Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Átadtuk Az év sportolója díjátadó gálánk elismeréseit!

Kiderült, kik lettek 2014-ben a legjobb sportolók, edzők, melyik lett a legjobb csapat. A CE Glass Industries üvegtrófeáit ma a Hungi Vigadóban tartandó ünnepélyes fogadáson adtuk át összesen húsz kategóriában.
45. Az Év Sportolója Díjátadógála

Életműdíj (Szeged): Vikor Sebestyén és Vikor Sebestyénné

Vikor Sebestyén asztaliteniszező volt 47 éves koráig, 29 évet játszott az első osztályban, emellett sportvezető, nemzetközi játékvezető. Az 1949-ben megalakult Csongrád Megyei Asztalitenisz Szövetség alapító tagja, 40 évig – megszakításokkal – vezetője, ebben az időszakban a megyében volt a legtöbb NB-s csapat. A Szegedi Asztalitenisz Szövetség vezetője és a Szegedi Kender SK elnöke volt: utóbbinak az 1960-as években, amikor 22 szakosztályuk működött. A Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség elnökségi tagja, edzőbizottsági tag volt a magyar ping-pong virágkorában. A sport érdemes dolgozója, Magyar Sportért-, Csongrád Megye Sportjáért-díj. Az 1980-as években teljesen megszűnt a szegedi asztalitenisz, ezután lett a Szegedi Asztalitenisz Club alapító tagja, jelenleg is elnöke - a csapat 10 éve stabil extraligás, nemzetközi kupákban szerepel. Mottó: „minden versenyzője a sport mellett tanuljon is", egy időben valamennyi versenyzője egyetemet, főiskolát végzett.

Ők a legjobbak! Átadtuk Az év sportolója díjátadó gálánk elismeréseit!. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Vikor Sebestyénné Nagy Amália is versenyző volt, 1950-ben a budapesti világbajnokságon egyéniben a 32 között szerepelt. A Szegedi Kender SK csapatának tagja, többek között lányaival, Vikor Anikóval és Vikor Beatrix-szal. Nemzetközi játékvezető, mérkőzést vezetett többek között Sidó Ferencnak és Jan-Owe Waldnernek, emellett Európa szinte összes országában és az USA-ban is szerepet kapott. Az ifjúsági válogatott csapatvezetője volt, a három név: Jónyer, Gergely, Klampár. A Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség elnökségi tagja, női bizottsági tagja volt. Közel 20 évig szervezte az 1990-es évektől a városi és megyei versenyeket, és még 2007-ben is Extraliga-mérkőzést vezetett.

- A mottómat szerencsére komolyan vették tanítványaim, volt olyan időszak Szegeden, amikor négy doktor alkotta a csapatot. Büszke vagyok rá, hogy unokám, Lukács Levente is extraligás játékos lett, most az vár rá, hogy a vezetésből is kivegye a részét. Nagyon sokkal többet nem is szeretnék mondani, azt a 75 évet, amit a sportágban töltöttem, nem is lehet egy beszédbe belesűríteni - fogalmazott Vikor Sebestyén.

Életműdíj (Csongrád megye): Máté József

Máté József 3. danos tékvandómester, a Hódmezővásárhelyi WTF Taekwondo egyesület elnöke és edzője. A Choi Hong Hi nevével fémjelzett ITF taekwondoval 1980 óta foglalkozik, mint a Hódmezővásárhelyi Taekwondo alapítója. 1982 óta a magyar tékvandó nemzeti válogatott tagja, mint versenyző. Komoly munkát végeznek a városban, ennek köszönhető, hogy nem csak a városban, az országban, hanem már Ázsiában is ismerik őket.

- Jövőre is megvannak a céljaink, az Eb mellett több nemzetközi versenyre is megyünk. Közel kétszázan sportolnak nálunk, sok tehetséggel dolgozhatunk - ez hatalmas öröm számunkra - mondta Máté József.

