Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Az átigazolás még nem üzlet

A pénz már a sportban is nagy úr. Főleg a labdarúgásban. Hihetetlen összegeket áldoznak egy-egy játékosért, akik ezután álomfizetésért játszanak. Kíváncsiak voltunk arra, más sportágakban mi a helyzet, mennyi pénzt lehetne kérni egy-egy klasszisért. Nemzetközileg is jegyzett szegedi csapatok képviselőivel beszélgettünk.
Nézzük a legfrissebb magyar példát. Dzsudzsák Balázst a PSV Eindhoven együttese kétmillió euróért igazolta le a Debrecen labdarúgócsapatától. Ez a Magyar Nemzeti Bank tegnapi árfolyamán (262 forintot ért egy euró) 525 millió forintot ért.

Más a nemzetközi piac

Dzsudzsák Balázs
No, de ez sehol sincs a nemzetközi piachoz képest. Angliában a téli átigazolási időszakban Nicolas Anelkát 15 millió fontért (5 milliárd 250 millió forint) vette meg a Boltontól a Chelsea. De a Juventus sem sajnálta a liverpooli Mohamend Sissokóra a 8,2 millió fontot (2 milliárd 870 millió forint). Hatalmas pénzösszegek ezek. Nézzük, mi a helyzet a többi sportágban. Szegednek több nemzetközi szinten is jegyzett csapata van. Igaz, egyelőre nem jellemző, hogy játékosokat vennének, nagy pénzt fizetnének értük.

Nézzük először a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatát. Klasszisok sokaságában dúskál az egyesület, igaz, a legtöbb játékosnak élő szerződése van. Kíváncsiak voltunk arra, ha bekopogtatna a Ciudad Real menedzsere az ajtón, hogy szeretné leigazolni Daniel Andjelkovicsot és Puljezevics Nenadot, mit kaphatna érte a csapat.

– Azért gyorsan kijelentem: senki sem eladó! – kezdte a beszélgetést
Puljezevics Nenad
Lele Ambrus ügyvezető. – Eddig a legnagyobb összeg, amit kézilabdásért adtak, az 800 ezer euró (209 millió 600 ezer forint) volt. A nyáron a Valladolidtól szerezte meg a Ciudad Real az irányító Chema Rodriquezt. Iker Romerót a második, szombati ellenfelünk, a Barca 700 ezer euróért (183 millió 400 ezer) igazolta vissza a Ciudad Realtól. Mit kérhetnénk Andjelkovicsért vagy Puljezevicsért? Jelen állás szerint 3-400 ezer eurót (78 millió 600 ezer–104 millió 800 ezer forint), de kevés esély van arra, hogy bárki is bekopogtatna értük, hiszen a sportágra nem jellemző az, mint a futballra. A három spanyol élcsapat (Ciudad, Barcelona, Pamplona) és a német élklubok (Hamburg, Kiel, Gummersbach, Mannheim, Flensburg) körülbelül 7-8 millió (1 milliárd 834 millió–2 milliárd 96 millió forint) euróból gazdálkodik idényenként. Igazán kevés információ jut el hozzánk, hogy mennyit keresnek a játékosok, azt tudjuk, hogy Bitter, a német válogatott kapusa 25 ezer eurót (6 millió 550 ezer forint) vissz haza havonta.

Pólósok aprópénzért

Irány a vízilabda, a Szeged Beton férfi együttese: Baksa Lászlót és Varga
Baksa László
Tamást biztos, hogy több csapat is szívesen látná a soraiban. Mit kérhetne érte a klub? – ezt kérdeztük Körtvélyessy Péter elnöktől.

– Aprópénzt! A vízilabdára még nem jellemző, hogy szerződésből kívásároljanak játékost. Sajnos ezt még egyetlen nemzetközi szabály sem engedi. Ha nem tud megegyezni a két klub, akkor létezik egy olyan összeg, amit maximum kérhet érte az egyesület. Hazai példát tudok mondani: egy felnőtt válogatott játékosért 2,5 millió forintot kérhetünk. Sajnos ez az utánpótlás korú játékosokra is igaz, nem sok értelme van fiatal tehetségeket kinevelni. A hét végén gólt szerző Kurait 800 ezer forintért elrabolhatnák tőlünk. Messze az olasz Pro Recco a leggazdagabb klub a világon, a taljánok hárommillió euróból (786 millió forint) gazdálkodnak.

