Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Az utolsó gurítás? - megszűnhet a szegedi tekecsapat

Szeged - A Szegedi TE tekecsapata kikerül a Szeged városa által támogatott, kiemeltnek minősített sportegyesületek közül – döntött a szegedi közgyűlés pénteken. A nemzetközi kupákat nyerő együttes már az idei évre sem kapja meg a támogatást, ezzel veszélybe került a csapat működése is. A 70 millió forintos sportkeretből azonban még juthat pénz a tekéseknek.
A módosító javaslatok hatására jelentős különbség alakult ki Szeged 2013-as költségvetésének tervezete és az elfogadott költségvetés között a sportfinanszírozásban. Megírtuk, a tervezetben 103,1 millió forint szerepelt a kiemelt sportegyesületek támogatására, emellett pedig egy tízmillió forintos sportcélú támogatási keretet is kialakítottak volna. A pénteken elfogadott végleges változatban a kiemelt sportegyesületekre csak 87,7 millió jut (39,6 millió a Szegedi Vízisport Egyletnek, 33,9 millió a Szegedi Vízilabda Egyletnek, 14,2 millió pedig a Szegedi Deákok Kosárlabdázó Egyesületnek), ám a sportkeretet 70 millióra emelték meg. Az első számnál a csökkenés oka, hogy a Szegedi TE tekecsapata kikerült a kiemelten támogatott csapatok közül.

– Nehezebb költségvetési időszakban is meg kell őrizni a szegedi sport értékeit, ezért kezdeményeztük a sportkeret felemelését – nyilatkozta a Fidesz–KDNP módosító javaslatainak eredményéről lapunknak Hüvös László (Fidesz) sportért is felelős tanácsnok. – Az eredeti polgármesteri előterjesztés több sportág teljes ellehetetlenülését eredményezte volna. Az elfogadott 70 millió forintos összeg sajnos csak a 10 millió forintos eredeti indítványhoz képest számít jelentős növekedésnek, így is meg kell majd húzni a nadrágszíjat, de talán nem szorít majd annyira.

Nehéz helyzetbe kerülhet a szegedi tekecsapat. Fotó: Karnok Csaba
Nehéz helyzetbe kerülhet a szegedi tekecsapat. Fotó: Karnok Csaba

A módosítások a Szegedi TE tekecsapatát érintették a legérzékenyebben. A hazai és nemzetközi porondon is sikeres együttes a tervezett 15,4 millió helyett egy forintot sem kap, ám a sportkeretből még megszavazhatnak számukra támogatást.

– A tekecsapat elismerésre méltó eredményeket ér el mind a hazai, mind a nemzetközi porondon, de ha szerényebb a rendelkezésre álló forrásoldal, akkor döntenünk kell, hogy melyik ujjunkat harapjuk meg. Álláspontunk szerint ilyen helyzetben a minél több embert megmozgató, minél nagyobb utánpótlásbázist maga mögött tudó sportágakat szükséges előtérbe helyezni. A sportkeretből nincs akadálya az egyesület támogatásának, magam is ezt javasolom a képviselőtársaimnak – fogalmazott Hüvös László.

Ellehetetlenül a tekecsapat

– Bár hivatalos értesítést még nem kaptam, tudok a döntésről. Végtelenül szomorú és iszonyatosan csalódott vagyok – kommentálta Karsai Ferenc, a Szegedi TE elnöke azt, hogy a csapattól a közgyűlés megvonta a kiemelt sportegyesületeknek járó támogatást. – Szeged legeredményesebb, nemzetközi kupákat nyerő klubjának és a világ legjobb tekecsapatának a működése került veszélybe. Egyelőre az sem világos a számomra, hogyan kívánják felbontani a várossal kötött, 2014 közepéig érvényes szerződésünket, amelynek minden pontban megfeleltünk. Ha a sportkeretből sem jutunk megfelelő mértékű támogatáshoz, teljesen ellehetetlenül a csapat, már a március végi BL-döntőre sem tudunk elutazni, ahol esélyesként indulnánk. Bízom benne, hogy közösen találunk arra lehetőséget, hogy a tekesport ne szűnjön meg Szegeden – tette hozzá Karsai Ferenc.

– A civil szférában a Fidesz-frakció által történő módosítások legnagyobb vesztese a Szegedi Tekézők Egyesülete – mondta Szentgyörgyi Pál (MSZP), az ifjúsági és sportbizottság elnöke. – Az egyesülettel először 2005-ben kötött hároméves kiemelt támogatási szerződést a város, amelyet kétszer megújított a közgyűlés, és 2014. június 30-áig érvényes. Ez alapján a sportegyesület 2013-ban 10,4 millió forint működési támogatásra, valamint eredményességi juttatásra számíthatott. A Fidesz módosító javaslata a szerződés felbontására nem tért ki, így érdekes jogi helyzet alakult ki. A szegedi tekesport ráadásul példa nélküli módon saját erőből építette fel újszegedi sportlétesítményét, ami lehetővé tette, hogy nemzetközi színvonalon játsszanak – tette hozzá.

