Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Aranyért utazik a világjátékokra Kanyó

Búvárúszás - A nem olimpiai sportágak legjelentősebb versenye a világjátékok. Idén, július 20-tól Tajvan ad otthont a viadalnak, amelyben a magyar küldöttség tíz sportágban, köztük uszonyos úszásban próbál dicsőséget szerezni az országnak. Az itt induló Kanyó Dénes aranyéremért utazik Ázsiába.
Meló, munka, önsanyargatás. Így telnek a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklubban – a sportág legeredményesebb egyesületében – a sportolók mindennapjai. Hétfőn, szerdán és pénteken háromszor, kedden és csütörtökön „csak" kétszer edzenek naponta.

– Muszáj ezerrel készülnünk, nagy terveink vannak a nyárra – jelentette ki Kanyó Dénes, aki egy személyben a klub elnöke, vezetőedzője és leghíresebb versenyzője.

– Már csak két hónapunk maradt, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a július 20. és 25. között Tajvanon rendezendő világjátékokra. A mi sportágunk ugyebár nem szerepel az olimpián, nekünk a világjátékokon való részvétel jelenti pályafutásunk csúcsát.

A murénásokat az ázsiai országban nem egyedül a négyszeres Európa-bajnok Kanyó képviseli, rajta kívül az utazók között szerepel Debreczeni Hajnalka, Károlyi Csilla és Joszt Ádám is. Elviekben még Dudás Zitának is ott lenne a helye.

Kanyó Dénes biztosan utazik Tajvanra, Dudás Zita személye még kérdéses. Fotó: Scmidt Andrea
Kanyó Dénes biztosan utazik Tajvanra, Dudás Zita személye még kérdéses.
Fotó: Scmidt Andrea

– Zita személye egyelőre kérdőjeles... – reagált Kanyó. – Számunkra ez teljességgel érthetetlen, mivel benne volt abban a váltóban, amely kvalifikálta magát a világjátékokra. Kérvényeztem, hogy vizsgálja felül döntését a nemzetközi szövetség, lévén, hogy az ő meghívójukkal lehet csak részt venni a sportág legnagyobb ünnepén.

Új vb-helyszín, új időpont

Eredetileg úgy volt, az uszonyos és búvárúszó világbajnokságot július 10-től Tunéziában rendezik, a versenyzők az észak-afrikai országból utaztak volna egyenesen a tajvani világjátékokra. Jókora fordulat állt elő: a vébé időpontja augusztus közepe lett, a helyszíne pedig az oroszországi Szentpétervár.

A szegedi küldöttség július 15-én utazik, másnap lesz a megnyitó, az uszonyos úszás két versenynapja július 23. és 24.

– Nagy örömünkre Szegedet nemcsak mi, búvárúszók képviseljük, a fallabdázó Kecse-Nagy Helga is tagja lett az utazó magyar csapatnak. Üzenem neki, mindent bele, és biztos lehet benne: ránk, a szurkolásunkra minden körülmények között számíthat.

Kanyó Dénes hetek, hónapok óta a világjátékokkal fekszik, azzal ébred. A tizenkét évvel ezelőtt Lahtiban rendezett hasonló eseményen már begyűjtött egy ezüstérmet, most viszont annál is többre vágyik.

– Magasra raktam a lécet, nyerni megyek ki! Amennyiben ez sikerül, az hosszú pályafutásom csúcsa, megkoronázása lenne. Nem vagyok balga, tisztában vagyok azzal, hogy legfőbb riválisaimnak is ez a célja. Ahogy ők, én is állok a kihívás elé. Kétféle érzés munkálkodik bennem: egyrészt már hihetetlenül várom a versenyt, másrészt nagyon jó lenne már túllenni rajta.

Az uszonyos és búvárúszás hazai finanszírozása még gyerekcipőben jár, de az esemény rangját, a sportban betöltött szerepét mutatja, hogy a magyar küldöttség kiutazását teljes egészében az állam állja, akárcsak a résztvevők formaruhájának költségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégkorong: egész más dimenzió az A csoport

Jégkorong - Az A csoportos vb-n járt, és ott végül búcsúzó magyar jégkorong-válogatott játékosának, Peterdi Imrének kedvenc városa Szeged. Nem meglepő, hiszen emlékek, barátok, események kötik a Tisza-parti településhez. Tovább olvasom