Az év médiadíja: FK 1899 Szeged

A szurkolók csapata – tartják róluk jogosan, hiszen a profi szegedi futball 2005-ös eltűnése után a drukkerek döntöttek úgy, hogy megalakítják az együttest. A csapat színe kék-fekete, címere pedig a legendás diszkoszvető lett. Jelenleg a megyei I. osztályban szerepelnek, az ősz végén a dobogón állnak, ám mondhatjuk, hogy a kommunikációban NB I-esek. Rendszeresen frissülő, saját honlapjuk van, a közösségi oldalon pedig a csapatnak és az ultráknak is külön oldala van, tele fotókkal, videókkal. Lapunkat mindig pontosan, profi módon tudósítják, jelenleg pedig a szombati napra készülnek, amikor sokadik alkalommal rendezik meg év végi gálájukat.

Ők a legjobbak! Átadtuk Az év sportolója díjátadó gálánk elismeréseit!. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

- Nem gondoltuk azt tíz évvel ezelőtt, hogy idáig jutunk! Ha a következő tíz évben ismét három osztályt ugrunk, az már NB I-et jelent majd - mondta tréfásan Havas Péter elnök. - Korábbi edzőnk Hüvös Gábor és jelenlegi trénerünk, Tóth János is hatalmas munkát végez a csapatnál, ennek is köszönhető a szakmai előrelépésünk - tette hozzá az elnök.

Az év sportteljesítménye: Szegedi TE

A jelen talán legjobb tekecsapata a világon három BL-sikerrel, három világkupa-győzelemmel, számos világbajnokkal, akik közül Kiss Norbert hatszor, Kakuk Levente ötször állt a vb dobogójának tetején. Idén 10. alkalommal nyerte meg a csapat a hazai szuperligát, emellett megvédte címét a Bajnokok Ligájában, minden sorozatot figyelembe véve 37 győztes mérkőzés után kapott csak ki a világkupa fináléjában a német Zersbtől, Kiss és Kakuk pedig tandem mixben, illetbe klasszikus egyéniben  világbajnok lett a brnói egyéni vb-n.

- Folyamatosan foglalkoznunk kell azzal, hogy fenntartsuk a játékosokban a győzni akarást, ezért igyekszünk fiatalítani is. Azt gondolom, ez idén is jól sikerült, így ezúttal is sok örömre számítok - mondta Karsai Ferenc elnök.

Az év csapata (Szeged): MOL-Pick Szeged

A MOL-Pick Szegedet már méltattuk Pastor kapcsán: nem volt kérdés, hogy idén ők kapják elismerésünket. Szinte az egész csapat tiszteletét teszi a Hungi Vigadóban, Szűcs Ernő Péter igazgatósági elnök vezetésével.

- Ma van klubunk születésnapja, de az EHF-kupa-döntő is egy ilyen jelentőségű alkalom a klub életében. A Veszprém? Azt gondolom, nekünk minden sorozatban a legjobb eredményt szeretnénk elérni, miért ne sikerülhetne őket legyőzni? - mondta Szűcs Ernő Péter. A játékosok a Csakazért SE ülőröplabdásaitól kapták meg az elismerést.

Az év utánpótlás fiú sportolója (Csongrád megye): Pellei Frank (Valdor-Szentes)

A Horkai György szövetségi kapitány vezette magyar férfiválogatott 2014-ben megnyerte az U18-as vízilabda-világbajnokságot, amelynek döntőjében hazánk legjobbjai ötméteresekkel győztek 10–8-ra Spanyolország ellen. Az együttes tagja volt egy szentesi fiatalember, aki vízilabdás családból származik, és bár még mindig csak 18 éves, 2011 óta a Valdor-Szentes élvonalbeli gárdájában is szerepet kap, idén nyolc meccsen hétszer talált a kapuba, míg az ifiknél 10 találkozón 28 gólig jutott.

