Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Bajnokként maradnak a másodosztályban a női pólósok

Nagy bajba került az Universitas Szeged másodosztályú bajnok női vízilabdacsapata, valamint a klub további másik három korosztályos gárdája. Jelen állás szerint fizetniük kell(ene) azért, hogy edzhessenek a lányok. Ha így tesznek, az a sportág női vonalának ellehetetlenüléséhez vezetne a városban.
Öt évvel ezelőtt kezdte el működését az Universitas Szeged női vízilabda- szakosztálya. A póló iránt kedvet érző nyolc-kilenc éves lányokkal kezdtek el foglalkozni, később hozzájuk csatlakoztak az úszósportból érkezők. Ma már hatvanan mondhatják el magukról, hogy a klub sportolói. A fejlődés egyértelmű, a tinikből álló felnőttgárda – bár még hátra van egy bajnoki kör – utcahosszal megnyerte az OB I/B-t.

– Elnyertük ugyan az élvonalban való szereplés jogát, de mégsem indulunk a legjobbak között – jelentette ki Varga Árpád technikai vezető, aki egyúttal a gyermek- és a serdülő- együttes szakmai munkáját is ellátja. – Nagyon fiatalok játszanak nálunk, a keretben mindössze hárman múltak épp csak el húszévesek, a többiek három, négy, öt évvel fiatalabbak. Nem lenne értelme összeengedni a mi 45-50 kg-os lányainkat az ellenfelek 70 kilósaival, képtelenek lennének kezelni a meglévő hatalmas fizikális különbséget. Pár éven belül viszont mindenképpen elindulunk.

Universitas Szeged: mélyvízben a lányok Fotó: Schmidt Andrea
Universitas Szeged: mélyvízben a lányok
Fotó: Schmidt Andrea

Feltéve, ha akkor is létezik még az Universitas Szeged. A nem túl fényes jövőkép magyarázatra szorul:

Aranyérmes gárda

Az Universitas Szeged OB I/B-s csapatának névsora: Bük Zsanett, Fabó Lili, Lengyel Dorottya, Hajdú Enikő, Farkas Kinga, Bordás Tímea, Veszelovszki Petra, Nagy Viktória, Árkosy Lilla, Grezsa Nikolett, Miklós Dóra, Sebők Zsófia, Lengyel Dominika, Lengyel Anett, Slíz Babett; edző: Hannauer Péter. Közülük Árkosy, Miklós, Veszelovszki és Nagy a magyar serdülő-, a Lengyel ikrek pedig a gyerekválogatottnak a tagja.
– A népszerű SZUE-nak – ahol mindennap edzünk, rendezzük a hazai meccseinket – új üzemeltetője lett, a tulajdonos pedig kijelentette, hogy valamennyi sportolónk után minden edzésért és mérkőzésért 200 forintot kell fizetnünk. Klubunk éves költségvetése 2,5–3 millió forint, ebből a „jegyvétel" elvinne 1,6–2 milliót. Amikor ezt megtudtuk, köpni-nyelni nem tudtunk. Eddig ugyanis – ahogy más sportágak képviselői – ingyen, bérmentve használhattuk a létesítményt. Fizetnünk május 1-jétől kellene, de eddig nem nyúltunk a zsebünkbe. Bízunk benne, hogy sikerül megegyeznünk a fürdő vezetőségével. A klub ebbe nem nyugodott bele, a sportvezető kérvényt írt a városi sportbizottságnak.

– Még nem kaptam választ – folytatta Varga. – Az a baj, hogy a SZUE-ból nincs hová mennünk. A hatvan gyerekünkkel az újszegedi sportuszodába egyszerűen nem férünk be. Ott edzenek a férfi és fiú vízilabdázók, az úszók és a búvárúszók is, nekünk már nincs ott helyünk. Problémánkra megoldás lehetne a városi fedett uszoda megépítése, de az legjobb esetben is csak 2010-ben készül el az Etelka soron. Patthelyzetbe kerültünk...

A bajnokság állása:

1. Universitas Szeged 14 13 – 1 196 – 93 26
2. Szentes II. 14 8 – 6 119 – 131 16
3. Kecskemét 15 6 – 9 114 – 133 12
4. HVSC 14 5 – 9 103 – 135 10
5. UNO VSE 15 4 – 11 114 – 154 8