A sportkeret felosztási szabályait minden évben az ifjúsági és sportbizottság határozza meg. Ennek Szentgyörgyi Pál (MSZP) elnök mellett Mihálffy Béla (Fidesz) alelnök, valamint Nógrádi Tibor (Fidesz), Pocsai Blanka (Fidesz) és Kónya Gábor (MSZP) képviselő, külsősként pedig a Jobbik által delegált Gonda István, valamint a Fidesz által delegált Pintér M. Lajos és Kothencz János a tagja.

A gyakorlatnak megfelelően utánpótlás-nevelésre, sportrendezvényekre és működési támogatásra lehet pályázni – információink szerint március második felére dönt a támogatások mértékéről a bizottság. A 70 millió forintból a tekecsapat mellett a kiemelt egyesületek köréből korábban kiesett Szeged 2011 labdarúgócsapata, az UTC Futsal Team futsalcsapata és a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatának utánpótlása számíthat támogatásra.

Olvasóink írták

 • 17. kormoska 2013. február 27. 21:07
  „Az utolsó 8-10 véleményt elolvasva látom,hogy sokaknak leesett a tantusz!!
  Itt az egyik eredménye annak,hogy a kormány JÓVAL KEVESEBB pénzt ad,mint amennyit feladatot"átvállalt" a várostól.
  A jóval kevesebből kéne ugyanannyit szétosztani,de ez nem megy!Botkának sem,de a csodatévő-nagy tudású Fidesz frakciónak sem fog menni!
  Nem csak Szegeden,az ország több nagyobb városában is erre kényszerülnek.
  Várható volt,hogy lesz legalább 1 nagy vesztes a Szegedi élcsapatok közül,nem tudom megítélni,hogy jó döntést hoztak-e a tekésekkel?
  Lehet,hogy nem..... és a sportegyesületek szerintem csak a kezdet:-(”
 • 16. balraat 2013. február 26. 22:25
  „Kedves gyukolac!

