Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Az év eseménye lesz a WAKO kick-box-világbajnokság

Szűk két hét múlva startol a WAKO kick-box-világbajnokság Szegeden, amelyre minimum 900 versenyzőt várnak.
Az év legfontosabb kick-box-eseményének az idén Szeged ad otthont. A WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) szabályai szerinti világbajnokságot négy kategóriában – semi-, light-, full-contact és aero kick-box – rendezik az újszegedi sportcsarnokban. Az már biztos, hogy 900-nál is több versenyző érkezik a városba, olyan kuriózumszámba menő országok is elküldik legjobbjaikat, mint például Sierra Leone, a Seychelles-szigetek, Nepál, Banglades, vagy Namíbia. Az eseményt november 29. és december 4. között bonyolítják le.

Nézzünk egy kis kick-box-történetet! Igen eredményes sportágról van szó magyar szempontból, amelynek története az 1970-es években Nyugat-Európában, illetve az USA-ban kezdődött. A kick-box létrehozói közül elsősorban az amerikai Mike Andersont és a német Georg Brucknert említik. Előbbi valószínűleg ellátogat Szegedre is. Egyik fő céljuk az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek (például a karate, a tékvandó és a kung-fu) mozgásanyagát továbbfejlesztve és azokat részben ötvözve egy önálló, versenycentrikus sportágat hozzanak létre. A WAKO-nak több mint 90 tagországa van az öt földrészen. Hazánk 1981 óta tartozik a WAKO-hoz, míg ma Magyarországon kb. 5500-an foglalkoznak a sportággal 55 klubban.

A kick-boxot űzők küzdelmi és formagyakorlat számokban mérik össze tudásukat. A küzdelmi szakágat öt szabályrendszerben rendezik: ezek alapvetően az akciók végrehajtásánál használt erő mértékétől különböznek egymástól. Lássuk, hogyan veszik külön a szakágakat!
Semi-contact: – félerejű, kontrollált akciók engedettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet és megítélik a találatért járó pontot.
Light-contact: – félerejű, kontrollált akciók engedettek nonstop küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak.

Full-contact: – teljes erejű akciók engedettek nonstop küzdelemben, a bírók a mentek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos.

Low-kick: – teljes erejű akciók engedettek nonstop küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos. Eddig tehát olyan, mint a full-contact, a különbség a következő: itt rövid nadrágot használnak a versenyzők, és a comb külső és belső támadása is engedett.

Thai-box: – low-kick szabályok szerinti a küzdelem, ahol néhány, a thai-boxban is használatos technika alkalmazása is engedett.

A védőfelszerelés (védőkesztyű, láb-, fej-, fog-, herevédő) a küzdelmi szakágban mindig kötelező.


A vb programja

A vb programja, november 28. és 29.: a csapatok érkezése, bírói értekezlet, sorsolás. November 30., 12–19 óra: semi-, light- és full-contact selejtezők; december 1., 9–19: selejtezők, december 2., 9–19: selejtezők; december 3., 9–12, selejtezők, 13–16: aero kick-box egyéni és csapatverseny, 17: vb-megnyitó, 19: gála 3 semi-, 3 light- és 4 full-contact döntővel; december 4., 9–12: aero kick-box egyéni és csapatverseny, 13–18: döntők, 18.30: semi-contact csapatverseny. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól belehúzott a Pick a BL-ben

Hiába fohászkodtak az égiekhez a szegedi kézilabdások, hogy csak spanyol vagy német csapatot ne… Tovább olvasom