Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Az első napon érem nélkül maradtunk

A 28. úszó Európa-bajnokságon tegnap a Széchy-uszodában megkezdődtek az úszószámok, amelyekben szegediekért is szoríthattunk. Zalai Zita 50 méter pillangón, Szél Friderika pedig a 4x100 métes gyorsváltó tagjaként igyekezett helytállni. Ezzel nem is volt hiba, de sajnos egyikük sem jutott tovább, a debütáláson azonban már túl vannak.
JAkabos Zsuzsanna anegyedik legjobb idővel ért célba 400 méter vegyes úszásban Fotó: Segesvári Csaba
Napfény, hőség, víz, Margitsziget, magyar – és ezen belül szegedi – remények. Röviden talán így foglalható össze, amit a 28. úszó Európa-bajnokság jelent.

A profizmus az úr

Na meg a profizmus. És nemcsak a versenyzők vagy az edzők, hanem a szervezők részéről is. Az akkreditáció jelentette akadályt pillanatok – percekről valóban nem beszélhettünk – alatt vettük fotós kollégámmal, Segesvári Csabával, majd egy kis séta után már az impozáns Széchy Tamás-komplexumban találtuk magunkat. A férfi 400 méteres gyorsúszás résztvevői szelték a habokat, melyben a mieinkre nem osztottak főszerepet: Kis Gergő, Gercsák Balázs, Verrasztó Dávid és Kovács Norbert sem végzett továbbjutást érő helyen.

Következtek a pillangókisasszonyok, köztük a SZUE-s Zalai Zita, aki a második előfutamba kapott besorolást: itt 28.91 másodperccel a 8., összességében a 44. helyen végzett. Éppen a számokat böngésztem, amikor megszólalt valaki a hátam mögött:– A szegedi edzések alapján  sokkal jobb eredményre számítottunk, önmaga legjobbjától, a 28.39-től is elmaradt Zita. Harmincöt méterig jól teljesített, az utolsó tizenöt azonban nem sikerült. Nem tudom, mi lehetett a baj, fejben nagyon összeszedett és rendkívül motivált volt – értékelt Molnár János, a SZUE edzője.

Túl a debütáláson

– Kicsit csalódott vagyok – mondta Zalai Zita a lelátó alatti, viszonylag
Európa-bajnokok

400 m gyors, férfiak: 1. Jurij Priljukov (orosz) 3:45.73 perc; 400 m vegyes, nők: 1. Alessia Filippi (olasz) 4:35.80 p., ... 4. Jakabos Zsuzsanna 4:42.75 p.; 4x100 m női gyorsváltó: 1. Németország (Dallmann, Götz, Steffen, Lieps) 3:35.22 p. – világcsúcs!; 4x100 m férfi gyorsváltó: 1. Olaszország (Calvi, Galenda, Vismara, Magnini) 3:15.23 p.  
hűs folyosón –, bár nem is ez a legjobb szó. A kudarc megkeményített, dacossá tett. Ezt követően tízszer ilyen elszántan és tízszer ennyit tréningezek, és ha edzés, tempózás közben elfáradnék, ez az 50 m pillangó jut majd eszembe, újabb erőt adva. Az utolsó métereken kiestem a ritmusból, és a falat sem értem el rendesen. Csakis magamat okolhatom. De vannak céljaim, például a pekingi olimpia, amelyekért érdemes küzdeni.

Közben azért éremesélyeseinket sem tévesztettük szem elől. Cseh László 100 háton a harmadik legjobb idővel, 54.86-tal jutott tovább. De kisvártatva már Szél Friderikáért és a 4x100-as gyorsváltóért izgulhattunk. Az már nem sok jóval kecsegtetett, hogy az első előfutamban az 5. helyen végzett (idő: 3:52.43) a magyar egység. A négy magyar sellő közül a hajráember, Frida bizonyult a leggyorsabbnak 57.26- tal. A magyar váltó (további tagjai: Dara Eszter, Mutina Ágnes, Miskovicz Zsuzsanna) végül csak a 11. helyen végzett.

– Kicsit izgultam, de túl vagyok az első számon, és ez jó – árulta el Friderika. – Elégedett vagyok a teljesítményemmel, de a váltóban minden lány odatette magát, igyekezett a maximumot nyújtani. Lehetett volna egy kicsivel jobb is, de nagyjából ez a realitás. Legközelebb 100 gyorson szállok medencébe, most már erre koncentrálok.

A mai program

Az Európa-bajnokság mai programja. Úszás, 9.30-tól előfutamok, nők: 100 m gyors, 100 m mell, 800 m gyors; férfiak: 200 m vegyes, 200 m gyors. 17 órától elődöntők, nők: 100 m gyors, 100 m mell; férfiak: 200 m vegyes, 200 m gyors. Döntők, nők: 50 m pillangó, 200 m hát; férfiak: 50 m pillangó, 100 m hát, 100 m mell.
Műugrás, nők, 1 m: a selejtező 10 órakor, az elődöntő 12-kor, a döntő 15.45-kor kezdődik.  
Mint azt a két mester, Kiss Gyula és Bán Sándor tanítványa elárulta, ma 100 méter gyorson csobban medencébe élete első felnőtt világversenyén, Zalai Zitának viszont már befejeződött az Európa-bajnokság. De azért ő sem távozik a Margitszigetről: – Maradok, és szurkolok a többieknek, én már csak ezzel segíthetek.

Világcsúcs

De ne siessünk annyira! Maradjunk még a hétfőnél, hiszen tegnap négy döntőt rendeztek az úszó Eb-n. Ebből mi magyarok mindössze egyben voltunk érdekeltek, a 400 méteres női vegyes úszásban Jakabos Zsuzsanna révén (csak így zárójelben: Hosszú Katinkát az előfutamok során rossz, hibás lábtempó miatt kizárták, ezért érte nem szoríthattunk). Zsuzsának nem sikerült felkapaszkodnia a dobogóra, a 4. helyen végzett (ideje: 4:42.75). A taljánok dupláztak az első napon, a női 400 m vegyesben és a 4x100-as férfi gyorsváltóban sem találtak legyőzőre. Viszont az igazi „durranást" a német hölgyek és az orosz Priljukov szolgáltatta. Előbbiek (Dallmann, Götz, Steffen, Lieps) fantasztikus új világrekorddal, 3:35.22 perccel (régi: 3:35.94, Ausztrália) diadalmaskodtak a 4x100 méteres gyorsváltóban, míg utóbbi bajnoki rekorddal – igaz, ebből még akadt három a délután folyamán – nyert.

De a mieinket se felejtsük el, a már említett finalista Jakaboson kívül még négyen voltak érintettek az elődöntőkben. Verrasztó Evelyn (200 m hát) a 3. (2:12:50), Cseh László (100 m hát) és Bodor Richárd (100 m mell) pedig a 6. (54.92, ill. 1:01.11) idővel került be a döntőbe. Egyedül Szepesi Nikolett (200 m hát) búcsúzott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angela Maurer duplázott Almádiban

A hosszútáv- és a műúszók után mától már a „medencés" kategóriában indulóké a főszerep a pesti… Tovább olvasom