Az év edzője (Csongrád megye): Tóth László (Hungerit-Szentes)

Tavaly nyáron lett a Hungerit-Szentesi VK vezetőedzője, miután Nagyváradról hazatért. Nem volt ismeretlen a Kurca-partiak számára, hiszen a város férfi csapatában is szerepelt, innen lett olimpikon is, illetve a szakmai munkát is irányította korábban a klubnál. Voltak külföldi megkeresései, de vonzotta a feladat és a város is, na és persze a kihívás, hogy női csapatot is irányíthasson. Igen jól sikerült a debütálás, hiszen a rájátszásra fantasztikusan időzítette a csapat legjobb formáját, amely meg is hozta az eredményt: az OB I két legnagyobb favoritján túljutva bajnoki címet.

Az év csapata (Csongrád megye): Hungerit-Szentes

A negyedik negyed előtt azt mondtam, a sikerhez csoda is kell, megtörtént! De ilyen csodára csakis ilyen csodálatos emberek képesek - nylatkozta Tóth László, a Hungerit-Szentesi VK vezetőedzője a női vízilabda OB I mindent eldöntő mérkőzése után. Az említett utolsó negyed előtt is már sokat vitt véghez a csapat, hiszen komoly meglepetést okozott a bajnoki rájátszásban. Az alapszakaszban negyedik helyen végző, hat rangadójából csak egyet megnyerő Hungerit ugyanis a legfontosabb időszakra tartogatta magát. Az elődöntőben vereség nélkül jutott tovább az előző két bajnoki cím tulajdonosa, az Eger ellen, majd jött a Dunaújváros elleni finálé. A negyedik meccsen 4-0-ra kellett nyernie az utolsó játékrészt, hogy kiharcolja az ötmétereseket, megtette, majd a büntetőpárban megszerezte a bajnoki címet. Ezzel a sikerrel hazai pályán ünnepelhette a Szentes, hogy 14 év után újra bajnok lett, a klub történetében 11. alkalommal.

- Senki sem várta el tőlünk, hogy a negyedik helyről bajnokok legyünk, de Laci és mi hittünk benne. Az utolsó meccsen, a hosszabbítás alatt akadtak izgalmak, de ez nekünk nem gond, három ötméterespárbajt nyertünk meg az aranyéremig vezető úton. Ráadásul a Dunaújváros elleni negyedik, végül döntő mérkőzésen 4-9-ről egyenlítettünk - fogalmazott Győri Eszter csapatkapitány.

Aratott a vízilabdásoknál Szentes, így nekik a három díjat együtt adjuk át - Pellei Frank betegsége miatt nem lehetett jelen.

Az év edzője (Szeged): Juan Carlos Pastor (MOL-Pick Szeged)

Épp ma 53 éves a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata, amely 2014-ben megnyerte az EHF-kupát, Juan Carlos Pastor vezetőedző vezérletével, emellett bajnoki és kupaezüstöt is szerzett a csapattal.

Ők a legjobbak! Átadtuk Az év sportolója díjátadó gálánk elismeréseit!. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

- Örülök az elismerésnek, szerencsére Spanyolországban is kaptam már hasonlót újságíróktól és a várostól. Nagy boldogság, hogy itt lehet ma a feleségem is, ezt az elismerést neki és a családomnak ajánlom, hiszen az év nagy részében messze vagyok tőlük, de ők ezt elfogadják. Rég volt már az EHF-kupa döntője, de csodás két nap volt, amely az egész MOL-Pick-család számára feledhetetlen. Ahogy telnek az évek, egyre többet ér majd ez a trófea - fogalmazott Juan Carlos Pastor, miután R. Tóth Gábor főszerkesztőtől vette át az alismerést.

Az év utánpótlásbázisa: SZVPS

A szegedi vízilabda utánpótlását csak dicsérni lehet, idén is sikert sikerre halmoztak, emellett a Tiszavirág-kupa megrendezésével a nemzetközi porondon is letették a névjegyüket. Nagy Péter olimpikon súlyemelőtől Mód Péter elnök vette át az elismerést, mellette Varga Péter, a Szeged VE edzője, valamint Szabó Zoltán szakmai igazgató képviselte az egyesületet.

