Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Antal mester könnycseppjei

Szeged - Biacsi Ilona harmadik, ikertestvére, Bernadett a negyedik lett a londoni paralimpián 1500 méter síkfutásban. Antal Andor tanítványai egyelőre pihennek, de mindketten elszántak: szeretnének 2016-ban Rio de Janeiróban is rajthoz állni a paralimpián.
Randevú az SZVSE-pályán a paralimpián szereplő Biacsi ikrekkel, és edzőjükkel, Antal Andorral. Hamarabb érkeztem, mint az SZVSE két atlétája és a mesterük. Sétálok a Vasutas stadion salakos pályáján. Bokáig ér a salak, kőkemény a talaj. Itt készültek fel a lányok, Ilona bronzérmes lett a paralimpián, ikertestvére, Bernadett pedig közvetlenül mögötte negyedikként haladt át a célvonalon. 40 fokban, nap mint nap edzettek, készültek életük nagy eseményére. A „tesók" futottak be először. Gyors gratuláció, puszi. Nem is kell kérdeznem. Mesélnek! Mosolyogva, jókedvvel!

– Nem sokat aludtunk, de nagyon jó itthon – kezdte a beszélgetést Ilona. – Csodás élmény volt. Szép az érmem? – kérdezte a harmadik helyen végzett atléta, miközben a hátizsákjából elővette a bronzérmet.

– Nagyon rendes volt mindenki, a magyar csapat több tagjával összebarátkoztunk, a vívókkal, és az úszókkal lettünk nagyon jóban – folytatta a beszélgetést Bernadett.

Antal Andor edző büszkeségeivel.
Antal Andor edző büszkeségeivel. Biacsi Ilonáva (balról) és Bernadettel.

– Hú, egyszer belógtunk a vívók versenyére. Nem kaptunk jegyet, így kénytelenek voltunk kijátszani a biztonsági őröket. Nem volt egyszerű, több kapun kellett bejutnunk. Mutattuk az akkreditációs kártyánkat, szerencsére nem figyeltek mindig jól az őrök, így bejutottunk. Azért megizzadtunk, mire beértünk. Nagy élmény volt a lelátón izgulni a többiekért – árulta el az érdekes sztorit Bernadett.

Közben megérkezett a tréner, Antal Andor. Eperjesi László, a londoni olimpián a súlylökő számban induló Márton Anita trénere köszöntötte, ölelte át.

– Azt mondják, hogy sportnemzet vagyunk. A csudát vagyunk azok! Eredményeket tekintve tényleg annak számítunk, de amit az angolok csináltak, ahogy az olimpiát és a paralimpiát megszervezték, azt csak csodálni lehetett. Tisztelet, szeretet jellemezte őket – miközben mesélt az edző, elcsuklott a hangja, elsírta magát.

Eperjesi László veregette a vállát a trénernek, szívbe markoló volt látni az elérzékenyült sikeres szegedi atlétaedzőt. Továbbra is könnybe lábadt szemmel mesélt.

– Tele volt az atlétikai stadion. Délelőtt, délután, este csordultig telt. Szurkoltak, tomboltak a nézők. Mi már délelőtt kimentünk, láttuk, hogy milyen a hangulat. A lányok remek formában voltak, előtte az edzéseken 1000 méteren egyéni csúcsokat futottak. Nagyon izgultak, ez a rajtnál látszott rajtuk leginkább. Verték már meg a lengyel lányokat, de most nem sikerült. Már előzetesen azt mondtam, hogy éremmel elégedett lennék. Ez az érem megvan! – és ekkor megint elérzékenyült a tréner.

– Nekem pedig meglesz Rióban – jött a gyors válasz Bernadettől.

– Most pihenünk, bár nekem lesz egy kisebb műtétem. Az edzőnk azt mondta, hogy novemberig nincs edzés. De az biztos, hogy a jövő heti futáson ott leszünk az újszegedi Ligetben, részt veszünk a „Fuss egy kört az A-Híd Szeged Betonnal" akción – vette át a szót Ilona.

– Londonból nem sokat láttunk, a faluban voltunk a legtöbbet. A záróünnepség parádés volt, de a megnyitó is örökre emlékezetes marad. Két nappal előtte tudtuk meg, hogy mi vihetjük a magyar csapat zászlaját. Jó volt felvezetni a csapatot. Egy biztos: mindketten szeretnénk ott lenni 2016-ban Rio de Janeiróban a paralimpián – fejezte be Bernadett.

Olvasóink írták

 • 10. Agáta 2012. szeptember 13. 17:23
  „Őszinte szívből gratulálok, Szeged büszke Rátok! Remélem, hogy benneteket is ugyan olyan megbecsülés ér majd, mint az épeket (most a csúnya anyagiakra gondoltam), ti is ugyan olyan óriási erőfeszítéssel - ha nem nagyobbal - értétek el a sikereiteket.”
 • 9. Kircsi 2012. szeptember 13. 16:41
  „Gratulálok, kár, hogy a többi tizenvalahány testvéretek nem lett olimpikon.”
 • 8. macs 2012. szeptember 13. 12:50
  „Szívből gratulálok! és még sok ilyen sikert!!!!!!!!!”
 • 7. Church 2012. szeptember 13. 09:49
  „További sok sikert! Gratulálok!”
 • 6. Queenmargareth 2012. szeptember 13. 09:20
  „:)Gratulálok”
 • 5. kakoszeged 2012. szeptember 13. 08:49
  „...hát...a cikk összes szereplőjét ismeretlenül is ölelem!...”
 • 4. csonakos 2012. szeptember 13. 08:20
  „Gratulálok a lányoknak és az edzőjüknek is a szép eredményhez! Remélem a városházán a fideszesek is látván a lányok eredményét több anyagi támogatást adnak majd nekik és támogatják ezt a javaslatot az önkormányzati ülésen! Ők, már bizonyítottak!”
 • 3. bessy 2012. szeptember 13. 07:54
  „szívből gratulálok, szép volt!!!”
 • 2. V42515 2012. szeptember 13. 07:38
  „Őszinte gratulációm, hasonló sikereket és örömöt a jövőre nézve!!!”
 • 1. sebajtóbiás 2012. szeptember 13. 06:47
  „Szívből gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz 8., Szilágyi 19. a nyílt vízi úszó Eb-n

A szegedi Toyota T-Max SZUE sportolói közül Olasz Anna 8., Szilágyi Nikolett 19. lett az olaszországi felnőtt nyílt vízi úszó-Európa-bajnokság 10 kilométeres távján. Tovább olvasom