Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A végén megmutattunk: az olaszok legyőzésével bronzérmes a férfi vízilabda-válogatott

Az utolsó negyedben Biros vezetésével bedarálta az olaszokat a magyar férfi vízilabda-válogatott. Ezzel a győzelemmel megszereztük a bronzérmet az eindhoveni Európa-bajnokságon!

Olaszország-Magyarország 9-12 (1-1, 3-4, 4-1, 1-6)

Vízilabda Európa-bajnokság, bronzmérkőzés. Eindhoven, Pieter van den Hoogenband uszoda, vezeti: Peris (horvát).

Magyarország: Szécsi - Katonás, Madaras, Varga Dénes 2, Kásás, Hosnyánszky 1, Kiss G. 2, Szivós 2, Varga Dániel, Biros 6, Steinmetz Á., Hárai. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes.

Olaszország: Volarevics - Perez 1, Gitto, Figlioli, Giorgetti 2, Felugo 1, Figari, Gallo 2, Presciutti 2, Fiorentini, Aicardi, Lapenna 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna.

Emberelőny: 15/2 ill. 16/3.

Ötméteres: 2/2 ill. 2/2.

Kipontozódott: Varga Dániel (25. perc), Hosnyánszky (32. perc), Giotto.

Kiállítás cserével: Figlioli (32. perc)

Kemény Dénes szövetségi kapitány: - Közepes játékkal maximális eredmény, tömören így jellemezhetném a meccset, amely rendkívül hullámzó volt, hol mi, hol ők álltak jobban. Hogy mit kértem a srácoktól az utolsó szünetben? Hogy nyerjék meg 6-1-re az utolsó negyedet. Megtették. A mérkőzést az tette különösen nehézzé, hogy az olaszok minden, pólón kívüli tudásukat is bevetették, miközben nálunk néhány fontos játékos nem a legjobbját nyújtotta - ma sem. London? Hirtelenjében Málaga, a 2008-as Eb jut eszembe. Ott hasonlóképpen nagy harcban, nagyon nehéz meccsen szereztük meg ugyancsak a bronzérmet, aztán Pekingben olimpiai bajnokok lettünk...

Biros Péter, aki egymaga hatot lőtt a tizenkét magyar találatból: - Volt már ilyen az életemben, a 2005-ös montreali vb elődöntőjében a görögöknek is ugyanennyit lőttem. Örülök az "ismétlésnek". Döntő volt, hogy háromgólos hátrányban sem adtuk fel, akartuk nagyon ezt a bronzérmet, és tettünk is érte. És végre nekünk jött ki a lépés, végre meglett az elvégzett sok-sok munka eredménye. Hogy leszek-e négyszeres olimpiai bajnok? Meglátjuk, mit hoz London, én nagyon szeretnék újból aranyérmes lenni. Benne van a csapatban, hogy nyerjünk Londonban is."

A kapuban parádézó Szécsi Zoltán: -
Olyan volt ez a meccs, mint egy brazil szappanopera: rendkívül fordulatos...

Döntő: Szerbia-Montenegró 9-8 (1-1, 2-3, 3-1, 3-3)
A szerbek legutóbb 2006-ban hazai környezetben nyerték meg a kontinensviadalt.


A végén megmutattunk: az olaszok legyőzésével bronzérmes a férfi vízilabda-válogatott. Fotó: MTI/Kovács Anikó (galéria

4. negyed (1-6)

8. perc:
Messzire nem jutnak vele, 13 másodperc még a bronzmeccsből, Kemény Dénes is időt kér. Gól már nincs, de így is háromgólos győzelmet aratott a magyar férfi vízilabda-válogatott! Szép volt fiúk!

8. perc: Fórban jöhetnek az olaszok, de miénk a labda. Figlioli üti le Birost, cserével ki is állítják. A büntetőt Kiss Gergő vágja be könyörtelenül. 12-9. Fél perc vissza, időt kérnek az olaszok.

7. perc: Felugo pattint fölé, előnyben jöhetünk. Jöhetnénk, de nem. Megindulnak az olaszok, Szécsi robban ki a hosszú indításra, szabaddobás kifelé. Hosnyánszky lövé mellé.

A végén megmutattunk: az olaszok legyőzésével bronzérmes a férfi vízilabda-válogatott. Fotó: MIT/Kovács Anikó (galéria)

6. perc: Biros rosszkéz oldalról is könnyedén talál be, mi lenne velünk nélküle?! 11-9.

5. perc: Legalább a szerencse visszajött mellénk, Felugo fejéről, Szivós rásegítésével jut a labda a kapuba. 10-9. Megússzuk az emberhátrányt, végre felébredtünk.

