Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A zrikáért érdemes csinálni

Beder Krisztián – illetve ahogy klubjában, a Démász-Szegedi VE-ben ismerik: Fradika – 2005-ben tizenegy bajnoki címet szerzett. Amatőr, mégis szinte a hét minden napján tréningezik.
Bedernek (a hajóban jobbra elöl) 2005-ben volt oka az örömre. Fotó: Karnok Csaba
Amikor Szénási András, a szegedi veterán kenus megkeresett, és arról beszélt, hogy van egy Fradika nevű sportoló a Démász-Szegedi VE-ben, aki az amatőrök mezőnyében tizenegy bajnoki címet nyert 2005-ben, nem tudtam eldönteni, hogy viccel, vagy komolyan beszél. Hogy valakit így hívjanak, egyáltalán így becézzenek? Furcsa volt. Aztán kiderült: Beder Krisztiánról van szó, aki beszélgetésünk elején gyorsan el is mondta, honnan jött a becenév.

– Gyerekkorom óta így hívnak, mert az első edzésre a Ferencváros zöld-fehér sapkájában mentem le – emlékezett vissza Beder. – A focit imádom, de a „névadóm" mai helyzete siralmas. A klub iránti szeretet megmaradt ugyan, de inkább foglalkozom a női kézisekkel vagy a férfi pólósokkal. Ami pedig a sportágat illeti: amikor még az FTC-nek volt kajakos és kenus szakosztálya, Kőbán Rita és Zala György is onnan indult.

Bár Beder Krisztián még csak 28 éves, már évek óta az amatőrök – vagy ahogy a gyűjtőnevet kitalálták a fiataloknak és az időseknek egyaránt: a mastersek – közt indul. Az ok egyszerű: munka és család mellett „csak" napi egyet tud edzeni.

Győzelmek sorozatban

Beder Krisztián már a felnőttek között is igen szép eredménylistával büszkélkedhetett: 19 ob-elsőség fűződik a nevéhez, valamint nyert világkupát, és volt vb-5. is maratoni távon, 21 km-en.
Az idei eredményei a masters versenyeken, maratoni országos bajnokság, tízezer méter, C1 és C2: 1.
Síkvízi országos bajnokság, C2 500 és 200 m: 1., C4 500 m: 1., C1 500 m: 3.
Vidékbajnokság, C1 500 és 1000 m: 1., C2 500 és 1000 m: 1., C4 500 és 1000 m: 1.

– De ennyit minimum kell, mert különben itt is eltaposnak a többiek. A rajtolás feltétele, hogy két évig ne szerepeljen a jelölt felnőtt világeseményen, így vb-n vagy Eb-n. A Világkupa ez alól kivétel, ezért is indulhattam el Fürdök Gabival párban az olimpia évében, 2004-ben rendezett zágrábi Vk-n, ahol az erős mezőnyben megcsíptük az első helyet C2 200 méteren. Örömteli, hogy újra bevezették az amatőrök versenyeit, mert így nagyon sokan visszatértek a sportághoz, illetve benne maradtak. A létszám egyértelműen indokolta a reaktiválást, hiszen van olyan szám, ahol két-három előfutamra van szükség. Az egyik korábbi velencei eseményre pedig nem lehetett sátorhelyet találni. Szóval népszerű és hatalmas a bázisa az amatőröknek – jegyezte meg Fradika.

Az ember azt gondolná, aki abbahagyja az aktív sportolást, az bizony mindössze heti néhány alkalommal mozog. Ám mint azt Beder elmondta, ez a kajakban és kenuban egyáltalán nem így van. A tavalyi eredményeit mindenesetre igencsak nehéz lesz megismételni.

– Annyi viszont mindenképpen előny, hogy most egy évig én zrikálhatom a többieket. Ha nem nyernék, hallgathatnék. De ezúttal nem kell ezt tennem: szövegelhetek. Nem jár a sikerekért pénz vagy egyéb jutalom, az elismerés annál inkább. A fűzgéért érdemes ezt ilyen szinten csinálni. Egyébként is jó lejárni a társak közé, hiszen együtt nőttünk fel, és nagyon összetartunk. És hogy ez mind így történt, abban óriási szerepe van édesanyámnak, aki a profi sportoló időszakomban rengeteget segített – tette még hozzá Beder.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékó Péter Hollandiában kezdi meg a versenyidényt

Pénteken kezdődik a hollandiai Wijk ann Zee-ben a Corus 2006 nemzetközi sakktorna. A szegedi Lékó… Tovább olvasom