Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Balassa Judit a jövőnek dolgozik

Sorozatunkban neves testnevelő tanárokat, edzőket, sportvezetőket, legendás sportolókat mutatunk be. Balassa Judit évek óta a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub utánpótlástrénere. Az egykori kiváló versenyző számos tehetséges sportolót indított el a pályán.
– Várjál, mindjárt segítek! – szólt egy fiatal kislányhoz Balassa Judit, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub utánpótlásedzője. Zajlik az élet, pezseg a víz, hiszen minden délután edzést vezényel az egykori kiváló versenyző a fiatal búvárúszóknak.

– Mint általában mindenki, én is úszóként kezdtem a pályafutásom. Czene Attilával kezdtem el sportolni, és voltam az olimpiai bajnokkal egy csoportban. Azonban eltanácsoltak, így kerültem át a búvárúszókhoz. Utánpótlásban többszörös országos bajnok voltam, ifjúsági világbajnokságon második lettem, a felnőttek között a görögországi vébén negyedik helyet értem el a magyar váltóval. Felnőttként azonban rá kellett jönnöm, hogy ennyi van bennem, így inkább a tanulást, az edzősködést választottam – kezdte a beszélgetést Balassa Judit.

Balassa Judit szeret a gyerekekkel foglalkozni, élete egyik része az edzősködés. Fotó: Schmidt Andrea
Balassa Judit szeret a gyerekekkel foglalkozni, élete egyik része az edzősködés. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi búvárúszó egyesület évtizedek óta hazánk legeredményesebb klubja. Jobbnál jobb versenyzőket nevel, ad a válogatottnak. Ebben döntő szerepe van Balassa Juditnak.

– Én szeretek a fiatalokkal foglalkozni. Hattól 11-12 éves korig edzenek nálam a gyerekek. Jobban szeretem ezt a világot, mint a nagyokét, az nem nekem való. Gyémánt Imrénél kezdtem el trénerkedni, ezután szültem, így hosszabb időszakot kihagytam. Imre bácsi halála után hívott vissza Kanyó Dénes, azóta dolgozom ismét szeretett klubomban. Mellette a Némó Úszósuliban oktatok, így az életem nagyrészt a vízparton töltöm. Büszke vagyok arra, hogy a felnőttek közül többen is nálam kezdtek el sportolni, és váltak eredményes búvárúszóvá.

Igazán sportos családból származik Balassa Judit. Testvére, Levente egykor vízilabdázott, majd ultrafutó lett. Igazán azonban sportpszichológusként vált ismertté.

– Sokat beszélgetünk, de ritkán kérek tőle tanácsot, persze meghallgatja a problémám. Leginkább a saját gyermekeimmel kapcsolatosan kérdezem. A 16 éves Vanda a szegedi női pólócsapat tagja, a 14 éves ikrek, Lilli kajakozik, Ricsi pedig kenuzik. Mindketten országos bajnokok, és Vanda is volt már gyerekbajnok, így igazán sikeres sportolók – fejezte be a beszélgetést a büszke édesanya, Balassa Judit. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy percig nem kapott gólt a Szentes

A Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata hazai pályán aratott 6–5-ös győzelmet az OB I-ben ötödik helyezett BVSC ellen, ami azt jelenti, hogy bebiztosította helyét a legjobb négy csapat rájátszásában. Tovább olvasom