Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Amerika futtatta fel a magyar úszólányt

A római vizes világbajnokságon Hosszú Katinka jóvoltából hétfőn megszületett az első magyar érem. Interjú.
A Los Angelesben valósággal újjászülető, húszéves bajai csillag a rekordhalmozó Ariana Kukors és a pekingi győztes Stephanie Rice mögött egészen elképesztő, 2:07.46 perces időeredménnyel harmadik lett a 200 méteres vegyes úszás döntőjében. Bravó, Katka!

A szuperdresszek térhódításának köszönhetően egyre másra dőlnek meg a világcsúcsok Rómában. Őrület: két nap alatt eddig 11-szer villogott a minden idők legjobbját jelző WR felirat! Az úszónagyhatalmak késhegyre menő rivalizálása mellett azért szerencsére nekünk, magyaroknak is van okunk az örömre.

A dobogón Rice, Kukors és Hosszú.
A dobogón Rice, Kukors és Hosszú.

Nem hiába lobogtak a piros-fehér-zöld zászlók hétfő este, az úszódöntők második napján a Foro Italico vizes központ lelátóján. Érdemes volt odafigyelni lányainkra, hiszen kétszáz vegyesen – a mezőnyben egyedülálló módon – ketten is bejutottak a döntőbe. Üröm az örömben: más fináléban nem voltunk érdekeltek. Ebben viszont annál inkább…

Verrasztó Evelyn a táv első felében szépen tartotta a lépést a vetélytársakkal, a 100-as és a 150-es forduló után viszont visszaesett, végül be kellett érnie a hetedik hellyel. Ezzel szemben Hosszú Katinka mindvégig remekelt, rendkívül kiegyensúlyozott versenyzéssel tartotta magát az élbolyban. És láss csodát: csillogó-villogó medália lett a jutalma. Bátran kijelenthetjük: ez a bronzérem arannyal ér fel.

Amerika futtatta fel a magyar úszólányt.
Amerika futtatta fel a magyar úszólányt.

- Micsoda meglepetés! Az amerikai világcsúcstartó és az ausztrál olimpiai bajnok mögött legjobb európaiként tisztán harmadik 200 méter vegyesen. Gratulálunk!
- Köszönöm szépen. Nagyon-nagyon boldog vagyok. Végre sikerült kihozni magamból a maximumot. Az előfutamban úszott Európa-csúcs után amerikai edzőm, David Selo tanácsára tartalékoltam a középdöntőben, és ez be is vált, a legfontosabb pillanatban újult erővel álltam oda a rajtkőhöz. Tegyük hozzá, rá is fázhattam volna a taktikázásra, hetedikként éppen csak bejutottam a döntőbe.

- Megfordult a fejében korábban, hogy Kukorsszal és Rice-szal rivalizál majd a végelszámolásnál?
- Nem, dehogy. Csak álmodtam róla. Sőt, a célban sem voltam még biztos abban, hogy elcsíptem a két világsztár mögött a harmadik helyet. Aztán amikor egyértelművé vált, hogy tényleg megvan a bronzérem, az időeredménnyel nem is foglalkoztam.

A szuperdresszek térhódításának köszönhetően egyre másra dőlnek meg a világcsúcsok Rómában.
A szuperdresszek térhódításának köszönhetően egyre másra
dőlnek meg a világcsúcsok Rómában.

- Pedig megsüvegelendő a formaidőzítés. Vasárnap reggel 2:09.12 perccel volt a kontinens legjobbja, hétfő este pedig 2:07.46-nál állt meg az óra. Akárhogy is nézzük, közel 1.7 másodpercet javított saját csúcsán, egyetlen nap alatt!
- Majd ha kielemezzük a felvételeket, az edzőm elképzelhető, hogy talál hibákat, én viszont úgy érzem, ez tökéletes úszás volt. A pillangóról és a hátról egy szót sem ejtett, a verseny előtt annyit kért, hogy mellen javuljak legalább egy másodpercet, a hajrában pedig a gyorsra tegyem oda magam, amennyire csak tudom. Ez össze is jött, és a fordulókkal sem volt gond. Most már bevallom, tudatosan 2:07-tel kezdődő időre készültem.

