Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Az Újszentiván visszalépett a tavaszi idényből

Olyan csapatról van szó, amely évtizedek óta meghatározója volt a megyei I. osztálynak.
„Az Újszentiván visszalépett a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság tavaszi küzdelmeitől. A sorsolás szerinti aktuális ellenfelei szabadnaposak lesznek, és mindegyik megkapja a három pontot a hatályos versenyszabályzat értelmében." Ezt a rövid hírt hozta le lapunk a héten. Olyan csapatról van szó, amely évtizedek óta meghatározója volt a megyei I. osztálynak.

Volt bajnok, emlékezetes meccseket vívott nemcsak a megyei bajnokság(ok)ban, hanem a magyar kupában is. Hívták Tisza-Új SK-nak, manapság pedig Újszentiván SE-nek. Kiváló pálya, az utóbbi években remek kiszolgálólétesítmény – a kulturált körülmények révén szerettek futballozni a faluban még talán az ellenfelek is. Ám a településen a megyeegyes labdarúgás átmenetileg megszűnt. Hogy miért és meddig? – ennek igyekeztünk utánajárni.

Elfogyott a csapat

Nincs könnyű helyzetben az Újszentiván SE jelenlegi elnöke, Buknicz János, hiszen sosem jó arról beszélni, ami véget ért.
– Az előző elnök, dr. Talpai János lemondása után úgy alakult újjá az egyesület vezetése, hogy a játékosok és a csapat körül lévők közül többen is bekerültek az elnökségbe, sőt ők alkották a testület ötven százalékát. Ám én is utólag értesültem arról, hogy az érintettek, de velük együtt mindenestül a csapat is eligazolni készül. Jó kis együttes volt, remek társaság, szerették egymást a srácok. Talán ezért is mentek el együtt. Azt azért megjegyezném, hogy anyagilag a minimális lehetőségeket továbbra is tudtuk volna biztosítani, de elfogyott a csapat. Annál is inkább, mivel az új vezetőség megalakulását követően többen is jelezték a vezetőség tagjai közül, hogy a csapat anyagi támogatására újabb szponzorok tettek ígéretet, ami a működési költségeken túli kiadásokra is forrásokat biztosíthat. Úgy tűnik, az ígéretekkel együtt a megye I-es eredményeket elért csapat is csak emlék marad – mondta Buknicz János.

Padlón az Újszentiván SE: tavasszal pihen a csapat, hogy aztán talán az ősszel újra talpra álljon. Fotó: Frank Yvette
Padlón az Újszentiván SE: tavasszal pihen a csapat, hogy aztán talán az ősszel újra talpra álljon. Fotó: Frank Yvette

Hosszú éveken át volt nemcsak polgármester, hanem klubvezető Újszent-
ivánon a már említett Talpai János, aki a megyei labdarúgó-szövetség elnöke is. Ha valaki, akkor ő igazán érintett az ügyben.

– Az egyesület kérte a szövetségtől, hogy gazdasági okok miatt átmenetileg szüneteltethesse szereplését a megyei I. osztályban. A kérést figyelembe vettük, így aztán az idény végén az Újszentiván lesz az egyik kieső. A jövő még vitatott, én azonban remélem, hogy egy szinttel lejjebb folytathatják majd ősztől. Bízom benne, a felelős vezetők is azt akarják, hogy legyen megyei bajnokságban szereplő együttes a településen, mert ez a megye érdeke is. Nagyon szép emlékeim maradtak a csapatról, a játékosokról, a vezetőkről, a drukkerekről, és szurkolok az Újszentivánnak, hogy minél előbb visszajusson a megyeegybe. Végül egy személyes emlék: a születésnapom február 28-ára esik, és az elmúlt tizenöt évben mindig a csapattal együtt, a galyatetői edzőtáborban ünnepeltük. Most ez elmaradt. Hiányzott – jegyezte meg Talpai.

