Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A végén nem marad ember?

A vízilabda berkein belül még mindenki bizonytalan a sportág új szabályai kapcsán, amelyek az első tapasztalatok alapján az eddiginél jóval több kiállítást eredményeznek. Vincze Balázzsal, az A-Híd Szeged VE vezetőedzőjével beszélgettünk a hétvégi kupamérkőzéseken debütáló regulákról.
55 kiállítás. Egy meccsen. Ez volt az első kétkapus edzőmérkőzéseken a honi játékvezetők mérlege, miután kipróbálták a vízilabda új szabályait, amelyek itthon a magyar kupa ma kezdődő csoportkörében debütálnak. Aki a pólót jól ismeri, tudja: ez a kiállítási arány még két mérkőzésen is sok, nemhogy egyen. Pedig ha a nemzetközi szövetség új előírásait – amelyeket a támadójáték fokozott támogatására hoztak – a bírók következetesen betartják, akkor a találkozók végére nem marad elég játékos a vízben.

Vincze Balázs szerint még egyeztetni kell az új szabályokról. Fotó: Frank Yvette
Vincze Balázs szerint még egyeztetni kell az új szabályokról.
Fotó: Frank Yvette

A legfontosabb új szabályok

Az ellenfél játékosának szabad mozgását megakadályozó szabálytalanság az egyszerű faultok közül a kiállítást érők közé került, így nem lehet ráúszni az ellenfél vállára, hátára, lábára. A kétkezes fault azonnali kiállítást jelent, a pálya bármely pontján. Labdaszerzést követően bármely támadásba lendülő játékos elleni fault azonnali kiállítást von maga után. A 2×3 perces hosszabbítás teljesen kikerül a szabályok közül, ha olyan mérkőzés végződik döntetlenre, ahol muszáj eldönteni a győztest, akkor azonnal ötméteres-párbaj következik. A csapatok negyedenként egyszer kérhetnek időt. Páros
kiállításnál nem indul újra a 30 másodperc.

– Éppen ezért merült fel, hogy négy kiállításra kellene emelni a végleges kiszállás feltételét – mondta Vincze Balázs, az A-Híd Szeged vezetőedzője, de nyomban hozzátette, hogy ez bonyolultabb kérdés. – Sajnos nem tudok megalapozott véleményt mondani az újdonságokról, hiszen a bírók és az élvonalbeli edzők szerdán egyeztettek az ügyben először, ma pedig már ki is próbáljuk a rendszert, ami nem volt élesben tesztelve, mondjuk egy utánpótlástornán. Épp ezért szorgalmaztuk, hogy a csoportkör után mihamarabb üljünk össze újra, hogy a tapasztalatokat videofelvételekkel összegezzük, és a bajnoki rajtig tisztázzuk a vitás eseteket.

Az új regulák közül a legfontosabbak a kiállításokra vonatkoznak, amelyeket az eddigieknél jóval könnyebb összeszedni, de vannak olyanok, amelyek kedvező hatást érhetnek el.

– Ilyen például, hogy a kétkezes fault azonnali kiállítást jelent, ami a durvaságot visszaszorítva több teret ad a technikás vízilabdának, ez pedig a fineszről híres magyar játékosoknak különösen jó hír. A labdaszerzés utáni ellentámadások is nagyobb védelmet kapnak, ami szintén biztató, akár a csapatunkra nézve is, hiszen mi rendszeresen próbálunk lefordulásból könnyű gólokat elérni – mondta a szegedi tréner, de a legfőbb kritikával ő is egyetért: az új szabályokkal még inkább ki vannak szolgáltatva a bírói felfogásnak.

Kupaderbik

Az A-Híd Szeged és a Valdor-Szentes férfi vízilabdacsapatai a hétvégén a magyar kupa csoportkörében szerepelnek. A címvédő Pécsen, a Kurca-partiak otthon játszanak a negyeddöntőért.
A Szeged programja, ma, 11: A-Híd Szeged–Pécs, 18: A-Híd Szeged–Honvéd. A Szentes programja, ma, 11.30: Valdor- Szentes–FTC, 19: OSC–Valdor- Szentes; vasárnap, 11.30: Vasas–Valdor-Szentes.

Olvasóink írták

  • 1. Zotya100 2013. szeptember 01. 11:16
    „Hát van köztük pár jó nagy baromság! Csak reménykedem, hogy a pólóhoz ténylegesen értő szakemberek szava is számításba lesz véve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízilabda: a Szeged továbbjutott, a Szentes kiesett a kupából

A Theodora férfi magyar kupában az A-Híd Szeged már szombaton a legjobb nyolc közé jutott, a házigazda Valdor-Szentes viszont 14-10-re kikapott a Vasastól, így nem szerepelhetkét hét múlva a negyeddöntőben. Tovább olvasom