4. perc: Végre az olaszoknál is jön egy kontra, megindulunk, ez egy igazi magyar játék volt. Kiss adja át keresztbe Varga Dénesnek, de jól tette! 9-9. Felugo centerből lövi fejbe Szécsit, mekkora védés?!

3. perc: Újabb elszórakozott emberelőny, de Kissnek azért maradt ideje egy gólra. 9-8.

2. perc: Varga Danit pontozzák ki, ezt az emberhátrányt megússzuk. A gólt viszont nem, Felugo iszonyatos gólt ejt...baj van! 9-7.

1. perc: Az utolsó ráúszást is az olaszok nyerik. Felugo majd' a félpályáról pattintja rá, más választása nemigen volt. Előnyben vagyunk, Biros az ötödik gólját vágja be. 8-7.

3. negyed (4-3)

8. perc:
Giorgetti nagy kedvvel lövöldözik, azért Szécsinek is van egy-két szava hozzá. Biros az egyszemélyes magyar csapat! 8-6.

7. perc: Felugo pattint, Szécsi tolja ki. Sarokdobás. Hárait küldik ki kezelni orrvérzését. Kontra megint, Szécsit állítják ki. Hosznyánszky és Kásás próbálja védeni a magyar kaput, nem sikerül. Lapenna köszön be. 8-5.

6. perc: Körbe-körbe jár a labda, majd centerben Kásás emelkedik, de figyeltek rá. Figari ejtése veszélyes, de csak kapufa. Újabb magyar kontra...

A végén megmutattunk: az olaszok legyőzésével bronzérmes a férfi vízilabda-válogatott. Fotó: MIT/Kovács Anikó (galéria)

5. perc: Kontra ellenünk, az olaszok nagy iramban indulnak meg. Szécsin nem múlik a dolog! Tizedik előnyünket kapjuk, Kemény Dénes időt kér. Most már gólt kellene lőni!

4. perc: Szivós lövi telibe Volarevicset, a kipattanó se a miénk. MI jöhet még itt? Most Madaras ellen ítélnek büntetőt, Giorgetti könnyedén vágja be. Kettővel lépnek el az olaszok. 7-5.

3. perc: Giorgetti hatalmas gólt lő, egyenlítenek az olaszok. 5-5. Újabb lövés nélküli magyar támadás, Giorgetti hozhatja fel a labdát. Perez pedig be is vágja. 4-1-es magyar vezetés után 6-5-re vezetnek az olaszok.

2. perc: Hihetetlen, Kásás pattint mellé közvetlen közelről. Újabb fór marad ki. Figlioli lövése a blokkról megy ki, Hosnyánszky lövése gyenge.

1. perc: Figlioli hozza el a labdát, előnyben maradnak, de nem tudnak begyötörni egy gólt. Szécsi parádézik.

2. negyed (3-4)

8. perc:
Varga Dániel ellen fújnak büntetőt, egyenlíthetnek az olaszok. Gallo meg is teszi. 4-4. Biros viszi hátán a csapatot, újra vezetünk. 4-5. Felugo próbálkozik a végén előnyben, de lejár a támadóidő. Meg kell szerezni a ráúszásnál a labdát, hogy ne legyünk emberhátrányban.

7. perc: Ötödik emerelőnyét kapja a magyar csapat, Biros vágja Volarevicsbe a labdát. Ő legalább előtte.

A végén megmutattunk: az olaszok legyőzésével bronzérmes a férfi vízilabda-válogatott. Fotó: MIT/Kovács Anikó (galéria)

6. perc: Kettős fórban az olasz válogatott, Presciutti nem is hibázik. 2-4. Előnyben a magyar csapat, úgy 2 másodpercig, mert kontra ellenünk. Szinte kötelező elemként jön az olasz fór. Presciutti kapta el a fonalat, bár Szécsi az első lövést még védte. 3-4.

5. perc: Harmadik előnyünkből se tudunk betalálni, Kiss lövése száll el a kapu mellett. Birosnak viszont megvan a második gól, kőkeményen kilövi a hosszút. 1-4.

4. perc: Figlioli hagyja ki a fórt, még jó, hogy a kapufa nem érez, ez fájhatott.
3. perc: Szécsi indít megint, Varga Dénes van fent, simán pattintja be Volarevics mellett a labdát. 1-2. Újabb kontra a "hazaiaknál". Elég lassan megy a játék, kicsit ötlettelen a támadás. Hárai harcol ki ötméterest, Hosnyánszky keze nem remegett meg. 1-3.

