Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Athén után Pekingben is nyerni akar

A magyar férfi vízilabda-válogatott kétszeres címvédőként utazik el ma 14.30-kor Ferihegyről Pekingbe. A Kemény-csapat olimpiai aranyat nyert Sydney után Athénban is. Utóbbiban elévülhetetlen érdemeket szerzett az a Varga Tamás, akire immár a Szeged Beton VE játékosaként a triplázásra készülő gárdában is nagy feladatok várnak. Csuvival tegnap délben beszélgettünk.
– Elvonulva a világ zajától a felkészülés hajráját Balatonfűzfőn töltötte a gárda. Sikerült még egy-két új fórt, támadásvariációt begyakorolni?
– Igen, új elemekkel igyekezett Dénes bővíteni a repertoárunkat. Ebben volt vadiúj is, de olyan is, amit legutóbb négy éve, az athéni olimpián alkalmaztunk. Bízunk benne, egynéhánnyal sikerül majd meglepnünk a riválisokat.

– Kemény kapitány a mentális felkészítésre is helyezett hangsúlyt? Csak azért kérdezem, mert a közvélemény kimondva is aranyat vár a gárdától...
– Ágota néni pszichológus sokat foglalkozott velünk. Mindent elkövetett annak érdekében, hogy a ránk nehezedő teher ne nyomjon agyon bennünket. Engem speciel nem nyomaszt a velünk szemben támasztott elvárás, úgy megyek ki, hogy nyerni akarok. A gond csak az, hogy a riválisok is az olimpiai címre hajtanak. De ha urambocsá csak ezüstöt, esetleg bronzot hoznánk haza, azt sem veheti senki rossz néven. Azt ugyanis nem szabad figyelmen kívül hagyni, kiegyenlítettebbé vált a mezőny, több lett az éremesélyes együttes, elég egy hiba, és megváltozik az előzetesen várt sorrend.

Varga Tamást nem nyomasztja a szurkolók elvárása: az olimpiai aranyéremre hajt Fotó: Karnok Csaba
Varga Tamást nem nyomasztja a szurkolók elvárása: az olimpiai aranyéremre hajt
Fotó: Karnok Csaba

– Vissza szokta nézni videón az athéni döntőt? A csapat fantasztikus hajráját a szerbek ellen, a sírból visszahozott győzelmet, az ott dobott gólját?
– Ilyenkor már nem. Elég, ha csak rá gondolok. Ellenben az utóbbi hetek meccseinek felvételét nagy buzgalommal tanulmányozom. Nézegetem, hogy mit rontottam el, miként lehet a hibát kijavítani. Akkor vagyok bajban, amikor fogalmam sincs, miért állítottak ki...

– Kemény Dénes a malagai Európa-bajnokság után azt nyilatkozta, annak függvényében elfogadható a bronzérem, hogy a csapat csak 50–60 százalékos állapotban volt. Javultak azóta?
– Igen, de még lehet, sőt kell is fejlődni. Még nem megy úgy egy-két figura, a védekezés, a támadás, ahogy szeretnénk. Augusztus 10-én az Eb-első Montenegróval kezdünk, ott már nem hibázhatunk.

– Az önöket szállító gép ma 14.30-kor felemelkedik Ferihegyről, majd kilenc óra elteltével leszáll Pekingben. Bírja az ilyen hosszú utazásokat?
– Utálom. Nem szeretek repülni, rémálom számomra több órát a levegőben tölteni. Nehezen telik az idő. Kártyázni nem szoktam, olvasni viszont igen. Most fejeztem be egy krimit, a következő olvasmányom egy ezotériával foglalkozó könyv lesz, a Tizedik felismerés. Tudom, hogy sokakat nem érdekel ez a téma, de nekem fontos. Horgászújságokat is viszek magammal, na meg persze DVD-lejátszót.

– Hatéves kislánya, Kinga milyen ajándékra számíthat aputól?
– A lelkemre kötötte, hogy Athénhoz hasonlóan most is hozzak neki olimpiai pólót. Jaj, nagyon fog hiányozni! Amikor megkérdezik tőle, hogy ki az apukája, azt válaszolja: Varga Tamás olimpiai bajnok. Hát nem tündéri?

– Azt már tudja, az olimpiai faluban ki lesz a szobatársa?
– Nem ismert még a beosztás, de általában egyedül szoktam lenni. Eddig bevált, a barcelonai világbajnokságon, majd a rá következő évben, az athéni olimpián is aranyérmesek lettünk. Hátha most is bejön...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szremkó olimpiai éremmel szeretne hazatérni

Ma 14 órakor a női vízilabda-válogatottunkkal a fedélzetén felemelkedik Ferihegyről az újabb… Tovább olvasom