Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Antal Andor hetvenkedik

Tanítványai 199-szer szerepeltek a válogatottban, bajnokságokon 372-szer állhattak dobogóra, ebből 146 volt arany. Antal Andor atlétaedző szerdán ünnepelte 70. születésnapját, és pályafutása csúcsának Biacsi Ilona londoni paralimpiai bronzérmét és testvére, Bernadett 4. helyezését tartja. Legendás edzőkről, testnevelőkről szóló sorozatunkban vele beszélgettünk.
– Minden bajnok mögött áll egy edző, nekem a legendás Kakuszi Ferenc volt a trénerem. A szakmát, a TF-en kívül, tőle tanultam, míg Kertész Feri bácsitól az emberi tartás fontosságát és a sportolókkal való törődést, bánásmódot, mindig a pozitív dolgokra koncentrált – mondta Antal Andor atlétaedző, aki január 22-én ünnepelte 70. születésnapját.

Antal Andort a legtöbben edzőként ismerik, pedig sportolóként is szép sikereket ért el: gyaloglásban korosztályos és felnőtt bajnoki címeket, érmeket nyert egyéniben és csapatban, klubjával, a Szegedi VSE- vel. Megtörtént, hogy az aranyat átengedte sporttársának, mert az azért Kazincbarcikán lakást kapott. Bár még szerette volna folytatni az aktív sportot, olyan lehetőséget kínált neki Kakuszi és az SZVSE, amire nem mondhatott nemet: 1975. január 1-jétől az egyesületnél az atléták vezetőedzője lett.

Antal Andor és a Biacsi ikrek a londoni paralimpia után: Ilona bronzérmes lett, Bernadett negyedik. Fotó: Schmidt Andrea
Antal Andor és a Biacsi ikrek a londoni paralimpia után: Ilona bronzérmes lett, Bernadett negyedik. Fotó: Schmidt Andrea

Trénerségét korszakokra osztja. Első jelentős tanítványa a fiatalon elhunyt Grandpierre Csaba volt – Kakuszitól örökölte –, a következő, már „saját jogon" Visnyei Márta, aki 1500 métertől a maratoni távig 16 bajnoki címet szállított, egyéniben és csapatban. Következett Sipos István, aki gyaloglóként kezdte, de hírnévre ultrafutóként tett szert. Olyan távokat teljesített, ami még kimondva is halálos fáradtságot okoz, 12 és 24 órás, több ezer mérföldes versenyek – keresztülfutotta Amerikát! –, és 1300 mérföldön még mindig ő a világrekorder. Tizenhat esztendeig dolgoztak együtt. Ennél is tovább, 22 évig tartott a Dudás-korszak, ezek a nagy „egységek" olykor fedték egymást.

Dudás Gyula volt a legnagyobb csóka a tanítványaim közül, intézetben nevelkedett, ezért fogadott fiamnak tekintettem – közölte Antal, aki arra is emlékezett: két olimpián, Sydney-ben és Athénban szerepelt gyaloglója 36 bajnoki aranyat gyűjtött. – Korábban kissé nagyképűen azt vallottam, aki engem nem ismer, azt nem jegyzik a szegedi sportban. Rájöttem, nem igaz, ez Gyulára érvényes, sokan ma is úgy azonosítanak, „ugye maga volt a Dudás Gyula edzője?"

Névjegy

Antal Andor 1944. január 22-én született Szegeden, de nem a csongrádi megyeszékhelyen nevelkedett, oda 18 évesen, 1962- ben került vissza. A Szegedi VSE-ben sportolt gyaloglóként – számos bajnoki címet szerzett, 11-szer volt válogatott –, Kakuszi Ferenc volt a mestere. 1975. január 1-jétől a klub vezetőedzője, tanítványai eddig 199-szer voltak válogatottak, bajnokságokon 372-szer álltak dobogón, ebből 146 az aranyérem.

Az évek óta Angliában élő Dudás a mai napig annak tekinti, nem tegezi, mondván: „a mester nekem mindig mester marad". Antal Andor foglalkozik bocsásokkal, Béres Dezsővel (2008 óta) és Hegedűs Lászlóval, ők parasportolók. És az atléta Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett is – tanulásban korlátozottak, ezért főként ők is paraversenyeken indulnak, bár az épek között is nyertek bajnokságot –, akikkel 2000 májusában egy regionális döntőn, indítóbíróként „futott össze". Az év szeptemberétől dolgoznak együtt. Azóta Ili 15 világ- és 18 Európa-bajnoki, Berni 14 világ- és 16 Európa-bajnoki aranyat nyert, a londoni paralimpián előbbi bronzérmet szerzett 1500 méteres síkfutásban, utóbbi a 4. helyen végzett ugyanazon a távon.

– Sohasem felejtem el az első találkozásunkat – emlékezett Antal Andor. – 1500 méteren elindítottam a mezőnyt, az élen nyargalt egy kislány, simán nyert. Jött a 800, és a rajtnál újra ott toporgott: kérdeztem, mit keresel itt, hiszen az előbb futottál 1500 métert? Bernadett nevetve válaszolt, nem én voltam, a testvérem, Ilona. Ha nem figyelek, még most is összekeverem őket. Az biztos, ha ők nincsenek, már régen abbahagytam volna... Mivel az édesapjuk korán elhunyt, talán „apapótló" is vagyok számukra, magánéleti gondjaikkal, problémáikkal is rendszeresen megkeresnek.

Felmerül a kérdés: a beszélgetésünk során többször elérzékenyült Antal Andor meddig „hetvenkedik"?

– Hosszú távra nem tervezek, a riói paralimpiáig biztosan folytatom – a lányok beszéltek rá, Londonban kijelentették, irány Rió! Tokión komolyan el kell gondolkozni, 2020 messze van, lehet, hogy oda már kerekes székkel mennék. De jelenleg minden percét élvezem az edzősködésnek, és ez a magánéletben is rengeteg erőt ad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Norbert: Mindig az utolsó a legnehezebb

Kiss Norbert, a Szegedi TE 31 éves tekése a hétvégén megnyerte a BB Mentor-kupát. Tovább olvasom