Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Badó László és a BEK-döntős fekete cipő

Szeged - A Szegedi Volán és a Délép SC kézilabdacsapatánál egyaránt nagy kedvencnek számított a kapus Badó László. A válogatottban is szerephez jutó, a Budapesti Honvéddal a BEK-döntőig menetelő játékos 1983-ban, mindössze 38 évesen hunyt el.
Badó Lászlóról nevezték el nemrég Bács-Kiskun és Csongrád megye kézilabda-utánpótlásrégióját. A névadó személye közismert a Csongrád megyei kézilabdázásban, Badó László kora legendás kapusának számított.

1945. december 9-én született Makón, Szegedre a középiskolai tanulmányai miatt került. Később a fővárosba költözött, és gépészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1964-ben lett a Budapesti Honvéd első osztályú csapatának játékosa, hét évig szerepelt itt. Háromszor nyert bajnokságot (1966, 1967, 1968), utolsó pesti szezonjában elhódította a Magyar Népköztársaság-kupát. Tagja volt az 1966-ban a Bajnokcsapatok Európa Kupájában ezüstérmes együttesnek is (Leipzig–Honvéd 16–14).

– Kivételes képességű sportember volt. Amellett, hogy remek adottságai voltak, egyben rendelkezett a sportág iránti alázattal is. Jól emlékszem, amikor a Honvéddal BEK-döntőt játszott, az akkor viselt fekete Adidas cipőjét ereklyeként őrizte, és pályafutása végéig nagy becsben tartotta – nyilatkozta korábban lapunknak Badóról egykori csapattársa, Lukács János jelenlegi megyei rendőrfőkapitány. – Amikor pedig megszületett első gyermekem, Levente, azonnal felhívott, és közölte, hogy a fiam Paszkál és Ivó névnap között jött a világra. Tudni kell róla, hogy fogadásból megtanulta az egész naptárt. Minden napról tudta, hogy milyen névnapot tartanak. Egyébként nemcsak a kézilabdát, hanem a labdarúgást is imádta. Annyira bele tudta élni magát a játékba, amennyire csak nagyon kevés ember képes – tette hozzá Lukács János.

A magyar válogatottban 30-szor szerepelt. 1969-ben a Romániában nyolc nemzet válogatottja részvételével megrendezett Kárpát-kupán a torna legjobb kapusa címet kapta. Tagja volt 1974-ben a svédországi világkupán negyedik helyezést elért csapatnak.

1972-ben, 26 esztendősen igazolt a Szegedi Volánhoz, ahol öt éven át játszott. 1975-ben megnyerték az NB I/B-s bajnokságot, 1976-ban pedig a kupát is.

– Badó Laci a csapat kulcsfigurája volt, egy igazi művészlélek, aki nehezen viselte az emberi gyarlóságot – emlékezett Kővári Árpád, a Szegedi Volán egykori edzője. – Kézilabdakapusként számomra ő a non plus ultra. Az egyik első képviselője volt az úgynevezett szemafortechnikának, amely során már nem egy futballkapus stílusában védtek a kézilabdapályán, hanem kézzel és lábbal is előre vetődtek ki a beállóra, szélsőkre. Indításai élményszámba mentek, nem véletlen, hogy a válogatottságig vitte – tette hozzá Kővári.

A kapus 1978 és 1983 között a szintén szegedi Délép SC kézilabdázója volt: kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy csapata előbb megyei bajnok lett, majd megnyerte az NB II-t és az NB I/B-t, így 1982-ben feljutott az élvonalba.

Badó László 38 évesen, 1983. szeptember 25-én hunyt el – szülővárosában, Makón helyezték örök nyugalomra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HFC: műhelymunka vagy kirakatcsapat?

Az őszi idény befejeztével négy részben értékeljük a Csongrád megyei NB III-as labdarúgócsapatok őszi szezonját. A tizennegyedik Hódmezővásárhelyi FC-vel zárjuk a sort. Tovább olvasom