- Több olyan játékost, vezetőt sikerült visszacsábítanunk Szegedre, akik hosszú távon meghatározzák majd egyesületünk jövőjét. Még csak a munkánk elején járunk - mondta Mód Péter.

Az év utánpótlásedzője (Szeged): Petró János (Csakazért SE)

Az országban egyedülálló módon foglalkozik utánpótlás ülőröplabdásokkal Petró János, aki Csíkos Gábortól vette át évekkel ezelőtt a csapatot. Napról napra, évről évre fejlődnek, ez látszik is az edzéseiken.

- Egy edzésen körülbelül nyolcan vagyunk, négy sérült kisgyermek és családtagjaik járnak. Sokat edzünk, készülünk a "nem létező ellenfelek" ellen, igaz, van már győzelmünk, hiszen a Szegedi médiaválogatottat legyőztük. Azt hiszem, mondhatom - könnyedén - mondta Petró János, aki Süli Róberttől vette át az elismerést.

Az év utánpótlásedzője (Csongrád megye): Miklós Melinda (Hód Fitness SE)

Az év legeredményesebb egyesülete is volt már hazánkban a hódmezővásárhelyi Hód-Fitness SE, idén pedig szokás szerint az Európa Kupára készült a legjobban, hiszen nemzetközi szinten is szerette volna megmutatni, hogy mire képesek a tanítványok. A rangos eseményről tizenegy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel tértek haza a Hód-Fitness SE versenyzői. A 14 éremmel a vásárhelyi volt a legeredményesebb csapat, ezért az elsőségért Miklós Melinda rengeteget dolgozott.


- Csodás volt az izlandi túra, igaz a nagy hideg miatt a lányok nehezen álltak át. A szereplésünk még engem is meglepett, mert bár vártam a sikereket, a 11 arany több annál, amit vártam - mondta Miklós Melinda, miután átvette az elismerést Papós Tamás kollégánktól.

Az év férfi sportolója (Szeged): Lékó Péter Az év férfi sportolója (Csongrád megye): Nagy "Lütyő" Imre

Csavargóból példakép – írta róla kollégánk, Imre Péter éppen egy esztendővel ezelőtt. A Hungerit Zrt.-nél anyagmozgatóként dolgozó 23 éves fiatalember hat évvel ezelőtt Faur Csaba invitálására ment le bokszolni, először csak a fogyókúrázás miatt. Az iskolát korábban messze elkerülő bokszoló aztán Bertók Róbert mellett között ki a profik világában, és azóta a nagypehelysúlyban 11 meccsen ötször kiütéssel győzött. Csupaszív bokszoló, nem véletlen, hogy szereti a közönség, és nagyon közel van hozzá a magyar bajnoki címmeccs – talán már jövőre.

- A Lütyő becenevet gyermekkoromban kaptam, hiperaktív gyerek voltam. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen elismerésben lehet részem, ezúton is nagyon köszönöm - fogalmazott Nagy "Lütyő" Imre, a díjátadó kollégánk, Mádi József volt.

Az év parasportolója: Biacsi Ilona (SZVSE)

A 2012-es paralimpiai bronzérme után idén a világ- és az Európa-bajnokságon állhatott dobogóra. A kontinensviadalon 1500 méteres síkfutásban nyert, 400 méteren harmadik lett Swanseaben, míg a hollandiai világbajnokságon mindkét távon harmadikként zárt. Továbbra is keményen, munka mellett készülnek „a tesóval", természetesen edzőjük, Antal Andor irányításával. Számításaik szerint ikertestvérével ketten eddig 29 világ- és 31 Európa-bajnoki aranyat nyertek, és ez a szám talán a 2016-os riói paralimpián tovább nőhet.

Ők a legjobbak! Átadtuk Az év sportolója díjátadó gálánk elismeréseit!. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

- Tesóm otthon van, betegeskedik, de ő is örül a díjnak. Mi is edzünk még mindig, nincs nagyon hideg, napi 10-12 kilométer a penzum. Rio? Összehöhet, de addig még van egy 2015-ös év, ahol kvótát kell szerezni - mondta Biacsi Ilona, miután Szentgyörgyi Páltól átvette elismerését.