2. perc: Kásás várja be a többieket, majd fórban jöhetnénk, de letelik az emberelőny, mire lőhetnénk. Szivós nem jut a labdához. Szécsi véd a túloldalon.

1. perc: Varga Dénes se bír Figliolival, újra az olaszok jöhetnek. Már épp dühönghettünk volna az újabb fór miatt amikor labdát szereznek a magyarok.

1. negyed (1-1)

8. perc:
Kontra az olaszoknál, Biros marad fent, jön is az indítás Szécsitől, majd a gól is. 1-1. Harmadik előnyét is megkapják a fehérek, Felugo a jobbszélről, Szécsi szépen fogja a lövést.

7. perc: Hosnyánszky távolról, Volarevics ujjheggyel tolja ki. Hárai centerben, hozzá se jut el a labda. Hárman vetődnek rá.

6. perc: Lassan megy körbe a labda, végül Biros vállalja el. Simán húzza le Volarevics. Szécsi szépen fogja a rövidet.

A végén megmutattunk: az olaszok legyőzésével bronzérmes a férfi vízilabda-válogatott. Fotó: MIT/Kovács Anikó (galéria)

5. perc: Gallo igyekszik, Kásás blokkja mentett meg minket a góltól. Marad az olaszoknál a labda, ráadásul előnyben jöhetnek. Nem ússzuk meg gól nélkül, Gallo javítja az előző hibáját. 1-0.

4. perc: Kásás ejtésére Volarevics nem is mozdul, jócskán mellé.

3. perc: Óriási csata középen, Steinmetz Ádám kezéről sodorják le a labdát. Szécsi-védés a másik oldalon, jó formában a magyar kapus.

2. perc: Fórban az olaszok, de Fiorentini húzása szerencsére mellé. Előnyben vagyunk, de Kásás próbálkozását védi Volarevics.

1. perc: Fiorentini nyeri a ráúszást Kásással szemben, az olaszok kezdhetik a találkozót. Gyorsan kontra a fehéreknél. Steinmetz Ádámhoz érkezik a labda, de megpattan a vízen.

13.25: Elszánt arcok mindkét oldalon, az olaszok vízbeugrás előtt körbeölelik egymást, mi pedig a kapusokat melegítjük. Fehérben az olaszok, mi vagyunk a "vendégek".

13.20: Köszöntünk mindenkit így koradélután. Igazán izgalmas mérkőzés elé nézünk így ebéd után, jó szurkolást mindenkinek! A csapatok a bemutásnál, jönnek a himnuszok, majd 13.30-kor jöhet a bronzcsata.

Korábban

A címvédő olaszok is keserű szájízzel várhatják a mai találkozót, ráadásul a csoportmérkőzések alatt esélyt se hagytunk nekik arra, hogy győzzenek ellenünk. Az első találkozón ugyanis 12-8-as győzelmet arattak Kemény Dénes fiai.

Varga Dénes dühe jogos a Montenegró elleni mérkőzésen. Fotó: MTI/Kovács Anikó
Varga Dénes dühe jogos a Montenegró elleni mérkőzésen.
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Ebből kiindulva az esélyek melletünk szólnak, de az elődöntő során is így volt. Az olaszok hasonlóképp az éremmel szeretnék kompenzálni a csalódást, úgyhogy vérremenő csata várható ma koradélután.

Olvasóink írták

 • 14. theseus 2012. január 29. 22:08
  „Szép volt fiúk! Fantasztikus hajrá volt! Ez a zárónegyedbeli 6-1 egészen hihetetlen, az egygólós győzelem is szép lett volna.
  Akik meg fanyalognak, ugorjanak be a vízbe, és csinálják jobban. Vagy legalább vigyék el a gyereküket, hogy legyen utánpótlás.”
 • 13. Zsanetta 2012. január 29. 20:53
  „Én is ezért nem szidom (csak pár kritikát írtam ide), mert szerintem Ő egy "mágus" és fogadni mernék, hogy hozzák a londoni aranyat! Végül is az számít! Gyönyörű lenne zsinórban a 4. arany! Nagyon szurkolok nekik, de Szegedről Török Béla beférne a válogatottba, aki ennek ellenére nem utazott:
  http://www.delmagyar.hu/sport/torok_bela_volt_a_vizilabda-valogatott_mesterlovesze_-_video/2257831/
  Montenegró ellen nagyon hiányzott!”
 • 12. la-za 2012. január 29. 19:44
  „Ebben a témában veled értek egyet Zsanetta, bár a 3. helyet én nem tartom blamának. Minden tiszteletem a válogatott egykori húzóembereié, de elgondolkodtató, hogy a 13 fős keretből 8-an 30 felettiek (nem is kicsivel). Hiába a rutin, ha nincs már meg az egykori fürgeség, lendület.