Információnk szerint éppen a Recco három legnagyobb sztárja, Vujaszinovics, Udovicsics és Kásás a legjobban fizetett játékos, évi 250 ezer eurós (45 millió forint) fizetéssel.

Marad a labda, csak néhány öltözővel megyünk arrébb, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatánál érdeklődünk. Domokos Mihály ügyvezetővel beszélgettünk.

Oroszok a nyeregben

Milena Tomova
– Tudomásom szerint Magyarországon még sohasem fizettek játékosért. Nemzetközi szinten viszont igen. Éppen itt egy friss példa: Kajdacsi Juditot szerette volna leigazolni erre az idényre a török Galatasaray, hétezer eurót (1 millió 834 ezer forint) adtak volna érte erre a pár hónapra. Sajnos mivel rövid volt az idő – a nemzetközi szövetség február 16-áig engedélyezi a játékosátigazolást –, nem jött létre az üzlet, pedig szerettük volna, ha Juci külföldi csapatban szerepelt volna. Főként az orosz csapatok tehetik meg, hogy áldozzanak játékosokra. Ha a Dinamo Moszkva szeretné elvinni Milena Tomovát vagy Fürész Emőkét, akkor 20 ezer eurót (5 millió 240 ezer forint) kérhetnénk értük.

Jellemző az oroszokra, hogy 10 millió eurós (2 milliárd 620 millió forint) költségvetésből dolgoznak, míg a Pécs és a Sopron 200-250 millió forintból próbálja meg felvenni a versenyt a nemzetközi élvonallal, mi pedig 75 millió forintból gazdálkodunk.

A sportcsarnok szomszédságában található a Ferroép-Szeged férfi tekecsapatának pályája. Karsai Ferenc klubelnökhöz is hasonló kérdéssel fordultunk, mint a többiekhez.

– Éppen a Bajnokok Ligájában minket legyőző német Zerbst a sportág leggazdagabb csapata. Közel 500 ezer eurós (131 millió forint) költségvetéssel dolgoznak. Nem véletlen, hogy nyolc világbajnok szerepel a soraiban, még a cserék is a világ legjobbjai. A Ferroép két legértékesebb tekése, Kiss Norbert és Kakuk Levente. Ha a Zerbst leigazolná tőlünk, akkor 30 ezer eurót (7 millió 860 ezer forint) kérhetnénk értük. De még sohasem fordult elő, hogy ennyit adtak volna játékosért.

Magyar György a legértékesebb

A Makó FC labdarúgócsapata az NB II-ben szerepel. Nem is akárhogyan, hiszen a Maros-parti gárda a középmezőny biztos tagja. A csapat egyik legjobbja, és védő létére gólfelelőse, Magyar György. Milyen értéket képvisel a Délvilág tavalyi legjobb férfi sportolója? – ezt kérdeztük Ménesi Gábor elnöktől.

– Attól függ, hogy milyen anyagi helyzettel rendelkező klub szeretné leigazolni. Ha a Debrecen vagy az MTK kopogtatna, akkor 4-5 millió forintot kaphatnánk érte, ha kisebb csapat, akkor 2-3 milliót. Azonban nem jellemző, hogy hazánkban játékost igazolnának, inkább megvárják a csapatok, hogy lejárjon a focisták szerződése. Mi sem vettünk még labdarúgót, és sajnos még nem is adtunk el.

Nagy László: 65 millió

Szegeden a csúcs átigazolási összeg 65 millió forint volt. 1999-ben ennyit kapott a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata Nagy Lászlóért a Barcelonától. A magyar válogatott átlövő sokáig a világ legdrágább játékosának számított, hiszen évekig nem adtak ekkora összeget kézilabdásért.

Szabics Imre pályafutása is Szegeden kezdődött, majd a Fradiban folytatódott. Az FTC több mint 100 millió forintért adta el az osztrák Sturm Graznak, a Tisza Volán Focisuli viszont csak 300 ezer forint nevelési költséget kapott érte...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Terminátor szerint Puljezevicsen sok múlik

Nenad Perunicsics, a Pick Szeged egykori közönségkedvence szerint nem mindennapi ütközet várható a… Tovább olvasom