Az év női sportolója (Szeged): Kárász Anna (EDF DÉMÁSZ-Szeged VE)

Már tavaly is ott volt az élmezőny mögött, 2014-ben viszont már be is lépett az elit társaságba – az U23-asok mellett a felnőttek mezőnyében is. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged 23 éves egyetemista kajakosa, Kárász Anna mindkét világbajnokságon két aranyérmet szerzett: a felnőttek moszkvai eseményén K2 200 és K4 500, míg a szegedi U23-as vb-n, amely együtt volt az ifjúsági eseménnyel, K1 500 és K1 200 méteren. Emellett a brandenburgi Európa-bajnokságról egy arany- és egy ezüstéremmel térhetett haza – kiváló évet zárt.

- Ez volt eddig a legszebb évem, és bár nincs messze Rio és 2016, még nem ezzel foglalkozom. Azért edzünk becsülettel, ma is tréningeztem a gála előtt. A következő feladat a megel vízi edzőtábor lesz, valószínűleg Floridában - mondta Kárász Anna, aki Horváth András szegedi sportigazgatótól kapta meg a díját.

Az év női sportolója (Csongrád megye): Bán Vivien (Kokovai Team)

Négy éve kezdte a fitneszt a hódmezővásárhelyi sportoló, azóta szponzorált fitnesz- és modellversenyzővé vált. Villámkarrier az övé, hiszen hamar jöttek a nemzetközi sikerek. 2012-ben Eb-aranyat szerzett, és idén májusban is megnyerte az egyik szervezet Európa-bajnoki címét physique junior kategóriában, emellett a junioroknál még egy második, a felnőttek között pedig egy harmadik helyet is szerzett Koszovóban. Szegeden, a Kokovai Teamben készül Kokovai Andor irányításával, a célja pedig, hogy világbajnokságról a korábbi ezüst- után aranyérmet is hazahozhasson.

- Azt gondolom, hogy idén dőlt el, megérte az a sok munka, amit a sportba fektettem. Eddigi eredményeimet a jövőm előkészítésének fogom fel, nagy céljaim vannak még. Jövőre több világversenyen szeretnék érmet nyerni - fogalmazott Bán Vivien, aki Gálosi Gyula házigazdától kapott elismerést.

Az év utánpótlás fiú sportolója (Szeged): Birkás Balázs (EDF DÉMÁSZ-Szeged VE)

Hazai pályán világbajnoknak lenni – ez minden fiatal álma. Mindez megadatott az EDF DÉMÁSZ-Szeged 18 éves kajakosának, Birkás Balázsnak, aki a nyári, Maty-éri ifjúsági világbajnokságon, K2 200 méteren párosban a váci Balaska Márkkal első helyen végzett.

- Nagyon jó érzés volt, hogy a közelmúltban meghívtak a felnőttek válogatott edzőtáborába is, büszke vagyok erre. Bízom benne, hogy lesz még hasonlóban részem - mondta Birkás, aki Kanyó Dénes világbajnok búvárószótól kapta meg elismerését, akinél már kipróbálta a búvárúszást.

Az év utánpótlás lány sportolója (Szeged): Jászapáti Petra (Szegedi Korcsolázó Egyesület)

A Szegedi Korcsolázó Egyesület ígéretes tehetsége Jászapáti Petra, aki idén nagyot lépett előre. A Mol–Új Európa Alapítvány támogatottja az évet egy junior bajnoki címmel kezdte, majd a Tisza-kupa és a Danuba Series versenyeken is aranyérmeket szerzett. A felnőttválogatott vezetése úgy ítélte meg, hogy Jászapáti Petra elég érett versenyző már ahhoz, hogy a legmagasabb szintű versenyeken is induljon, így az olimpiai keretbe is bekerült, illetve két világkupára is nevezték a gyorskorcsolyázót: a múlt héten Shangajban, hétvégén pedig Szöülban képviseli a magyar színeket. Éppen ezért nem ő, hanem édesapja vette át a díjat Kakuk Leventétől, a Szegedi TE világbajnok tekésétől.

