Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Amerikaifutball – Európa élvonalában

Kiel - A Szeged Batsnél kezdte pályafutását, ám nyártól már az egyik legjobb európai klubnak számító Kiel Baltic Hurricanes együttesében szerepel Menczel Dániel. A 26 éves amerikaifutballista közeli célja, hogy német bajnok legyen csapatával, távlati tervként pedig egy erős csapatot szeretne építeni Szegeden.
Európa egyik legjobb amerikaifutball-csapatánál, a Kiel Baltic Hurricanes együttesénél szerepel a szezonban Menczel Dániel. A 26 éves játékos öt éve kezdte a sportágat szülővárosa csapatánál, a Szeged Batsnél, majd tavalyelőtt első magyar játékosként szerződött a német bajnokságba.

– Szeged után a Békéscsaba Raptors, a szerb Novi Knezevac Grofovi és a német alsóbb osztályban szereplő Saarland Hurricanes együttesében játszottam. Egyre több helyen megismerték a nevemet, így szerencsére a nyáron válogathattam az ajánlatok között. Hívtak Svédországba, Norvégiába és Finnországba is, a legközelebb viszont egy másik német csapattal voltam a megegyezéshez. Az utolsó pillanatban azonban a Kiel főedzője felhívott, hogy láttak rólam felvételeket, és mindenképpen le szeretnének igazolni – ilyen ajánlatot nem utasíthattam vissza. A Kiel Európa legjobb három klubja között szerepel, hatalmas lehetőség, hogy náluk játszhatok – mondta lapunknak Menczel Dániel, aki legutóbb a télen járt Szegeden.

Menczel Dániel (balra) a német élvonalban szerepel. Fotó: DM/DV
Menczel Dániel (balra) a német élvonalban szerepel.

Az offensive guardként, azaz támadófalemberként szereplő játékos a sport miatt költözött Németországba, emellett a klubnál lévő gyakorlat szerint segédedzőként dolgozik az utánpótlásban. Mivel az edzések mellett marad ideje, így civilben munkát is vállal hamarosan.

– Egy légiós a német bajnokságban 500 és 1000 euró között kereshet, ez körülbelül 150–300 ezer forint, ehhez jön még a szállás és néhány extra szolgáltatás. Édesapámtól azt tanultam, ha utcaseprő vagy, akkor próbálj meg a legjobb utcaseprő lenni, mert arra mindig szükség van – ennek tükrében hiszek benne, hogy ha egyre jobb leszek, egyre jobban megbecsülnek majd. Nincs azonban könnyű helyzetem, hiszen én mindössze 5 éve űzöm a sportágat, egyik futójátékosunk viszont 22 – pedig mindketten 26 évesek vagyunk – mondta a játékos, aki a csapatnál angolul kommunikál a társakkal. Beszél németül is, ám érdekesség, hogy a sportágban egységesen az angolt használják.

Menczel Dániel az első magyar, aki a német élvonalban szerepet kapott, de nem szeretne itt megállni. – Szeretnék az első magyar lenni, aki német bajnok lesz! Addig biztosan nem vonulok vissza, amíg ez össze nem jön. Szerencsére a szerződésem megnyitotta az utat a többiek előtt is, nyártól három szegedi csapattársam szerepel nyugat-európai bajnokságokban. Bár a Kiel kerete kicserélődött a nyáron, a döntőbe jutás egyértelmű cél az együttesnél. Emellett is vannak terveim. Szeretnék bemutatkozni a megalakulás előtt álló magyar válogatottban, távlati tervként pedig egy erős klubot építeni Szegeden. A Batshez szponzorokat, játékosokat és edzőket vonzani, egy erős franchise-t kialakítani – tette hozzá Menczel Dániel.

Olvasóink írták

 • 2. nemethgyula11@gmail.com 2013. április 07. 22:39
  „Tisztelt Lila!
  Hirdetésünkben a következőkre szerettem volna felhívni a figyelmet:
  1.Csapatunkba nem hölgyeket várunk (Ez nem szinkronúszás).
  2. Bár nevünkben szerepel a "football" szó (Szeged Bats American Football Team), a mi sportunk mégsem labdarúgás.
  3. Olyan kemény férfiembereket keresünk csapattagnak, akik csak akkor maradnak fekve a földön, ha komoly sérülésük van, más esetben azonnal felállnak, és folytatják a további küzdelmet. Itt nem lehet színészkedni (azt sem a társak, sem a nézők nem tolerálják), mert az a FÉRFIAK sportja!
  És mindezt próbáltam a humorosan megközelíteni.
  De, hogy mindezt bebizonyítsuk Önnek, meghívom az edzésünkre, nézze meg, mit is csinálunk, és hogyan.
  Üdvözlettel: Németh Gyula”
 • 1. lila 2013. április 07. 17:36
  „Elveszítették a szimpátiámat az amerikai focisok, miután úgy próbálják reklámozni magukat, hogy más sportágakat próbálnak degradálni! A buszokon lehet látni a hirdetést.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simán nyert a Hungerit, bravúr közelében a Taylor&Nash

A női vízilabda OB I-ben nem borult a papírforma - pedig a Szeged közel járt hozzá, hogy felborítsa. Tovább olvasom