Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Az edzésnaplóval kel és fekszik

Lapunk hagyományos, Az év sportolója díj átadó ünnepségén a legjobb edzőnek járó elismerést a Démász-Szegedi VE kenus trénere, Vécsi Viktor érdemelte ki. A tanítványok – kiegészülve a kajakos Janics Natasával – négy aranyérmet szereztek a duisburgi világbajnokságon.
Amikor véget ért a világbajnokság a németországi Duisburgban, őrült számolgatásba kezdtünk az országos médiában dolgozó kollégákkal. Hiszen tudtuk, edzőként Vécsi Viktor négy aranyéremmel zárta az eseményt. És aztán nem hivatalos végeredményt is hirdettünk: a Démász-Szegedi VE kenusainak, valamint Janics Natasa edzője lett az esemény legeredményesebb trénere. Ha ehhez még hozzávesszük a két további Eb-címet (Vajda, Janics), akkor nem is lehet vita, miért Vécsire esett a választásunk, miért lett 2007-ben a Délmagyarország legjobb edzője. A fiatal trénerrel beszélgettünk az ünnepek alatt, a múltról, a jövőről.

– Tényleg, nagyon jó vb volt a duisburgi, de ugyanezt elmondhatom az egész évről is – mondta Vécsi Viktor. – Nehéz lesz felülmúlni, hiszen magasra tettük a lécet, de az a cél, hogy ezt a jövőben átugorjuk. Egy borítékolható: kemény munka áll előttünk.

Vajda Attila, Janics Natasa, Joób Márton, Horváth Gábor – Vécsi idei világbajnok tanítványai. Mellettük még a csoport tagja Makai Tibor és Fürdök Gábor. Az eredmények jók voltak, de vajon milyenek a versenyzők?

Vécsi Viktor remek idényt zárt, négy tanítványa is világbajnok lett.
Fotó: Segesvári Csaba

– Vajda önmagához képest hatalmasat lépett előre. Horváthról két éve még azt sem tudták kicsoda, most meg megy, mint az üstökös. Makai is nagy lépésekkel fejlődik, vele még sokat kell dolgozni, de 2009-re vb-csapattag lehet. Sajnálom és bánt, hogy Fürdökkel nem hamarabb kezdtük el a közös munkát. Rengeteg van benne, zseniális sportoló, és a csapatban nagy szükség van a személyiségére. Talán csak Joób az, aki idén a képességeihez viszonyítva nem a saját szintjét hozta. Hiába a két vb-arany csapathajóban, ne felejtsük, 2004-ben egyéni olimpiai induló és hetedik helyezett volt. Sok olyan magánéleti esemény történt vele, amely megosztotta a figyelmét és az idejét is. Két éve üres a válogatottban a C1 500 m-es szám, amely akár az ő száma is lehetne – elemezte a kenusokat a tréner.

Új feladat volt Vécsi számára Janics felkészítése.

– Vele kapcsolatban mindig elmondom, nem vagyok kajakos edző, de az ő munkához való viszonya tökéletes. Ilyen öntudatos és szorgalmas versenyzőt kívánok minden kollégának: róla mint sportolóról nem is tudok rosszat mondani – vélte Vécsi.

A szakembert érdekes feladat elé állítottuk: a tanítványok elemzése után arra kértük, saját magát is jellemezze.

– Lelkiismeretesnek tartom magam, az edzésnapló például az ágyam mellett van, azzal kelek és fekszem. Nagyon érdekel a kenuzás, és ugyan vannak hibáim, ám olyan emberi kapcsolatok kialakítására törekszem, amelybe belefér mindkét fél részéről a hibázás. Arra odafigyelek, hogy a sportolóim ne velem töltsék el a szabadidejüket. Megpróbálok minden problémájukra odafigyelni, meghallgatom őket, de azt a bizonyos határt megtartom. Tudom, hogy vékony, a barát és a főnök közti mezsgyén járok. Hogy ki a tényleges főnök? Tulajdonképpen egymáséi vagyunk.

Aranyérmes tanítványok a 2007-es idényben

Vajda Attila: világbajnok (Duisburg, C1 1000 m), Európa-bajnok (Pontevedra, C1 1000 m)

Janics Natasa: világbajnok (Duisburg, K1 200 m), Európa-bajnok (Pontevedra, K1 200 m)

Joób Márton: kétszeres vb-első (Duisburg, C4 500 és 200 m), Eb-bronzérmes (Pontevedra, C4 200 m)

Horváth Gábor: kétszeres vb-első (Duisburg, C4 500 és 200 m), Eb-bronzérmes (Pontevedra, C4 200 m)

Olvasóink írták

  • 1. triatlonos 2007. december 28. 11:26
    „Viktort azért tartom jó edzőnek, mert elvei vannak, és ahhoz ragaszkodik, de nem akar uralkodni. Rendkivülien jó lehet az emberismerete, és az eltérő személyiségekhez megfelelő módon tud közeliteni. Azok a versenyzők, akikkkel dolgozik bizonyára a teljesitményükkel hálálják meg az edző finom modorát. Ezen a szinten az edzőnek a legfontosabb feladata, hogy elhitesse versenyzőivel, hogy az a mérhetetlenül sok munka meghozza a hőn áhitott eredményt. Azért kiváló edző Viktor, mert versenyzői biznak benne, és reményeim szerint ezt igazán az olimpián bizonyithatják együttesen, amihez sok sikert, kitartást, jó egészséget kivánok a CSAPATNAK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb edzőváltások történtek: Vlaktól elköszöntek

Az FC Fehérvár labdarúgócsapatának vezetése közös megegyezéssel felbontotta Marijan Vlak vezetőedző… Tovább olvasom