Dicső futballmúlt

Az újszentiváni labdarúgás históriás könyvében több dicső fejezetet is találhatunk. Ilyen például az 1994-es magyarkupa-menetelés, amikor a megyei selejtezőből a főtáblára került az akkor még Tisza-Új SK-nak nevezett csapat, és az NB I-es Stadler FC érkezett a faluba. Az együttes ezer néző előtt a rendes játékidőben 2–2-re végzett (gólszerzők: Temesvári, Bischoff, ill. Kanál, Kapics) ellenfelével, ám a hosszabbításban Csehi Z. két találata eldöntötte a 64 közé jutás kérdését. Aztán ott van az 1995–96-os megyei I. osztályú bajnokság, amelyet Kántor Ferenccel kezdett, és Szalai Istvánnal fejezett be a gárda – az első helyen. Íme a keret: Varga Z., Ökrös, Dobó Z., Bóka, Molnár Z., Szalai Sz., Heidrich, Dóra, Szegvári, Simon A., Nagy V., Jaksa, Nemes, Suhai, Jáksó, Tóth J., Borbás, Róka, Kiss F., Kiss R., Bajusz, Puskás T., Kántor.
– Mindig meghatározó gárdánk volt, amely sokszor az első hatban végzett, az utánpótlás is jól működött, ám a feljebb lépésre nem volt lehetőségünk – emlékezett vissza az Újszentiván SE egyik legrégebbi szurkolója, az egykori szakosztályvezető, Laczi Ferenc.

Nem a pénz döntött

A játékosok mellett az edző, Cs. Tóth Zoltán is távozott – bár nem ment messzire, csak a szomszédos Tiszaszigetig.
– A korábbi elnök futballból való kilépésével az addigi szervezettség és háttérbázis megszűnt, az idő múlásával egyre kevesebb érdeklődést, figyelmet, tenni akarást tapasztaltunk az önkormányzat részéről. Akik az Újszentiván SE-ben játszottak, nem pénzért tették, csupán a baráti társaság kedvéért. Ha csak minimális érdeklődés és figyelem kísérte volna a tevékenységünket, nem szánjuk rá magunkat erre a lépésre. Felelőskeresésben, sárdobálásban nem kívánok részt venni, életem szép időszakát zártam le. Amíg edző voltam a településen, tizenhárom labdarúgó ment el a klubtól, és mindegyikkel a mai napig jó viszonyban vagyok. Nem a pénz miatt mentek el... – vélte Cs. Tóth. Azt azért ne felejtsük el megemlíteni, hogy Újszentiván nem maradt labdarúgócsapat nélkül. A Legenda Lajcsi-kupa megyei nagypályás sorozatban ugyanis érdekelt az Újszentiváni Haladás, azaz egymás mellett párhuzamosan két csapatot szerepeltetett a település. Lehet, hogy ez volt a gond?

A jövő: lesz csapat!

Az új polgármester, Putnik Lázár mindenesetre nagyon sajnálja, ami a régebbi egyesülettel történt.
– Az önkormányzat éves szinten hárommillió forinttal támogatta a klubot, igaz, ebből sok pénz elment a fenntartási költségekre. A szponzorok pedig sajnos elmaradtak. Döcögött az előző idény, döcögve indult ez is, amelynek a vége a szereplés szüneteltetése lett. Az utánpótlás terén segítségre szorultunk, a végén már az is nehezére esett a klubnak, hogy a CSLSZ-nek rendszeresen rendezze a fennálló tartozásokat. És sajnos csak három újszentiváni játékosa volt a gárdának. A jövő? Tóth Gábor foglalkozik az utánpótlással, ősszel pedig szeretnénk visszakapcsolódni a megyei sorozatba, vagy ha úgy alakul, akkor a Legenda Lajcsi-kupában folytatjuk. A lényeg, hogy egy csapat maradjon. Nagyon sajnálom, hogy így alakult – tette hozzá a polgármester.

Nincs egyedül.

Vélemények

Az Újszentiván visszalépéséről így vélekedik két érdekelt.
Kőhalmi István, egykori edző és játékos: – Szomorú ez a dolog, hiszen az élvonal a kiscsapatokra is támaszkodik, ezért fontosak a magyar labdarúgásnak. Hallok rossz híreket máshonnan is, egyre többen panaszkodnak, de azt nem gondoltam volna, hogy éppen az Újszentiván lesz a következő. Három és fél évet töltöttem el a klubnál, amikor sikeresek voltunk, akkor verseny volt azért, hétvégén ki vendégelje meg a csapatot. Szerintem hiányzik az összefogás, a kellő összhang a falu futballéletében.
Varga Zoltán, egykori „cséká" és kapus: – Nem tudom, mi történt a háttérben, de ez nem jó a falunak és a megyének sem. Az biztos, hogy gyereknek és felnőttnek is hiányzik majd a megyeegy hangulata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendetta – harc a ketrecben

Ma 19 órától – kapunyitás: 17 órától – rendezik meg másodszor az újszegedi… Tovább olvasom