pedig a legújabb, a tavaly átadott Balogh Imsi Sportközpont. Az összes létesítmény kisebb-nagyobb nézőtérrel ellátott, és rendszeresen otthont ad bajnokiknak, különböző sport- és kulturális eseményeknek.
Vásárhelyen az idősebb, de még a középkorú drukkerek is a Porcelán-csarnokba jártak, ott játszott a város első NB I- es női kézilabdacsapata. Ma is sport- és rendezvénycélokat szolgál, főként a vállalat dolgozói számára, de mostanában – szigorúan ideiglenesen és kényszerből – raktárként hasznosítják – tudtuk meg Hideg Gábortól, a Villeroy & Boch ügyvezető igazgatójától. Az utóbbi 15 esztendőben két új aréna épült: 1994-ben a Hódtói Sportcsarnok (befogadóképesség: 1400–1500 fő), tavaly az eddigi legújabb, a Balogh Imsi Sportközpont (800–1000 fő). Az oktatási funkción kívül előbbi a férfi kosárlabda, utóbbi a női kézilabda bázisa lett.

Amint várható volt, Szeged vitte el a pálmát: a megyeszékhelyen az újszegedi sportcsarnokkal együtt kilenc olyan létesítmény található, amelyben elfér egy szabványméretű – ez volt vizsgálódásunk alapja –, vagyis 40×20 méteres kézilabdapálya. A spori históriája érdekes: 1975-ben adták át, és mint köztudott, uszodának indult, annak álmodták először a tervezők. A Pick, a Szeviép, a Medikémia (az egykori sikeres röplabdagárda), valamint számos egyéb rangos sportesemény és koncert otthonát 2001-ben átépítették, bővítették, azóta 3600 széken foglalhatnak helyet a szurkolók, de nem ritka a 4000 feletti látogatottság.

A legfiatalabb. A Balogh Imsi Sportközpont a megye legújabb, kézilabdapálya méretű sportcsarnoka. Fotó: Tésik Attila
A legfiatalabb. A Balogh Imsi Sportközpont a megye legújabb, kézilabdapálya méretű sportcsarnoka. Fotó: Tésik Attila

A másik nyolc létesítmény: Csonka, Fodor, Déri, Deák, Orczy, Lila iskola, Etelka sori munkacsarnok és az egykori Délép, ma a Gellért Szabadidőközpont területén található aréna. Utóbbi a védőzónák hiánya miatt első osztályú minősítést nem kaphat. Az oktatási feladatokon kívül több sportág edzéseinek, bajnoki mérkőzéseinek a helyszínei, s mindenütt található közel 200–400 szurkoló befogadására alkalmas lelátó, olykor galériás megoldással.

Makón 1999-ben épült fel a József Attila Gimnázium 560 nézős csarnoka – addig csak a Hollóssy Kornélia úti ma már sátortetős küzdőtér volt –, ahol NB I-es „korukban" emlékezetes meccseket vívtak a kézilabdás lányok. Manapság is a sport- és a kulturális élet egyik központja. Ez a megállapítás igaz a szentesi Jövendő utcai Dr. Papp László Sportcsarnokra (600-600 ülő- és állóhely) és a csongrádi Sághy Mihály Szakközépiskola (mintegy 200 férőhely van a lelátón) létesítményére is. Előbbi 13, utóbbi 16 éves. Öt város, 15 sportcsarnok, amiben elfér egy szabványos kézilabdapálya, így minden más sportág küzdőtere is. Nehéz megmondani: kevés, sok vagy éppen elég.

Másutt a megyében

Nemcsak a nagyobb városokban, kisebb településeken is található méretes kézilabdapályát befogadó csarnok. A teljesség igénye nélkül: információink szerint ilyen a röszkei, a deszki, a domaszéki és a kisteleki. Utóbbit a HNKC női kézilabdásai avatták.

Olvasóink írták

 • 2. walaki 2009. október 30. 11:02
  „"Az utóbbi 15 esztendőben két új aréna épült: 1994-ben a Hódtói Sportcsarnok (befogadóképesség: 1400-1500 fő), tavaly az eddigi legújabb, a Balogh Imsi Sportközpont (800-1000 fő). Az oktatási funkción kívül előbbi a férfi kosárlabda, utóbbi a női kézilabda bázisa lett."

  Ez az állítás kicsit sántít, ugyanis csak a Hódtói lett előbb a kosárlabda bázisa, a másik mire felépült megszűnt a kosárlabda. Egyébként a Sportközpont elnevezés is nevetséges, inkább tornaterem az, mintsem komoly sportcsarnok. A nézőtér kialakítása is hagy némi kívánnivalót maga után, a felső részek széleiről nem lehet belátni a pálya egyes részeit....
  Ha választani kell, akkor a Hódtói még ma is sokkal jobb sportcsarnok, mint a csilli-villi Balogh Imsi Tornaterem.”
 • 1. zehn 2009. október 30. 09:45
  „Azért jó,ha pontosítunk.Szegeden jelenleg egy sportcsarnok van és van több olyan tornaterem,ahol egykétszáz néző nem túl kényelmesen elfér egy-egy bulimeccs alkalmával.A volt DÉLÉP és Etelka-sori létesítmény sport munkacsarnok, nem igazán sportcsarnoki funkciókkal.
  Fürdőkádban is lehet fürödni,de mégsem mondjuk,hogy többezer fedett versenyuszoda van a városban.
  Nem is értem a cikk aktualitását,meg egyébként sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koeman magyar bajnokikra látogat

Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a november 14-én sorra kerülő,… Tovább olvasom