Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Aranynégyes Kárásszal

Kajak-kenu, Brandenburg - Mindkét szegedi két-két érmet szerzett a brandenburgi kajakos, kenus Európa-bajnokságon, ám amíg Kárász Anna mindkettőt (egy aranyat és egy ezüstöt) megkapta, addig Vajda Attila az ezer egyes mellett az ötezer egyesét nem, mert bójakihagyás miatt utólag kizárták.
A kenusnak a rajtgépbe beállni bármilyen időjárási körülmények között is a legalapvetőbb technikai minimum. Nos, mindez a németek olimpiai bajnokának, Sebastian Brendelnek mégsem sikerült a brandenburgi Európa-bajnokságon. A kenu egyesek ezerméteres számában az A döntő másik nyolc résztvevője a viharos szélben és a hullámzó vízen már a startjelet várta, ám Brendel még mindig nem foglalta el a helyét, és nem tolta be a kenuja orrát a gépbe. Mit csinált? Tett egy kört, és újra próbálta. Sikerült, majd a győzelmet is megszerezte.

Azzal nincs baj, hogy első lett, hiszen kiváló és esélyes versenyzőről van szó, ám ez a másik nyolcat alaposan meggyötörte. Amíg ugyanis Brendel szórakozott, addig például az EDF DÉMÁSZ-Szeged szintén olimpiai elsője, Vajda Attila csak támasztotta a vizet a lapátjával, és várta az indulást. Ezalatt pedig jókora mennyiségű folyadék került az egyébként új hajójába. Vajda ennek ellenére tartotta a lépést Brendellel, és végül második lett.

Két szegedi, három érem. Vajda Attila így örült az ezer egyes után, Kárász Anna (balról a második) pedig aranyérmes lett. Fotók: MTI
Két szegedi, három érem. Vajda Attila így örült az ezer egyes után. Fotók: MTI

A németek nem hagyták abba ezután sem a szórakozást: a kenusok ötezer méteres egyesében megint Vajda és Brendel harcolt egymással. Újra fej fej mellett haladtak, majd az ezres befutóhoz hasonlóan Brendel nyert, Vajda pedig második lett, ám ezek után a szegedit kizárták, mondván kihagyott egy bóját. Nem csoda, ha Vajda majd szétrobbant mérgében, és az esti futball-világbajnoki döntőn sem a németeknek, hanem az argentinoknak szurkolt. Pedig volt egy német meze is...

 Két szegedi, három érem. Kárász Anna (balról a második) pedig aranyérmes lett. Fotó: MTI
Két szegedi, három érem. Kárász Anna (balról a második) pedig aranyérmes lett. Fotó: MTI

A Tisza-partiak másik versenyzője, Kárász Anna ugyancsak két éremmel zárt – Vajdával ellentétben ő meg is kapta mindkettőt. Előbb a női négyes tagjaként végzett az első helyen, ezzel második felnőtt Eb-címét nyerte, majd a kétszáz méteres párosban lett második a kvartettben is szerepet kapó Vad Ninettával párban.

Vélemények

Kárász Anna: – A négyessel így terveztük: nyerni akartunk. A rajtunk nem sikerült jól, hiszen Szabó Gabinak kifordult a lapátja, és nem is ugrottunk ki, ahogyan szerettük volna, ám utána már jól ment a pálya. A kétszázas második helynek nagyon örültünk Ninettával mindketten, mert szoros volt a verseny. Kevéssel kaptunk ki az elsőtől, de a harmadik is közel volt, így akár a bronzérem is benne lehetett volna. A hétvégén jön az U23-as világbajnokság Szegeden, amelyhez ez a két érem elsősorban örömben adhat sokat. A sok csapathajózás után egyesben kell versenyeznem, illetve a saját utamra visszatérni, így vegyes a kép, de lesz annyi idő, hogy belerázódjak. A csütörtöki előfutam előtt még körülbelül négy edzésem lesz.

Vajda Attila: – Próbáltam menni az ezer egyes végén, de az a baj, hogy már a rajt után majdnem elsüllyedtem, annyi víz volt a hajómban. A start előtt ki akartam kötni, hogy kiürítsem, de nem engedték meg, úgyhogy így kellett végigjönnöm. Amit a rajtban összeszedtem hátrányt, abból sikerült lefaragnom, de a sikerhez nem volt elég. Brendel kicsit húzta az időt a rajt előtt, hogy beálljon a rajtgépbe, ezalatt mi kaptuk a vizet a hajónkba, biztos vagyok benne, hogy ez taktikai húzás volt a részéről. Megjegyzem, ezért simán ki lehetett volna zárni, és mindenhol máshol így is történik. Örültem a második helynek, mert plusz tíz kilogrammal kellett végigmennem az ezret, így lettem ezüstérmes, de mindez nem volt szép Brendeltől. Az ötezer egyes? Olyan bóját hagytam ki az első fordulónál, amelyet nem is igazán lehetett rendesen látni, mégis végigengedtek a futamban. A technikai feltételek nem voltak igazán a topon.

Eredmények

A magyar válogatott A döntős eredményei, kajakos, kenus Európa-bajnokság, Brandenburg (Németország), 1000 m, férfiak, K2: 6. Tóth Dávid, Kulifai Tamás. C1: 2. Vajda Attila. C2: 1. Vasbányai Henrik, Mike Róbert. C4: 2. Magyarország (Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál). Nők, K1: 1. Csipes Tamara. K2: 2. Medveczky Erika, Sarudi Aliz.
500 m, férfiak, K2: 5. Tóth D., Kulifai T. K4: 4. Magyarország (Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila). C1: 7. Szabó Kristóf. Nők, K1: 1. Kozák Danuta. K2: 1. Szabó Gabriella, Csipes Tamara. K4: 1. Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta). C2: 1. Lakatos Zsanett, Takács Kincső.
200 m, férfiak, K1: 6. Tótka Sándor. K2: 7. Molnár Péter, Bán Kristóf. C1: 7. Lantos Ádám. C2: 4. Lantos Á., Nagy Péter. Nők, K1: 1. Kozák D. K2: 2. Kárász A., Vad N. C1: 2. Lakatos Zs.
5000 m, férfiak, K1: 4. Pauman Dániel. Nők, K1: 1. Medveczky E.
Parakenu, V1 LTA, 200 m: 2. Geri Dániel. K1, 200 m: 2. Rozbora András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UTC Futsal Team: új szezonra fel!

A hírekkel és a pletykákkal ellentétben indul a futsal NB I-ben az UTC FT, amely története legjobb idényén van túl. A klub helyzete nem változik: a távozók miatt újra több játékost is be kell építeni a ma kezdődő felkészülés alatt. Tovább olvasom