  A ping-pong, a birkozás és a judo mióta tömegsport? És milyen eredményeket tudnak felmutatni a szegediek? A tekében legalább van eredmény! Nem is kicsi!”
 • 15. sadap12 2013. február 26. 21:49
  „Hát erről végképp nem Botka tehet....Az eredeti javaslatában benne volt a tekéseknek leszerzödött támogatás! A kulturális bizottságban benyujtott fidesz frakció módositó javaslatnak esett áldozatul. Ebböl a pénzből is lett a töltésen kivüli fideszes képviselők külterileti alapja főleg pörköltosztogatásra a szavazatokért.... Májusban Zalaegerszegen !! teke világbajnokság! A vlogatottunk több mint fele az esetleg támogatás hiányában megszünhető szegedi klub játékosa.! Sokszoros magyar bajbnok, BL gyóztes, Világkupa győztes csapat....Nagy presztizsveszteség Magyarorszgnak, még nagyobb Szegednek! Szégyen, gyalázat szegedi fideszesek!!!”
 • 14. troobi 2013. február 26. 20:14
  „Kedves DDD80!
  Először kicsi tájékozódni kellene! Ez a csapat egy csapatsportban a világ legjobb négy csapata között van. Olyan sok ilyen magyar csapat nincs (Győr, Veszprém kézi slussz...). Mindezt bármelyik labdajátékkal összehasonlítva zsebpénzből! Megjegyezném tömegbázisát tekintve 5 felmenő rendszerű osztályban folytatják a küzdelmet a tekések, aminél többet csak és kizárólag a labdarúgók tudnak felmutatni. Mindezt egy jobb kézilabdázó, vagy egy közepes futballista EGYHAVI fizetéséből!!!
  DDD80 akár bölcs is maradhadtál volna!!!”
 • 13. laca74 2013. február 26. 19:30
  „Lehet szponzorokat keresni ezerrel. Vajon miért mindig a focival kell öszzehasonlitani mindent Szegeden? A foci és a politika kéz a kézben jár együtt legalább 60 éve idehaza.”
 • 12. _csutak_ 2013. február 26. 18:12
  „Nem akarom bántani Botkát, de azt hiszem ezért most nem ő a ludas!
  Megkurtították a Szegednek adott állami pénzt, valahol valamiből elkellett venni.
  Mivel a méltóságos és kegyelmes uramék a fideszben ragaszkodtak a koncukhoz, így nem nagyon maradt más választás.”
 • 11. kakukxy 2013. február 26. 18:07
  „Hát ez be<moderálva>ás! Úgy látszik az senkit nem érdekel,hogy egy "menő" csapat világszínvonalba mit ér el. Sorra hozzák szegedre a különböző nemzetközi versenyeken elért érmeket,és itt az aranyat értem! Akár klubb szinten akár válogatott szinten. A Szeged tekecsapatát a világ négy legjobb csapata közé sorolják.Tele világbajnokokkal.Lázsd Kiss Norbert 4 X-es Karsai László 2 X-es Szél Tibor 2 X-es Zapletán Zsombor 1 X-es Ernyesi Róbert 1 X-es Kakuk Levente 3 X-os világbajnokok felnőtt kategóriában! Ki egyénileg ki párosban és többen csapatban! Úgy érzem nem mindíg a néző szám a fontos egy mérkőzésen hanem az elét eredmény! Apropó! Aki nem tudná idén májusban magyarország rendezi a felnőtt csapat világbajnokságot TEKÉBEN ! Majd ha fociban is VB-t rendezünk akkor szóljál hozzá kedves DDD80 akárki is vagy !!! Aki pedig arra szavazott,hogy vegyék el a támogatást a tekésektól a város úgynevezett vezetőiből mennyenek a <moderálva>!”
 • 10. gyukolac 2013. február 26. 17:36
  „<moderálva>
  Nekem az édesapám is tekézett, még együtt az öreg Karsaival. Mindkettenm azt mondták, hogy ez nem látványsport, ezért nem fog kelleni a tömegnek. Ez így volt régen és most is.
  Sztem a profi sportot ne az állam vagy az önkormányzat támogassa, hanem a mecénások, akik hirdetni akarnak ezzel.
  A zsetont költsék olyan tömegsportra, ahol a szülőknek is be kell szállni képletesen pl. 10-15 %-al. Ilyen a teljesség igénye nélkül pl a foci, kézilabda, ping-pong, atlétika, bírkozás , judo, stb. és sorolhatnám napestig. A lényeg, hoyg a gyerek, a fiatal és akár a középkorú és az idős is mozogjon, hogy ne gyógyszertárba hordja zsákszámra a pénzt.”
 • 9. xene@freemail.hu 2013. február 26. 14:37
  „7. Zka 2013.02.26. 14:06
  Nem ettől a pár milliótól függ, hogy kevesebb adót fizetünk-e vagy sem...:).
  De ha megszüntetnének minden fajta sport-finanszírozást Magyarországon....azzal sem szabadulna fel olyan sok pénz....”
 • 8. slakat 2013. február 26. 14:33
  „Azért lássuk már, mekkora pénzről van itt szó. Tízegynéhány millióról, ami nem futna ki egyetlen első osztályú futballista bérét se. Viszont ebből világszínvonalú és világhírű sportot lehetne csinálni, aminek a híre messzire eljutott eddig is, nem is beszélve az itt megrendezett nemzetközi események híréről. Ez még egy kormányzati autót se futna ki, mégse telik rá. Szerintem ez biztosan nem pénz kérdés. Valami más lehet a háttérben, mert egy ekkora város több tíz milliárdos költségvetésében ez egészen egyszerűen nem tétel.”
 • 7. Zka 2013. február 26. 14:06
  „6: ha ennyi embert érdekel, finanszírozzák meg maguknak. Az egész ország tele van ilyen dolgokkal, amiket ki kellene venni az állam szárnyai alól, egyből nem kéne ilyen brutális adókat fizetnünk.”
 • 6. roxper 2013. február 26. 12:00
  „4.
  Na még egy okos, ha gondolod neked is ajánlom a rangado.hu 2012-2013-as szezonjának nézettségi adatait mutató cikkét, amiből feketén-fehéren kiderül, hogy 2800 az átlag nézőszám és pakson, siófokon, egerben és a mtk meccseken 1000-en sem kíváncsiak a "focira"!

  Tessenek úgy gondolkozni, hogy a Szegedi Teke hírét viszi a városnak és egy-egy nagyobb verseny alkalmával is idejönnek az ellenfél játékosai, itt szállnak meg és költik a pénzüket.”
 • 5. Hammada_Fleet 2013. február 26. 11:40
  „Tekés barátaim vigasztalódjanak, a szegedi gyerek- és tömegsport már évek óta semmit se kap, ha valaki sportolni akar - mondjuk ahelyett, hogy infarktusban ötvenévesen fölforduljon -, az nyissa ki a buxáját.”
 • 4. DDD80 2013. február 26. 11:34
  „A tekére kb. 300 ember kiváncsi, a "hülye focira", ha NB1-es, akkor 10000. Szerintem van különbség
  A tekét összesen talán pár százezren játszhatják világszerte, a focit több millióan Európa szerte.
  Csak Szegeden több gyerek focizik, mint ahányan kimennek egy BL-tekemeccsre.”
 • 3. gabriel 2013. február 26. 10:38
  „T.gyukolac!
  A teke csapat Szeged legeredményesebb csapata,ezt kell figyelembe venni,nem egyes személyeket.”
 • 2. gyukolac 2013. február 26. 09:36
  „<moderálva>”
 • 1. roxper 2013. február 26. 08:52
  „Egy BL-ben szereplő kiváló egyesületre nincs pénz, de az ih-ra vagy hülye focira mindig jut, ez a város olyannyira fertőzött az infantilis narik miatt, hogy itt már csak egy totális, drasztikus tisztítótűz segíthet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kohlrusz a dobogó tetején

Szegedi győzelem született a negyedik Intersport országos szabadidős squashbajnokság budapesti… Tovább olvasom