Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Alázat – hatvanon túl is

Sporttörténelmi sikert ért el a Szeged szenior labdarúgócsapata, amely a gödöllői országos döntőben a tavalyi ötödik helyet felülmúlva bronzérmet szerzett.
Az ember csak nézi és csodálja őket. Hatvanévesek vagy már el is múltak – kivéve azt a három játékost, aki még nem lépte át ezt a korhatárt, de a szabályok szerint a keret tagja lehet –, mégis irigylésre méltó energiával érkeznek, öltöznek, futballoznak, majd sztoriznak. Ahogy jóval fiatalabb korukban.

Szeged szenior labdarúgócsapata bronzérmet szerzett az országos bajnokságon. Fotó: Karnok Csaba
Szeged szenior labdarúgócsapata bronzérmet szerzett az országos bajnokságon. Fotó: Karnok Csaba

A Dudás Tivadar által létrehozott Szeged szenior – mert róluk van szó – minden hétfőn edz a Vasutas-stadion termében. A játékosok nemcsak Szegedről, hanem Hódmezővásárhelyről is érkeznek. A körülményeket hagyjuk, inkább foglalkozzunk azokkal az emberekkel, akik nemcsak hogy rendszeresen edzenek, így a saját egészségükre is figyelnek, de nemrég sporttörténeti sikert értek el a korosztályuk részére kiírt országos bajnokságban.

A selejtezőben nem volt mese, hiszen az előző sorozathoz hasonlóan megint megelőzték a Békéscsabát és a Kecskemétet, aztán jöhetett a gödöllői tizenkét csapatos döntő. A négyfős csoportban gólt sem kaptak, aztán a negyeddöntőben is nyertek, és ugyan az elődöntőben kikaptak a gyengébbnek vélt Nyíregyházától, ám végül győzelemmel, a harmadik helyen zárták a tornát. Azaz még ilyen korban is fejlődtek: a 2012-es ötödik helyet bronzéremre cserélték.

Az nem lenne igaz, ha azt mondanánk, elégedettek voltak az amúgy tényleg sikeres szerepléssel. Nem, sőt azon keseregtek, miért rontották el az elődöntőt, miért ugrott szét az a fránya sorfal, miért az ellenfél szerezte az első gólt. Mint egykor.

A hajszálak megőszültek, itt- ott el is tűntek, de a futball iránti lelkesedés, az alázat nem változott. Még hatvan felett sem.


Vélemények


Dr. Bálint László: – Felkészültebbek, szervezettebbek voltunk, mint egy éve, ezért a négy közé vártam a csapatot. Miután a nehéz csoportból gólt sem kapva elsőként továbbjutottunk, majd a negyeddöntőben a tavalyi győztes is kiesett, megnőttek az esélyeink. Ám az elődöntőben egy gyengébb csapattól kikaptunk, és ugyan a bronzmeccsen simán nyertünk, mindenki sajnálta az elszalasztott lehetőséget. Ha a csapat kiheveri ezt a sokkot, pozíciós játékban, pontrúgásokban, helyzetkihasználásban fejlődik, sikerül egy kicsit erősödnünk, és a támogatók is tovább segítenek, reális esélyünk van az aranyéremre.

Farkas Imre játékos-edző: – Sokkal komolyabb keretű csapatokkal játszottunk, ilyen volt a Pécs Dárdaival, a Nyíregyháza Kutival vagy a Zalaegerszeg Galántaival. A játékidő kétszer tíz perc volt, ha az elején valaki hamar betalált, sokat jelentett, és szerencsére egy meccs kivételével mi rúgtuk az első gólt. Ha a csapat együtt marad, megismételhetjük, sőt felülmúlhatjuk ezt a sikert, és remélem, edzőkérdés sincs.

Nagy Zoltán: – Hiába vagyunk már vének, mindenki győzni akar, így aztán az edzéseken és a meccseken van minden, ami a futballhoz kell: zrika, kemény párharc, vita. Mit lehet mondani a hatvanéves játékosoknak? Sok újat nem. Ez a keret igen vegyes, mégis baráti a kapcsolat köztünk. Köszönés nélkül ezt a csapatot nem hagyta el még senki – ezt szoktuk mondani egymás között, utalva a köztünk lévő szoros kötelékre.

Dudás Tivadar régiókoordinátor: – Az előző évben a Dunántúl dominált, ezen az eseményen viszont a keleti régió. Azon dolgozunk, hogy növeljük a csapatok létszámát. Sok a szunnyadó oroszlán, az olyan együttes, amely már létezett, de évek óta nem indul. Szeged labdarúgása a sportág hazai térképén alul van, mi viszont megmutattuk, hogy szerény körülmények között, kicsi költségvetéssel is lehet eredményt felmutatni. A csapat alapítójaként a siker után ugyanazt éreztem, amit akkor, amikor a nyolcvanas években Kaszás Gabi vezetésével az NB I-ben sorra győztük le a neves csapatokat – éppen itt, a Vasutas-stadionban.


Eredmények


Országos veterán labdarúgó-fesztivál, Gödöllő, csoportkör: Szeged–BVSC 0–0, Szeged–Debrecen 1–0 (gólszerző: Tóth András), Szeged–Videoton 4–0 (Antal Ferenc 2, Gerecz Péter, Dr. Bálint László). Negyeddöntő: Szeged–Törökszentmiklós 1–0 (Tóth A.). Elődöntő: Szeged–Nyíregyháza 0–2. A 3. helyért: Szeged–Örkény 2–0 (dr. Bálint L., Kozma János). A végeredmény: 1. Debrecen, 2. Nyíregyháza, 3. Szeged, 4. Örkény. A szegedi csapat névsora: Farkas Imre játékos-edző (korábbi klubjai: UTC, SZVSE), Nagy Mihály (SZVSE), Antal Ferenc (Hódmezővásárhely, Sz. Dózsa), Nagy Zoltán (SZVSE), Dr. Bálint László (Pécs, Hódmezővásárhely), Pálinkó Mihály (Mindszent, Hódmezővásárhely), Buka János (SZVSE, Sándorfalva), Szentes Bíró Ferenc (SZVSE), Gerecz Péter (SZEAC, Sz. Dózsa), Tóth András (Budafok, Tatabánya), Hegedűs Ferenc (SZEAC, Hódmezővásárhely), Wenner Vilmos (SZEAC), Kozma János (SZEAC),  Szamosvölgyi Zoltán csapatvezető (SZVSE), Miskolczi Ferenc (SZVSE), Kónya Zoltán technikai vezető (SZVSE), Nagy István (Szegedi Dózsa), Dudás Tivadar régiókoordinátor (SZEAC, SZAK, SZEOL AK), Tóth I Lajos, Halász Antal(SZVSE), Hegyes Péter, Krecskai Lajos (UTC) 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teke: újra versenylázban

A hagyomány folytatódik: január első szegedi nemzetközi eseménye ismét az ötnapos BB Mentor-kupa egyéni teke WNBA-NBC világranglista-verseny lesz.
Tovább olvasom