Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Az MLSZ elnöke szerint előrelépés a válogatott fiatalodása

Csongrád megye a házigazdája a húsz hazai labdarúgó-szövetség kéthavonta esedékes központi megbeszélésének. Az eseményt – amelynek Kübekháza ad otthont – megelőzően az MLSZ elnökével, Kisteleki Istvánnal a magyar foci helyzetéről, a válogatottról, a 2012-es Eb-pályázatról és a fociakadémiákról beszélgettünk.
Fotó: Frank Yvette
– Tavaly február 27. óta az MLSZ elnöke. Hogyan telt ez a majdnem tizenegy hónap?

– Nagyon nehéz és fárasztó időszak volt, sajnos kevés eredménnyel. Ritka az a nap, amikor nem történik valamilyen kis akció, támadás ellenem, ám a mai közéletben már megszokott, hogy az ember ezeket kapja. Különösen a labdarúgás ilyen, amelyben mindenki szeretne valamilyen egyéni ambíciókat érvényesíteni. Az utóbbi időben már nem zavar, de nem örülök annak, hogy így alakul a munkásságom.

– Ha jövő ilyenkor ismét találkoznánk, milyen évet szeretne értékelni?

– Olyat, amelyben elnyertük a 2012-es Eb-pályázatot, az elkezdett építési programban pedig már legalább húsz pályát átadtunk. Így elindulhatna a magyar foci felfelé.

– A válogatott tizenhárom meccset, ebből nyolc selejtezőt játszik idén. Bizakodva tekint a szereplése elé?

– A felnőtt nemzeti csapat tekintetében úgy érzem, megtörtént az első előrelépés, mert végre tényleg egy olyan fiatalítás következik, amelyre sokan vágytunk. A szövetségi kapitány, Várhidi Péter személye elég elkötelezettséget jelent számomra ebben a kérdésben. A ciprusi négyes tornára kiutazó keret elfogadható a közönség számára, szerethető, szimpatikus játékosokból áll, mind olyanok, akik a nyugat-európai nagy együttesek utánpótlásában kimagaslóak. Ha az európai ranglistán ötödik U19-es csapatot veszem, akkor három-négy év múlva lehet egy olyan felnőttgárda, amely Európa legjobb húsz gárdája között található. Viszont ehhez a közönség, a média, a szakemberek türelmére, bizalmára, támogatására lenne szükség. Ez ma Magyarországon néha hiányzik, egy-egy rossz eredmény több igényt hoz elő, mint ami reálisan elvárható.

Kisteleki látogatásai

Tegnap a szegedi városházán Szentgyörgyi Pál alpolgármester, majd a megyeházán a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna is fogadta Kisteleki Istvánt. Az összejöveteleken az országos labdarúgólétesítmény-építési programról (OLLÉ), valamint a régió és azon belül Szeged futballjáról beszéltek a felek. Abban egyetértettek, hogy nem a felnőtt, hanem az utánpótlás foci felté-
teleit kell megteremteni. Az MLSZ elnöke ezután Kübekházára autózott, ahol ma délutánig a húsz megyei szövetség elnökével sportági aktualitásokról tárgyalnak. Két érdekes téma: megszűnhet a ligabajnokság, így a juniorcsapatok várhatóan az NB III-ban indulnának, a ciprusi tornára utazó magyar válogatott egyik csapatvezetője a fociszeretetéről híres szeged-csanádi megyés püspök, Kiss-Rigó László lehet.

– A 2012-es Eb-pályázat sorsáról áprilisban döntenek. Hogyan látja az esélyeinket?

– Akadnak adminisztratív teendők, amelyeket február elején le kell rendezni. Egy biztos: az UEFA az értékeléskor a legkitűnőbb osztályzatot adta a munkára, de ez nem jelenti azt, hogy már megnyertük. A pályázati bizottság jól dolgozott, a kormány, az országgyűlés, mindkét politikai oldal – és ez ritkaság – a pályázat mögött áll. A miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc nagyon elkötelezett ez ügyben, és támogatja a labdarúgás ilyetén kibontakozását, hiszen ez vezethet a felemelkedéshez. Ha a magyar pályázat lesz a befutó, egy ország áll majd mögé, és a világ ránk figyel. Hazánknak és a labdarúgásnak sem mindegy, a siker pedig egyfajta jövőképet adhat a társadalomnak, amelyre nagy szükség van ahhoz, hogy elhiggyük: mi is tudunk nagyot alkotni.

– Régiós központok, fociakadémiák: milyen tervekkel rendelkeznek, mikor indulnának be ezek a képzések?
– Határozott, leírt elképzeléseink vannak. Agárdon, Felcsúton, Győrben már működő példákkal szolgálhatok. Három-négy év múlva akár tizennyolc akadémia is lehet, ez lehetne a foci minőségi képzésének jövőképe. Azt látni kell, hogy e nélkül nem megy. Ha tehetném, csak az utánpótlással foglalkoznék Magyarországon, hiszen ez az egyetlen lehetőségünk. A környező országoknál lényegesen tehetségesebbek a magyar gyerekek, de a labdarúgó oktatásban lemaradtunk, mert pályafeltételek, edzők, létesítmények területén nem tudjuk azt nyújtani, amit ők.

– Az akadémiák kialakításában milyen szerepe lenne Szegednek?

– Rendkívül fontos, és erről már többször beszélgettem a megyei szövetség elnökével. Jó kezekben van a helyi futball, de a feltételrendszer itt sem olyan, amilyennek lennie kellene. A meglévő utánpótlásbázist kiszélesítve lehetne felépíteni a fociakadémiát, majd csak ezután tervezni az élfocit, nem pedig erőltetett minőségi focira elkölteni a meg sem lévő pénzt. Inkább építsünk, helyi kötődésű fiatalokra számítsunk, alakítsunk ki egy ütőképes csapatot, utána pedig nézzük meg, mire képesek. A járható út ez, nem pedig a fordítottja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Török név kötelez

Ígéretes felnőtt pályafutás első lépéseit tette meg Török Béla, a Szeged Beton mindössze 16… Tovább olvasom