Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Az erő dominált Németországban

Immár négy esztendeje, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának, Skaliczki Lászlónak a szegedi Farkas József a segítője. Eddig egy-egy olimpiára, világbajnokságra, világkupára és két Európa-bajnokságra készítették fel a nemzeti együttest. A duó utóbbi tagját a németországi vb tapasztalatairól faggattuk, aki kijelentette, hogy ezen a világversenyen elsősorban az erő dominált.
Fotó: Tésik Attila
– Milyen élményt jelentett a németországi világbajnokság egy kispadon ülőnek?

– A televízió jóvoltából mindenki érzékelhette, mekkora érdeklődés és milyen nagy szervezettség közepette zajlott le a világ legjobb csapatainak vetélkedője. A válogatottunk kilencedik helye azt jelenti, hogy jó úton halad a magyar kézilabda. Egy kis szerencsével közvetlenül az elitbe is bejuthattunk volna.

– Mi kellett volna az eredeti cél, a nyolc közé kerüléshez?

– A sorozatmérkőzések megvívásához szükséges terhelésre a hazai bajnokság nem készíti fel a játékosokat, de ennek ellenére, ha nincs annyi kisebb sérülés, akkor is nagyobb esélyünk lett volna az előrébb végzésre. Végül, de nem utolsó sorban nálunk a csereemberek minőségileg gyengébbek voltak, mint az ellenfeleinknél.

– Merre halad a világ kézilabdája?

– Egyre inkább az erő dominál. Ez pedig maga azért alakult így, mert a játékvezetés engedte a durva, sokszor kíméletlen játékot. Az is feltűnő volt, hogy mennyire kidolgozták a páros, főleg az irányító és a beállósok kapcsolatát. De azt is meg kell állapítani, hogy kiugró teljesítményt nyújtó átlövők nélkül sem lehet beleszólni a legjobbak csatájába.

– Gál Gyula nyilatkozata szerint voltak a válogatottnak olyan tagjai, akik nem igazán tudták magukat odatenni. Ez pedig visszavezethető a magyar játékos-menedzser zavaró tevékenységére. Igaz ez?
– Szerintem mindenki igyekezett maximumot nyújtani. Hogy ez mennyire volt elegendő egy-egy mérkőzésen, az más lapra tartozik. Volt, aki mindig maximumot nyújtott, de akadtak olyanok is, akik a várakozással ellentétben nem tudtak kitűnni. Ami pedig a menedzser zavaró tevékenységét illeti, azt a vb-n jelen lévő főtitkár lerendezte.

– A pekingi olimpia ezzel csak álom maradt?

– Én nem mondanám ezt. Igaz, hogy nagy sanszunk lett volna a részvétel kiharcolása, ha a legjobb nyolc közé kerülünk, de így sincs még minden veszve. Ha sikeresen vesszük az Eb-t, akkor ott lehetünk.

– Csak azért kérdeztem az olimpiát, mert Skaliczki László megbízatása 2008-ig szól. A kapitány pedig kijelentette: „Le kell vonni a tanulságokat!" Mit értett ezen?

– Február kilencedikéig kell elkészíteni a világbajnokságot értékelő jelentésünket. Ezután az elnökség megtárgyalja, s valamilyen döntés születik. Reánk nézve is lehet elmarasztaló határozat.

– Továbbra is marad az NB I/B-s Makó trénere?

– Miért ne? Bár voltak első osztályú női klubok részéről megkeresések, de én azt nem vállalom, hiszen ellentmondást érzek a válogatottban elfoglalt szerepem miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb amerikai légiós

Hosszas keresgélés után megtalálta azt az újabb légióst David Brooks személyében a Bodrogi Bau… Tovább olvasom