  Ám ha az olimpián rácáfol a kritikákra a kapitány, akkor az legyen a legnagyobb gondunk, hogy mennyi az átlagéletkor :)”
 • 11. Lucia 2012. január 29. 19:33
  „Szerintem sem kell hasra esni ettől a bronztól! Itt az igazság:

  http://index.hu/chart/2012/01/29/a_kemeny-era_leggyengebb_negy_eve/”
 • 10. Zsanetta 2012. január 29. 19:24
  „8.
  Ha 1-2 "sztár" legalább 50%-os teljesítményt nyújtott volna Montenegró ellen, ma az aranyéremért játszhattunk volna!”
 • 9. la-za 2012. január 29. 19:16
  „"Ha nem Baksa kezd Montenegro ellen, ma döntőt játszunk.."

  Erre azért nem fogadnék... :)”
 • 8. StencilAtya 2012. január 29. 18:44
  „7. Zsanetta 2012.01.29. 17:14

  Ha nem Baksa kezd Montenegro ellen, ma döntőt játszunk..

  Elgondolkodtató!”
 • 7. Zsanetta 2012. január 29. 17:14
  „Nagy lebőgés, nagy égés!
  Remélem Londonba nem ugyanez a csapat megy, mert akkor még dobogóra sem kerülünk! Pár játékostól már el kellene köszönni, ha már maguktól nem teszik meg.
  Az OBI-es bajnokságot veretlenül vezető Szegedből csak a kapust vitték az EB-re, aki kevés lehetőséget kapott. Elgondolkodtató!”
 • 6. GAgyi 2012. január 29. 16:31
  „Gratula a csapatnak!
  Sok szép percet okoztak megint.
  Ha az emberelőnyeinket ki tudnánk használni, akkor a világon soha senki nem verne meg.....de akkor soha nem is izgulnánk :)

  Legnagyobb hátrányunk az (ember)előnyünk :)

  Csak így tovább!!!”
 • 5. kukus 2012. január 29. 16:13
  „Sokan örülnének a bronznak, az biztos. Hogy nekünk jó-e,nem tudom. De nekem az az érzésem, hogy minket valami török átok sújt,vagy mi. Láttam a montenegróiak elleni meccs utolsó öt percét- félelmetes volt. Nyomás alatt ez a kiváló válogatott szinte összeomlik. Persze sokszor fújnak is ellenünk, de ez már nem újdonság, 20-30 év alatt hozzászoktunk. Aggódom az olimpia előtt, mert a kézisektől is nemegyszer láttam hasonlót: tétmeccseken nem bírják a magyar sportolók a nyomást. Pedig annyira sokan szorítunk és annyira kellene az önbecsülésünknek a győzelem. Mi több: annyira megérdemelnék!!!Hajrá magyarok!!! :)”
 • 4. Berlusconi 2012. január 29. 15:57
  „Szép volt!”
 • 3. Berlusconi 2012. január 29. 11:58
  „Zsanetta !
  Drága! Ne írj már ilyen butaságot! Tudod Te mekkora munka a bronzig eljutni, sportoltál Te valaha?!”
 • 2. theseus 2012. január 29. 11:54
  „1. Zsanetta 2012.01.29. 11:19

  A címvédő horvátok csak a 9. helyen végeztek, pedig ők megverték Montenegrót a csoportmeccseken, minket meg előkészületi meccsen. Úgyhogy a bronzérem reális és jó eredmény lesz. Csalódás az lett volna, ha simán, több góllal vertek volna minket.
  Tudomásul kell venni, hogy 6-8 hasonló képességű csapat küzd az érmekért. Van esélyünk a 4. olimpiai aranyra, de az éremért is meg kell küzdeni.
  2008-ban Montenegro volt az Európa-bajnok, ez most is jó előjel lenne az olimpia előtt.”
 • 1. Zsanetta 2012. január 29. 11:19
  „A bronzérem is hatalmas csalódás. Itt már mindegy, hogy 3. vagy 4. a magyar csapat.
  Az olimpiára kell koncentrálni, cél - zsinórban - a 4. aranyérem! HAJRÁ FIÚK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teltház a szegedi 1. Tesco FittArénán

Betelt a létszámlimit a szegedi 1. Tesco FittArénán: a Városi Sportcsarnok arénája 600 sportolni… Tovább olvasom