Az év utánpótlás lány sportolója (Csongrád megye): Ugrai Panna (Hód Úszó SE)

A 2004-es születésű hölgy a Hód Úszó SE sportolója. A Szombathelyen megrendezett 3. delfin országos bajnokságon Kiss László tanítványa öt bajnoki bronzérmet szerzett, és ezzel a teljesítményével kiérdemelte a bajnokság legeredményesebb versenyzője címet is. Emellett a rangos, kecskeméti Bácsvíz-kupán négy aranyéremmel zárt 50 méter háton, 100 méter mellen, 100 méter pillangón és 200 méter vegyesen, míg a mindszenti iskola színeiben az egy évvel idősebbek között negyedik lett az országos diákolimpiai döntőjén 50 méter háton. 2013-ban megkapta Hódmezővásárhelyen a legjobb alsó tagozatos leány sportoló elismerést is.

- 2011-ben kezdtem el úszni, azért ezt választottam, mert beteg voltam, köhögtem, és erre szerettünk volna megoldást találni anyukámmal - mondta Ugrai Panna, aki a Haász SZUE válogatott úszójától, Olasz Annától vette át a díjat.

18.20: - Amikor a szentesi női vízilabdacsapat bajnok lett, fákat ültetett - ez remek ötlet volt. Miért? Mert a sportoló élete hasonló egy fáéhoz. Először még csak egy tehetség, amelynek jó táptalajra van szüksége ahhoz, hogy kiteljesítse tudását - köszöntötte a megjelenteket R. Tóth Gábor főszerkesztőnk.

Ők a legjobbak! Átadtuk Az év sportolója díjátadó gálánk elismeréseit!. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

18.16: Süli Róbert, lapunk sportrovatának vezetője, a gála műsorvezetője köszöntötte a megjelenteket.

18.07: úgy tűnik, mindenki megérkezett, és az is valószínű, hogy az eddigi gálák egyik legnívósabb vendégserege foglal helyet a Hungi Vigadóban. Már nem kell sokat várni, hamarosan érkeznek a díjazottak.

17.37: a helyszín, a szegedi Hungi Vigadó már készen áll, folyamatosan érkeznek a sportolók, edzők, sportvezetők. 18 órakor kezdünk!

Korábban
Lehull a lepel! Ma este kiderül, hogy kik lettek 2014-ben a legjobbak, kik ülhetnek a Délmagyarország képzeletbeli trónjára. Immár 45. alkalommal rendezzük meg Az év sportolója díjátadó gálát.

Patinás az esemény, amelyet igazán patinás helyszínen, a Hungi Vigadóban (volt Régi Hungária) rendezünk meg. A meghívókat már megkapták a díjazottak, és természetesen Csongrád megye kiemelkedő sportegyesületei is képviseltetik magukat.

Immár az is hagyomány, hogy az utánpótlás-sportolók, a díjazottak neves felnőtt versenyzőktől, játékosoktól vehetik át a díjat.

Zsikai Mihály, a Diófa főszakácsa már készíti az esti menüt. Fotó: Karnok Csaba
Zsikai Mihály, a Diófa főszakácsa már készíti az esti menüt. Fotó: Karnok Csaba

A 20 elismerés már tegnap délután megérkezett a helyszínre. A CE Glass Industries igazán impozáns elismeréseket készített.

Aki szeretné figyelemmel követni a gálát, annak érdemes a delmagyar.hu-t olvasnia, hiszen a helyszínről online beszámolóval jelentkezünk. A Sport Klub Beszólás műsora pedig élőben kapcsolja a Hungi Vigadót, 19.30 és 20 óra között elhangzik majd több győztes neve.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáfrán Mihály könyvbemutatója

A kenus sportoló és biomérnök Sáfrán Mihály számára a manapság divatos ˝paleolit˝ szó nemcsak a táplálkozást jelenti Tovább olvasom