Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Amíg lehet, vízen marad Dusev-Janics Natasa

Nem teljes intenzitással, az egészségére és a gyermekére vigyázva, de még napi kétszer edz az EDF Démász-Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, Dusev-Janics Natasa – tudtuk meg edzőjétől, Kovács Lászlótól. A szakember szerint leghíresebb tanítványa hiányában is lesz szegedi női kajakos a nyári vb-n.
Amíg a múlt heti tájékoztató verseny futamai között szünet volt, tréningező sportolókat lehetett látni a Maty-éren. Köztük volt a szegediek háromszoros olimpiai bajnoka, Dusev- Janics Natasa is, aki szeptemberre várja első gyermekét.

– Az edzésterv szerint ugyanazt végzi el, amit a többi lány, azzal a különbséggel, hogy nem maximális erővel és hamarabb elindulva. Nem forog, mert azt már nem lehet neki, inkább többet dolgozik karból. A lényeg, hogy a vízből minél később szálljon ki, így a technikája, a mozgása megmarad. A napi programjában 15–20 kilométer még mindig benne van, és még egyetlen edzésnapot sem hagyott ki. Természetesen orvosi ellenőrzés mellett teszi mindezt, de önmagát is szabályozza, emellett napi tanácsokkal látja el a fiatalokat, erre most több ideje jut. A lányok pedig hallgatnak rá, bár néha talán túl keményen is odamondja nekik a véleményét. Az utolsó pillanatig kitart és edz, de ha majd azt érzi, már ártalmas számukra a kajakozás, azonnal abbahagyja. Azt gondolom, még így is ő lehet az egyik meghatározó magyar sportoló jövőre a londoni olimpián. Az egyik ellenfél, a német Katrin Wagner-Augustin hasonló cipőben jár, szintén gyermeket vár, és biztos vagyok benne, ő is ott lesz Angliában – vélte Kovács László.

A szakág már túl van egy versenyen, amelynek eredményei egyelőre még semmit sem jelentenek.

Dusev-Janicsot férje, Adrian Dusev mindenben segíti. Fotó: Karnok Csaba
Dusev-Janicsot férje, Adrian Dusev mindenben segíti.
Fotó: Karnok Csaba

– A múlt heti tájékoztatón a fiatalabbak elindultak, a rutinosok nem, és a tanítványaim közül a még dunaújvárosi színekben indult Kárász Anna ötszáz méteren egyesben nyert, Horváth Alexandra pedig ezer egyesben lett harmadik. Dusev- Janics mögött sok a fiatal, az említettek mellett Csernák Petra és Edina is odatartozik, közülük reményeink szerint egyszer majd valamelyik kiemelkedik. Még mindannyian 23 éven aluliak, így a fő cél a zágrábi U23-as Európa-bajnokság, de még számolunk a jövő heti első válogatón egy meglepetéseredménnyel. A mért adatok legalábbis erről tanúskodnak.

A fentiek ismeretében előfordulhat, hogy nem lesz szegedi női kajakos a Maty-éri vb-n.

– Remélem, megértő lesz a közönség Dusev-Janiccsal és a kialakult helyzetével, de jövőre újra láthatja versenyezni és győzni is. A világbajnokság még messze van, így nem akarok semmit elkiabálni az augusztusi indulással kapcsolatban. Megy a kísérletezés Szolnokon, a női kajakos szakág bázisán, amúgy meg úgyis minden a válogatókon dől el. Optimista vagyok, és hiszem, hogy Dusev-Janics hiányában is lesz szegedi női versenyző a vb-csapatban – mondta végül Kovács László.

Jegyek hétfőtől

Hétfőtől kezdődik a jegyek árusítása az augusztus 17. és 21. között Szegeden sorra kerülő olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságra, amelyre eddig 75 ország adta le a nevezését. Schmidt Gábor, a magyar szövetség főtitkára, a szervezőbizottság elnöke az esemény sajtótájékoztatóján érdeklődésünkre elmondta: a legolcsóbb napi belépő 1000 forintba kerül majd, míg a legdrágább négynapos bérletért 24 ezer 900 forintot kell fizetni. A jegyeket az IBUSZ irodáiban (Szegeden Oroszlán utca), illetve a vb honlapján, a www.szeged2011.hu honlapon lehet megrendelni. A Maty-éri viadalra 90 ország mintegy 2000 versenyzőjét várják, s a kibővített lelátókon naponta 11 ezer 300 néző szurkolhat majd. A világbajnokság rajtjáig még 97 nap van hátra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi AK: élvonalba jutottak a fiatalok

Megyei utánpótlásbázisokat bemutató sorozatunkban ezúttal a Szegedi AK Boszorkányok női futballcsapatával foglalkozunk. Tovább olvasom