Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Angyal Zoltán edzőként szigorúbb

Séra Miklós betegsége miatt két hete Angyal Zoltán irányítja a férfi kajakválogatott tizenhárom tagjának világbajnoki felkészülését. A szövetségi kapitány legutóbb 1996-ban végzett a jelenlegihez hasonló edzői tevékenységet.
– Könnyen belerázódott a régi-új szerepkörbe?
– A feladat nem szokatlan, hiszen kapitányi kinevezésem előtt húsz évig edzőként dolgoztam, és ebből tizenkét esztendőt a felnőtteknél töltöttem el – mondta Angyal Zoltán. – Ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy a vb előtti utolsó három hétre csöppentem bele a munkába, ráadásul tizenhárom kajakost kell hat számra felkészíteni. A Séra Miklós által megtervezett programba szeretném a saját koncepciómat úgy belecsempészni, hogy azzal ne zavarjam meg a versenyzők megszokott ritmusát.

– Hány edzést tartott az elmúlt tizenegy évben?

– Előfordult, hogy egy-egy tréningen helyettesítettem valamelyik kollégát, de ez most merőben más elfoglaltság.

– Alig egy héttel a duisburgi vb rajtja előtt mi a legfontosabb feladata?

– A csúcsforma beállítása. Ez egyébként is a legproblematikusabb egy edző életében, úgy meg különösen, hogy ebben a három hétben közelebbről is meg kellett ismernem a versenyzőket. Nem árt tudni, hogy egyeseknél mikor használ a simogatás és mikor a kemény szó.

– Mi a különbség a szövetségi kapitányként, illetve az edzőként funkcionáló Angyal Zoltán között?

– A jelenlegi szerepben sokkal kritikusabban figyelem az eseményeket, mivel a munka csak akkor párosul eredménnyel, ha következetes vagyok, és nem rejtem véka alá a véleményemet. Egy megbeszélésen előre tisztáztam a fiúkkal, hogy senki ne sértődjön meg, ha szigorúbban szólok, mert a hibákat jó szándékból, az ő érdekükben mondom el.

– Egy futballcsapat esetében többnyire sejthető, hogy a „beugró" szakember a kezdeti időszakban milyen módszereket alkalmaz. Mi a helyzet kajak-kenuban?

– Semmi extrára nem kell gondolni, nagyjából hasonló a képlet. Az első hét az Eb és a pótválogató után egy újraalapozó periódus volt, amikor Dunavarsányban mind a tizenhárom nebuló egyszerre dolgozott, különösebb differenciáltság nélkül. A második hét, itt, Szegeden már jóval mozgalmasabban telt, hiszen minden egység más-más munkát igényelt, és úgy kellett a programot koordinálni, hogy mindenkire elég idő és kellő mennyiségű edzés jusson. Minden tiszteletem Séra Miklósé, aki hosszú ideje képes ennyi embernek megfelelni.

– Közeleg a vb, és a teher megsokszorozódott a kapitány vállán.

– Nem akarom túldimenzionálni a helyzetet, de a felelősség valóban óriási. A mezőny hihetetlenül erős lesz, a sikert nem adják majd ingyen. Ha az eredmények elmaradnak, mondhatják, hogy mindent én rontottam el. Ha megvalósul, amit terveztünk, megkaphatom, hogy ezt én még én sem tudtam elszúrni. Számomra a legfontosabb, hogy a versenyzők elégedettek legyenek. Tudom, hogy hatványozott erővel küzdenek Séra Mikiért, akinek nagy boldogságot jelenthet, ha az év elején elkezdett munkája Duisburgban meghozza a gyümölcsét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Hrepka Ádám is gólt szerzett az MTK-ban

A labdarúgó NB I második fordulójában igazolták jó hírnevüket a legutóbbi pontvadászat meghatározó… Tovább olvasom