Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Az egyetem mankóként segítené a térség sportját

Augusztus óta dr. Szatmári Zoltán utódjaként dr. Balogh László tölti be az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézetének vezetői posztját. A mezőhegyesi származású, de a középiskolát már Szegeden végző szakember több lényeges változást is tervez.
– Hogyan került az intézet élére?

– Szegeden jártam középiskolába, így budapesti éveim alatt is figyeltem az itt folyó munkát. Az utóbbi években vegyes hírek jöttek Szegedről, sűrűn történt változtatás az intézetvezetői poszton, látható volt, hogy valami miatt nem működik tökéletesen a rendszer, úgy, ahogy hosszú évtizedeken át. Amikor az idei pályázat sikertelenül zárult, és Galambos Gábor dékán megkeresett, érdekelne-e a feladat, hatalmas szakmai kihívásnak tartottam, és minden nehézséget is figyelembe véve elvállaltam a felkérést.

– Milyen változásokat szeretne megvalósítani?

– Mivel augusztusban álltam munkába, egyelőre csak körvonalazódnak a feladatok, de a vezetői programom, az 5 stratégiai elemből álló intézetfejlesztési tervem már „beindult". Ennek lényege, hogy a Testnevelési és Sporttudományi Intézet váljon Regionális Sporttudás Központtá. Mind a szabadidősport, mind a versenysport területén komoly potenciál van a városban, szeretném elérni, hogy az intézet egyfajta mankóként segítse a térség sportéletét, megadva a sporttudományos és sportszakmai hátteret a fejlődéshez. Erre megvan az igény, így elsőként az intézeti struktúrát szeretnénk kialakítani, vagyis a most is futó és a tervezett képzéseinknek megfelelően az egyes kompetenciákat és feladatköröket rendelnénk hozzá a két új, intézeten belüli önálló tanszékhez, a Rekreáció és Medicinális, illetve a Testnevelési és Sportmenedzsment Tanszékekhez. Ezzel párhuzamosan saját Sporttudományi Kutatóműhelyt hoztunk létre, és fejlesztjük az egyetemen belüli és kívüli kapcsolatainkat.

Balogh László sok újítást tervez.  Fotó: Schmidt Andrea
Balogh László sok újítást tervez.
Fotó: Schmidt Andrea

– Mit vár ezektől az újításoktól?

– El kell tudnunk adni magunkat, a szó jó értelmében. A mai felsőoktatásban óriási verseny van. Ma már nem csak az általam is sokra tartott TF-en van minőségi sporttudományi képzés, be kell bizonyítanunk, hogy Szegeden is mindent megkaphat egy hallgató a fejlődéshez. Külföldi gyakorlati lehetőségeket, minden igényt kielégítő szakmai és technikai hátteret kell kialakítanunk, mivel a jelentkezők azt az egyetemet választják majd, ahol a legjobb képzést kaphatják. Fontosnak tartom azt is, hogy mind az SZTE, mind a JGYPK rendelkezik a minőségi képzéshez szükséges erőforrásokkal, hála a vezetésnek.

– Együttműködnek majd a szegedi első osztályú klubokkal?

– Jelenleg is folynak a tárgyalások ezzel kapcsolatban. Bella Árpád, a Pick Szeged ügyvezetője egy évvel alattam járt a Széchenyiben, így a jó személyes kapcsolat megvan, és tudom, hogy Skaliczki László vezetőedző is látja a tudományos munka fontosságát. Az együttműködés kölcsönös lehet, hiszen amíg mi sporttudományos hátteret, szomatometriai, terhelés-élettani, sportpszichológiai méréseket tudunk biztosítani a kluboknak, a Pickben, a Szeged Betonban, vagy akár a Szeviép-Szegedben játszó szegedi egyetemisták népszerűsítik az intézményt, hogy az egyetemhez még szorosabban kötődő Dél-Konstrukt SZTE-Szedeákról már ne is beszéljünk.

– Akad munkája bőven.

– Az első hónapok a legintenzívebbek, hiszen ilyenkor kell lerakni az alapokat, amelyre hosszú évekig tudunk majd építkezni. Szeretnénk megismertetni a térséget a kínálatunkkal, azokkal a szolgáltatásokkal, amelyekkel segíthetjük a helyi sportéletet, és ha például a város kérne segítséget egy sportnap megszervezéséhez, amellé is boldogan odaállunk – az intézet ezzel tud hozzájárulni a térség sportéletéhez. Egy eredményt máris elértünk: a Magyar Kézilabda Szövetséggel kötött megállapodás szerint az ország nyolc szakmai régiója közül a szegedi lesz az, amely munkájával mintának számít majd a többiek számára, továbbá az is eldőlt, hogy Szegeden végzik majd a fiú és leány serdülő kézilabda-válogatott kiválasztását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békében futballoztak

A béke jegyében rendezte meg az Oltalom SE tegnap a szegedi Kisstadionban a Peace one day kupa… Tovább olvasom