Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Ausztráliától Kubáig

Szeged - Miért fontos a meleg vízi edzőtábor? Hogyan és miből jutnak el a versenyzők a külföldi helyszínekre? Idén hol és mikor készülnek a szegediek? Kérdések, amelyekkel Petrovics Kálmánt, az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE klubigazgatóját megkerestük.
Ausztrália, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Kuba. Országok, ahol a hazai kajakosok és kenusok sűrűn – vagy ritkábban – megfordulnak. De vajon miért szükséges a meleg vízi edzőtábor, amely nem nyaralás, sokkal inkább az egész évi versenyzés legfontosabb alapja? Erre a kérdésre Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged klubigazgatója adott választ.

– A mozgásformák többségét egész évben lehet űzni, ez alól viszont a kajak, a kenu vagy az evezés kivétel. Ahhoz, hogy minél tovább húzzuk az őszi munkát, illetve minél hamarabb kezdhessük el a tavaszit, indokolt a meleg vízi edzőtábor. Az időpontja függ a versenyprogramtól is, de általában február végétől április elejéig kell megszervezni, hogy időben el lehessen startolni a vízi feladatokkal. Nem is ugyanazt a munkát végzik el a versenyzők, amit itthon lehetne, hiszen nálunk fagyban, hidegben nehéz hosszú kilométereken keresztül kajakozni, kenuzni. Az evezésben az ergométeres edzés már jobban hasonlít a szabadtéri változatra, ám a kajakban és a kenuban ennek a modellezése még nem ilyen kidolgozott – indokolt Petrovics.

Még hazai vízen: Vajda Attila egészen Kubáig utazik, hogy ideálisan felkészüljön a versenyszezonra. Fotó: Schmidt Andrea
Még hazai vízen: Vajda Attila egészen Kubáig utazik, hogy ideálisan felkészüljön a versenyszezonra. Fotó: Schmidt Andrea

Nagy kérdés, vajon miből utazhatnak el sportolóink több hétre, netán hónapokra is – mint tette azt tavaly még szegedi színekben Douchev- Janics Natasa.

– Bonyolult kérdéskör. Vannak szövetségi és vannak egyesületi táborok, amelyek teljesen más megítélés alá esnek. A szövetség például a sajátját tekinti elsődlegesnek, mert ő kezeli az állami támogatást. Amit ezen kívül választ a sportoló, azt nem finanszírozza, pedig szakmailag sokszor indokoltabb, ha szabadon választható a helyszín. Ilyen olimpiai bajnokunk, Vajda Attila helyzete, aki nem a válogatott központi táborában készül majd, így pedig szponzorok segítsége szükséges a meleg vízi felkészülése megvalósításához, ráadásul a szövetség nem biztosított számára edzőpartnert. Sok esetben maguk a sportolók is költenek az edzőtáborozásukra, de aki nálunk eredményt ért el, az klubszinten megkapja a segítséget – sorolta a szakember.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE több sportolója is meleg vízi edzőtáborban készülhet, nézzük, ki hová utazik.

– A legegyszerűbb a kenus csapat helyzete, amely március 3-án Vajda Attila vezérletével – összesen négy versenyző plusz az edző, Vécsi Viktor – Kubába, Hanabanillába utazik. Itt szeretném bejelenteni hivatalosan is, hogy Bozsik Attila átigazolt a BSE-ből a klubunkba, így két sprinter, ő és Horváth Gábor, valamint két ezres, Vajdán kívül Fürdök Gábor is mehet a közép-amerikai országba. A kubai hely egykor, a nyolcvanas években már kedvelt hely volt: ez egy duzzasztott folyó, amely 12-13 kilométer hosszú ág. A szálloda és környéke amerikaiak horgászparadicsoma. A Nelo nevű hajógyártó biztosítja a hajókat, ez rendkívül fontos, mert a tengerentúli helyszínekre nem lehet futóval elszállítani a hajókat, repültetni pedig bonyolult. A kajakosok, Sík Márton, Bozsik Gábor, Petrovics Máté és Császár Gergely Sevillában készülnek, az ő edzőjük Hüvös Viktor, illetve Csamangó Attila. A két utánpótlás-válogatott, Tóth Attila Tas és Hasanovics Dávid központi edzőtáborban vehet részt a horvátországi Metkovicban. A női kajakosok közül Kárász Anna szponzori támogatással Ausztráliába megy február 5-én, és majd csak április 2-án jön haza, míg Horváth Alexandra az olaszországi Sabaudiában készülhet három hetet márciusban. Az evezősök egy nagyobb csoportja már elment egy futótáborba, egészen pontosan Rudolftanyára Dani Zsolt és Szierer János irányításával, az esetükben meleg vízi lehetőségről még nincs szó, ők, így az olimpiai induló Varga Tamás is itthon készül – mondta végül a sportvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kásás Zoltán angol dilemmája

Szegeden két időszakban is ténykedő Kásás Zoltán egy időre pihenőre vonult, de most egy angliai ajánlat felkeltette a figyelmét. Tovább olvasom