- Újra és újra szóba kerül az edzője, David Selo. Egyértelműen neki köszönhető, hogy ilyen sikeres?
- Baján kiváló alapokat kaptam Pass Ferenctől, de valóban úgy tűnik, az amerikai ösztöndíj hozta meg az áttörést. Los Angelesben magamra találtam. Jót tett a környezetváltozás. David Selo irányításával pedig jó úton haladok. Ha itthon maradok, nem állhatok fel a dobogóra. De mégis azt mondom: egyetlen versenyszámból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

A római vizes világbajnokságon Hosszú Katinka jóvoltából hétfőn megszületett az első magyar érem.
A római vizes világbajnokságon Hosszú Katinka jóvoltából
hétfőn megszületett az első magyar érem.

- Egyből nem? És háromból?
- A 200 vegyes után jön a 200 pillangó. Van bennem annyi erő és akarat, hogy ott is kellemes meglepetést szerezzek. A 400 vegyessel egyelőre nem foglalkozom, haladjunk csak szépen sorban.

- Jövőre véget ér a high-tech doppingnak bélyegzett dresszmizéria, újra előkerülnek a hagyományos fürdőruhák. Mit szól ehhez?
- Már alig várom! Annyi baj van ezzel a speciális dresszel. Olyan szoros, hogy mire magamra erőltetem, elmegy a kedvem az úszástól.

Olvasóink írták

 • 6. unknown 2009. július 29. 09:22
  „Eszembe jut női rúdugrónk esete az elmúlt 4-5 évből. (Elnézést, neve nem ugrik be.) Tehát 4-5 évvel ezelőtt ifjúságiként együtt versenyzett Iszambajevával (eln. ha tévesen írom) s vígan ugrott 5.15. 5.20-at, amikor a világcsúcs 5.35 körül volt. Ezt követően elkezdődött az edzőjével, a médiával a csiszolgatás, tili-toli tervezgetés, miben kellene javulnia, fejlődnie, de megragadt úgy 5.35-nél. Eközben és azóta a maga természetes mosolyával Iszambajeva már 5.80-5.85-nél jár minden csiszolgatás nélkül. Úgy el tudunk rontani dolgokat, hogy csak na.”
 • 5. unknown 2009. július 29. 07:14
  „Nagy igazság van 4. hozzászóló véleményében. Más területeken is mindig egy képzeletbeli határt tűz ki a gondolkozás, a mentalitás, hogy azt elérni, pláne meghaladni magyar embernek lehetetlen. Más népeket nem békjóz e határstressz, teszik és megtehetik a szellemi és fizikai képességüktől kitellő lépéseket.”
 • 4. abrakapokusz 2009. július 28. 21:20
  „Na mit hallottam Katinka úszása után az Eurosporton?
  Verrasztó Evelin állítólag azért úszik a tudása alatt,
  mert nagyon bántja, nem tudja megemészteni, hogy Hosszú Katinka jobb nála.

  Magyarosch!”
 • 3. barkzso 2009. július 28. 15:29
  „"A szuperdresszek térhódításának köszönhetően egyre másra
  dőlnek meg a világcsúcsok Rómában." - hehehe - na meg a Amerikai tuningkoktéloknak ;))”
 • 2. TUTI 2009. július 28. 12:39
  „Egy amerikai banvkvezetoben nem bizom meg. De egy amerikai uszoedzoben megbizom! EZ TUTI!
  Plane ha kinai!....;)”
 • 1. AntoniusXXI 2009. július 28. 11:51
  „Ez igen! Már kezdtük azt hinni, hogy Cseh Laci az egyetlen reményünk! De itt van Katinka! Csak így tovább!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madonna: Melyik gyep?

Labdarúgás - Az MLSZ a válogatott két szeptemberi, hazai világbajnoki selejtezőjére való tekintettel nem támogatja, hogy a Puskás Ferenc Stadionban legyen Madonna augusztus 22-ei koncertje. Tovább olvasom