Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Ádándi-Kiss Gyula: kajakosból lett úszóedző

Szeged - Új sorozatot kezdünk lapunkban, Legendás edzők, testnevelők Csongrád megyében címmel. Az első részben a Toyota-T-Max SZUE edzőjét, a Kossuth szakközépiskola testnevelő tanárát, Ádándi-Kiss Gyulát (55) mutatjuk be.
– Budapesten születtem, 1970. január 14-én köteleztem el magam a sport iránt. Ekkor lettem a VM Egyetértésben kajakos. 1975-ben kajak egyes ezer méteren ifibajnok lettem. Ez volt a legszebb, legjobb eredményem, ifi-, majd juniorválogatott is voltam. Sajnos egy sajkacsonttörés véget vetett a pályafutásomnak, így fiatalon abba kellett hagynom a kajakozást – kezdte a beszélgetést Ádándi-Kiss Gyula.
Budapest után következett Szeged. Követte kajakos mesterét Kemecsey Imrét. Felvételt nyert a Juhász Gyula tanárképző főiskolára, ahol földrajz–testnevelés szakon végzett.

– Az iskola után a Szeol AK-nál jelentkeztem kajak trénernek. Mivel nem volt állás, de edzői papírom volt úszásból, így kerültem a medence partjára. Ennek a véletlennek köszönhetem, hogy ilyen hosszú és sikeres időszakot tölthessek el a sportágban. Jövőre lesz 30 éve, hogy a szegedi klubban dolgozom. A legbüszkébb a Széll Friderikával szerzett bajnoki címekre vagyok.

A neves úszótréner (saját honlapja van: gyuszi-uszi.hu) 1993 óta tanít a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskolában. Mindkét tantárgyát tanította, az idei évtől már csak testnevelést oktat.

– Élvezem mindkét munkát, az úszás pedig a nagy szerelmem. Jelenleg a legkisebbekkel foglalkozom, tanítom őket úszni, hogy az edzőkollégák sikeres úszókat faragjanak belőlük. A harmadik gyermekem a sportág. Fiam, Norbert – Barbara lánya 26 éves –, aki 23 éves, és ha minden jól alakul, akkor átveszi tőlem a stafétabotot, már edzősködik, a nyáron Olaszországban elvégezte a vízimentőtábort, így ő is a víz mellett érzi jól magát. Szeretem, amit csinálok, élvezem, ha tudom motiválni a gyerekeket. A mottóm is az: úszni tanulni sohasem késő – fejezte be a beszélgetést az ismert szegedi testnevelő és úszóedző, Ádándi-Kiss Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegvári rajtsiker a tekéseknél

Csongrád megye - Megkezdődött a férfi tekeszezon, így az NB I és az NB II küzdelemsorozata is. Tovább olvasom