Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Bajnoki aranyakat, Eb-indulást várnak Szél Friderikától

Szél Friderika a legeredményesebb Csongrád megyei úszó. A 18. évében járó sportoló edzője, Kiss Gyula nagy reményeket fűz tanítványa idei szerepléséhez.
Az aranylány, Friderika és edzője, Kiss Gyula. Fotó: Schmidt Andrea
– Az alapozáson már túl vagyunk, most a formába hozás időszakát éljük – árulta el Kiss Gyula, a Szegedi Úszó Egylet edzője, akinek csoportjába Szél Friderika, Lábdy Alexandra, Gregus Brigitta és Stefán Gréti tartozik.

München után ob

A kis csoportnak elég sűrűnek ígérkezik a március. A lányok a jövő hét végén részt vesznek a hagyományos müncheni viadalon, majd 23-ától 26-áig az országos felnőtt úszóbajnokságon indulnak. Az ob egyben válogató a július 30-ától augusztus 6-áig tartó budapesti Európa-bajnokságra.

– Akárcsak az elmúlt esztendőben, idén is a legtöbbet Szél Friderikától várhatunk – folytatta a szakember. – Azt várom tőle, hogy megvédi címét 50 m és 100 m gyorson, de akkor leszek igazán elégedett, ha úgy lenne aranyérmes, hogy országos csúcsot javítana. Tanítványomnak 50 m-en 26,72 másodperc a legjobb ideje, az országos csúcs 26,36, ez még 1998-ból származik. Száz gyorson Friderika 57,39-et tud, a csúcshoz 56,88- nál kell jobb időt produkálnia. Húsz éve ez a legjobb idő, jó lenne már átadni a múltnak.

Szegeden készültek

A tréner szerint Fridának minden esélye megvan a duplázásra, de még véletlenül sem szeretne a kelleténél nagyobb terhet rakni a vállára.
– A fejlődése nem rekedt meg, még sok lehetőség van benne, nem beszélve arról, hogy továbbra is sikeréhes, akárcsak én. Szerencsére eddig elkerülték a komolyabb sérülések, ugyan fájt neki a dereka és a válla, de ez mindenkinél előfordulhat. Ennél jobban aggaszt, hogy míg a legnagyobb riválisok, a pécsi Jakabos Zsuzsa, a dunaújvárosi Miskovicz Zsuzsa és az egri Mutina Ágnes különböző edzőtáborokban készülhettek, addig ez nekünk nem adatott meg, nekünk ezt itt helyben, Szegeden kellett megoldanunk.

Dobna egy hátast

Mivel az idei Európa-bajnokságot Magyarországon rendezik, az időktől függetlenül az országos bajnokság első és második helyezettje automatikusan Eb-indulónak vallhatja magát.
– Ha minden kívánságunk valóra válik, Friderika akár négy számban – 50 és 100 m gyors, 4x100 gyors és vegyes – is rajtkőre állhat a kontinensviadalon. Felnőtt világeseményen még nem vehetett részt egyetlen tanítványom sem, júliusban debütálhatok. Már akkor nagyon elégedett lennék, ha Frida 100 gyorson bekerülne a középfutamba, a legjobb tizenhat közé. A döntő maga lenne a világszenzáció, ebben az esetben biztosan dobnék egy hátast. De ebben csak akkor reménykedhetnénk, ha 55 másodperc körüli időt repesztene. Az lenne a hab a tortán...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszai Rebeka nem fél a párharctól

Szegedről indult és jelenleg a Vasas vízipólósa Tiszai Rebeka, aki már két éve tagja a Héraklész… Tovább olvasom