Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Amazonok focival

Akár aranyérmes is lehet őszre Makó amatőr női focicsapata, a megyei bajnokságban küzdő Trevol Makó, hiszen jelenleg a második helyen áll. A csapat szinte teljesen megújult: edzőt váltottak, kicserélődött a gárda jelentős része, ráadásul új, piros mezben focizik a családanyákból és diáklányokból is álló társaság.
Tizen- és huszonéves, sőt harmincas nő is focizik a Trevol Makó csapatában – köztük diáklány és vállalkozást igazgató asszony éppúgy akad, mint családanya. A társaság tavaly ősszel került a Trevol Kft. védőszárnyai alá, és mint Szurgent Pál ügyvezető igazgató elmondta, azóta rengeteget fejlődött. Az egyesületből lemorzsolódtak azok, akik nem tudták civil elfoglaltságaikkal összeegyeztetni a labdarúgást, a helyükre új emberek kerültek, de hasonló okokból edzőváltásra is sor került – a város egykori ismert labdarúgója, Botlik Róbert foglalkozik a lányokkal. Most már szépszámú szurkolótábora van a csapatnak, ami nem csoda: a gárda az őszi szezonzárást a második helyen várja, esélye van a dobogó legfelső fokára is.

Az új Trevol-játékosok egyike, a balhátvédként focizó földeáki Neparáczky Olga szerint erre meg is van minden remény. Ő a faluban szeretett volna csapatot szervezni, de a játékosok lelkesedése hamar elfogyott – így került Makóra. A foci pedig azért szenvedélye gyerekkora óta, mert társasházban nőtt fel, ahol a népes gyerekseregből csak ketten voltak lányok, ezért aztán nem volt más választása: meg kellett barátkoznia a labdarúgással. Minthogy elvált, kilenc és fél éves fiára az edzések, meccsek idején a testvére vigyáz – de olykor ő is eljön megnézni anyut. Civilben egy üzlet tulajdonosa, munkatársai nem furcsállják szenvedélyét, biztatják, drukkolnak neki.

A csapatban megmaradt régi játékosok közül Lelesz Tündét kérdeztük, mi minden változott azóta nála, hogy a csapat indulásakor a gárdát bemutattuk. – A focit illetően csak annyi, hogy ősztől az NB I-ben, Szentesen folytatja – mondja az eladóként dolgozó, a csapat csatáraként és mókamestereként számon tartott hölgy, aki interjú közben is a labdával zsonglőrködik. Foci iránti elhivatottsága a régi, és a makói játékostársaknak sem szeretne hátat fordítani, amikor csak teheti, a Trevol mezét is magára húzza majd. Amiben megváltozott az élete, az az, hogy már nincs egyedül. Párja ugyan nem futballrajongó, de az ő kedvéért már volt meccsen.

Hallgatnak rá

A csapat új edzője, Botlik Róbert ismerős lehet a makói focibarátok számára, hiszen sokáig a helyi egyesületben futballozott, most a Makó FC utánpótláscsapatának edzője. Megjegyzi: ott is vannak lányok, így nőket edzeni nem új feladat számára. Mi a különbség? – Talán annyi, hogy a lányok nem „okoskodnak", elfogadják az edzői tekintélyt – mondja a civilben kézbesítőként dolgozó tréner.

Egy hónapja foglalkozik a trevolos gárdával, és azt mondja: jó csapat. Egyébként családos ember, kislánya, Szimonetta is jár edzeni. A felesége nem, de látott már meccset – és természetesen nem féltékeny amiatt, hogy párja egy csapatra való nővel foglalkozik hétfőnként és szerdánként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az úszás következik

Gyaloglás, kerékpározás, futás. Eddig három állomáson van túl a Peking 2008 olimpiai ötpróba. A… Tovább olvasom