Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Akit mindenki nagyon szeret: Szabó Józsefné Ica néni

Szeged - Sorozatunkban olyan pedagógusokat, testnevelőket, edzőket mutatunk be, akik maradandót alkottak Csongrád megye sportéletében. Szabó Józsefné, Ica néni Szeged egyik legismertebb testnevelő tanára. Tanított a Madáchban, majd a Juhász Gyulában.
Az újságíró is kerül néha furcsa helyzetbe. Ez most egy ilyen szituáció, hiszen akiről ír, azt kisgyerek kora óta ismeri. Szabó Józsefné – akit Szegeden mindenki csak úgy ismer: Ica néni – egykor atletizált. A Szeol AK igazolt sportolója volt. Edzője pedig többek között az interjút készítő újságíró édesapja, Süli József is volt. Óvodásként az edzéseken figyeltem őt, majd általános iskolában, az első osztályban már előtte sorakoztam tornasorban a tesiórán. Tanárom lett. Nagyon kedveltük az óráit.

Szabó Józsefné Ica néni a gyerekek nagy kedvence. a szerző felvétele
Szabó Józsefné Ica néni a gyerekek nagy kedvence. 
A szerző felvétele
– 1969-ben kerültem az orosházi gimnázium elvégzése után Szegedre. 73-ban végeztem biológia–testnevelés szakon a főiskolán, ezután 1987-ben elvégeztem a Testnevelési Egyetemet. A „Madáchos" évek után következett a Juhász Gyula gyakorló általános iskola, ahol egészen 2012 nyaráig tanítottam. Ma már nyugdíjas vagyok, nyaranként úszásoktatással foglalkozom – kezdte a beszélgetést Szabó Józsefné, Ica néni.

Sok-sok tanítványa úgy emlékezik rá, mint az igazi testnevelő tanárra. Ez sem véletlen, hiszen nála a sport megszerettetése játszotta mindig a főszerepet.
– A hitvallásom az volt, hogy a gyerekek szeressék a testnevelésórát. Soha sem az volt a célom, hogy élsportolót faragjak belőlük, hanem az, hogy mozogjanak, sportoljanak, hogy ha felnőnek, akkor is szeressenek sportolni.

Voltak kiváló tanítványai, ezek közé tartozik a válogatott atléta Alexa Szabolcs, aki később a kollégám lett a Juhász Gyulában, vagy éppen Török Béla, aki válogatott vízilabdázó lett. Tőle még egy aláírt labdát is őrzök otthon. Mindig elindultunk minden versenyen, neveztünk még akkor is, amikor nem volt esélyünk, mert nekem fontos volt, hogy az iskola képviseltesse magát, a gyerekek pedig sportoljanak. Sok szép sikert értünk el, voltak remek úszóváltóink is.

Ma már természetes, hogy egy-egy iskola a téli időszakban sítáborba utazik. A gyerekek körében hatalmas népszerűségnek örvend egy-egy ilyen túra. – Lehet, hogy kevesen tudják, de a Juhász Gyula gyakorló általonos iskola volt a megyéből először sítáborban. 1986-ban utaztunk a mai Szlovákiába (akkor még Csehszlovákiának nevezték, a szerk.). Mi voltunk az első fecskék, még a Délmagyarország is írt rólunk. Ekkor kezdtem el foglalkozni az úszásoktatással a Partfürdő medencéjében. Minden nyáron tartok azóta is foglalkozásokat, nem is tudom megszámolni, hogy mennyi de mennyi gyereket tanítottam meg úszni. Szeptemberben furcsa volt, hogy nem kellett mennem tanítani, de most már megszoktam, hogy nekem csak az úszásoktatás maradt
– fejezte be a beszélgetést Szabó Józsefné, Ica néni.

Olvasóink írták

  • 2. TUTI 2012. november 29. 11:58
    „Szeretjük! :)”
  • 1. eszterláncicérna 2012. november 29. 08:22
    „Sok szeretettel emlékszünk a kedves volt osztályfőnökünkkel, tesitanárunkkal eltöltött évekre, Ica néninek még sok-sok mozgásban gazdag, örömteli évet kívánunk! :) (Nem mellékesen: 20 éve nem változik a Tanárnő, ezt hívják örök fiatalságnak!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet-halál BL-rangadó Szegeden

Szombaton hazai pályán fogadja a Pick Szeged együttese a horvát CO Zágráb csapatát a kézilabda Bajnokok Ligájában. Tovább olvasom