Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Aludni kell az olimpiai ezüstre: Jászapáti Petra el sem hiszi mi történt

A Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője, Jászapáti Petra történelmi sikerek részese lett az elmúlt hetekben: először a drezdai felnőttvilágkupán lett második a magyar váltóval, kedden pedig a lillehammeri ifjúsági téli olimpián szerzett ezüstérmet.
– Kifizetjük a repülőjegyet, csak maradj! – így kérlelték válogatott társai az eredeti terv szerint hamarabb elutazó Jászapáti Petrát a drezdai világkupán, miután meglepetésre döntőbe kerültek. Ez mindent elmond arról, hogy a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője milyen fantasztikus formában érkezett a lillehammeri ifjúsági téli olimpiára, ami előtt a felnőttvilágkupán történelmi ezüstérmet szerzett a magyar váltóval. Persze a 17 esztendős tehetség így sem gondolta, hogy az ötkarikás játékokon esélyes lenne a medálra, ehhez képest majdnem kettőt nyert, és az aranyhoz sem hiányzott sok.

– Az 500 méteres keddi A döntőig is meglepő volt a szereplésem, hiszen minden futamban sikerült első helyen fordulnom, ami ezen a távon a legfontosabb. Így volt a fináléban is, az utolsó körben is vezettem, de Kim Jiyoo előzni próbált, túl gyorsan, nem fékezett le, így kilökött. Őt kizárták, én pedig ezüstérmes lettem, de egyáltalán nem bánkódtam az első hely elvesztése miatt. A koreai lány odajött a verseny után hozzám bocsánatot kérni, de megnyugtattam, hogy ilyen ez a sport – mondta az ezüstje miatt is boldog Jászapáti, aki vasárnap 1000 méteren is A döntős volt, ahol negyedik lett.

Álomszerű lett tehát az olimpiai szereplése. Ez az első ezüstérme a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázóknak az ifjúsági téli olimpiák rövid történetében – ez a második ilyen esemény –, így történelmi az eredmény.
 
Fotó: MTI/
Fotó: MTI/Szlmás Péter

– Egyet legalább aludnom kell arra, hogy el tudjam hinni ezt az egészet. Talán ha reggel felkelek és meglátom az ezüstöt az ágy mellett, akkor sikerül. Nem volt még ilyen élményben részem, sokáig kellett interjúkat adnom és kötelezettségeknek eleget tenni, az ünneplésre is talán inkább ma vagy holnap lesz lehetőség a közösségi programokon – árulta el Jászapáti, akinek már csak egy „levezető" vegyesváltója lesz szombaton. – Ez már csak szórakozás, nem veszik olyan komolyan. Egy ausztrál lánnyal, valamint egy holland és egy japán fiúval lesz a 3000 méteres futam.

Az olimpia után következik a felnőtt-világbajnokság, Jászapáti Petra még nem tudja, hogy ott lesz-e a magyar keretben, de ilyen eredmények után nem lenne meglepő. Főként, hogy a honi szövetség a fiatalokra különösen figyelve a jövő válogatottját építi. Érdeklődésünkre Jászapáti hálásan is nyilatkozott e témáról, hiszen így már fiatalon sok tapasztalatot szerzett, éppen ezért lát esélyt arra, hogy 2018-ban a felnőttek olimpiájára is kvalifikálja magát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovász remekelt Hajdúszoboszlón

Lovász remekelt Hajdúszoboszlón
Hagyományteremtő céllal rendezték meg a búvárúszó Farsang-kupát Hajdúszoboszlón. A Muréna Búvár Klub… Tovább olvasom