Olvasóink írták

 • 8. egy kapus:D 2008. május 30. 15:36
  „gratulálok lányok igy tovább:D:D”
 • 7. Gratula 2008. május 30. 15:36
  „Gratulálok a lányoknak a szép eredményhez. Erre mondták régen, hogy a kitartás és a szorgalom előbb, vagy utóbb meghozza a gyümölcsét. Sajnos a mai világban nem díjazzák az ilyen és ehhez hasonló slogeneket.Azonnal mindent de nem a köz javára hanem, mindent "nekem". A város vezetésének talán nincs is tudomása arról,hogy a Vizilabdát vízben kell játszani, mert ha tudnák nem hoznák ilyen lehetetlen helyzetbe azokat, akik szabadidejük nagy részét álldozák fel, hogy a Város hírnevét öregbitsék.
  Nem csak arra kellene odafigyelni, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatóinak mennyi legyen a prémium,hanem legalább a morzsákból az ilyen jellegű eredményeket támogassák anyagilag is. Hajrá lányok kitartás!”
 • 6. Mozart 2008. május 30. 12:13
  „Gratulálok a lányoknak az aranyéremhez, és csak remélni tudom, hogy a város támogatja majd ezt a csapatot. Szerintem ez lényegében nem pénzkérdés, hanem egy kis odafigyelés és tolerancia kérdése. Kérdem én: Kopik az a vizfelület amit a lányok használnak?”
 • 5. K.P. 2008. május 29. 22:46
  „A személyes kitartás, és az összetartás sajnos nem tud a mai világban erősebb lenni, mint a "felsőbb vezetés" önös, illetve anyagi céljai. Viszont kicsit ambivalens, hogy ha van eredmény, akkor miért nem támogatják őket? Tényleg csak dícsérni lehet ezeket a lányokat, de előttem már megtették, az ő sorsuk (legalábbis) a vizilabda terén sajnos másokon múlik. Bár a bajnoki cím szerintem jó ajánlólevél nekik:) Szeged város vezetése pedig majd észbekap, hogy mi az, amit nagyobb mértékben támogassanak, ahol van is eredmény, és mi az, amit kevésbé kell eröltetni finanszírozási téren.”
 • 4. banki 2008. május 29. 22:11
  „Nehéz azzal a tudattal edzésekre járni, és meccseken játszani, hogy mi játékosok tudjuk, bármelyik pillanatban elvehetik a medencét tőlünk, amelyhez már teljesen hozzánőttünk.Az emberek többsége véleményem szerint nem is tud ennek a sportágnak a létezéséről Szegeden....Minden sportoló nyugodt lélekkel és teljes odaadással tud teljesíteni akkor, ha van mögötte egy háttér, amely teljes mértékben támogatja őt! Egy csapatot még nehezebb összetartani így, hogy nincs egy biztos háttere!!!Mi, az Universitas Szeged női vízilabdázói reméljük, hogy ez nem lesz mindig így, és végre megérjük azt az időt is, amikor Szegeden megbecsülik, hogy vannak olyan lányok, akik mindent megtesznek azért, hogy egy ilyen kemény sportot űzhessenek!”
 • 3. zippzár 2008. május 29. 16:23
  „Gratulálok a bajnoksághoz!!! Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került az egyesület, eddig sem lehetett könnyű. Kár, hogy a város és az egyéb érdekek inkább nehezítik a munkát és az előrelépést, ahelyett, hogy segítenének.Talán majd egyszer valaki felkapja a fejét, és meglátja a lehetőséget a lányokban, hiszen szépek, okosak és nem utolsó sorban tehetségesek!
  Hajrá lányok, ne adjátok fel!”
 • 2. az egyik lelkes szülő 2008. május 29. 16:08
  „A sportért felelős alpolgármester úr a szegedi focival pálya problémájával kapcsolatban azt irta egy levélben válaszolva, hogy azt a sportágat lehet önkormányzati szinten támogatni, amelyik tud eredményt is felmutatni. Hát ezek a lányok évek óta mutatnak, és végre a legszebb eredményt el is érték!
  Azt hiszem ez már bizonyiték, hogy kell ez a sportág! Kérjük és várjuk a választ az illetékesektől, mert a jövő évi felkészülés hamarosan kezdődik, és bizonytalanságban elég nehéz azt teljes erőbedobással végrehajtani.”
 • 1. hejo 2008. május 29. 15:43
  „Csodálatos, hogy az egyetem felkarolja a csapatot, ugyanakkor a város közömbös vele szemben. Örülni kellene és megbecsülni azokat a lányokat, akik össze tudják egyeztetni a sportot és a tanulást - nem is akármilyen szinten. Borzasztó, hogy az üzleti érdekek mindent eltipornak. Ez sajnos minden sportágra igaz. Addig is hajrá lányok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nenadics gyógyulni szeretne

Petar Nenadics, a Pick Szeged Barcelonából érkezett szerb idegenlégiósa tíz napja már új csapatával edz. Igaz, hogy neki különmunkát kell végeznie Ványával, az erőnléti edzővel. Tovább olvasom