Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Balzsay: Mindent elvesztettünk, amiért évekig küzdöttünk

A felröppent hírekkel ellentétben valószínűleg mégsem vár plasztikai műtét Balzsay Károlyra, aki szombat este nemcsak a veretlenségét, hanem a Boksz Világszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnoki övét is elveszítette. Interjú.
– Hogy van?
– Fizikailag már egyre jobban – jókat ettem-ittam, nagyokat aludtam –, lelkileg viszont még nem tettem túl magam a történteken.

– Mi történt szombat éjjel?
– Elveszítettünk mindent, amiért évekig küzdöttünk. Nem véletlenül használok többes számot, eddig együtt nevettünk, most meg együtt sírunk. A család odaadó szeretete nélkül soha nem is juthattam volna el a csúcsig.

– Hogyan fogadta a felesége és a kislánya?
– Tünde ott volt mellettem a kórházban, míg el nem aludtam, aztán másnap reggel már Hannával érkezett. A feleségem tudja jól, hogy mit nyerhetek és mit veszíthetek egy-egy ilyen mérkőzésen, de abban a pillanatban csakis az egészségem miatt aggódott. De aztán megkönnyebbült, amikor látta, hogy a koponya- és a nyaki CT-vizsgálatom eredménye is negatív. A kislányom még olyan pici, hogy ezt nem értheti, csak annyit érzékel az egészből, hogy apának már megint bibis a homloka.

Egy korszak lezárult: Stieglitz (balra) megfosztotta Balzsayt a világbajnoki címtől Forrás: boxing.de

Egy korszak lezárult: Stieglitz (balra) megfosztotta Balzsayt a világbajnoki címtől.
Forrás: boxing.de


– Az egyik honlapon azt olvastam, hogy plasztikai műtét várhat önre.
– Ez még a Stieglitz elleni címmérkőzés előtt került szóba, azóta nem. Az ok nyilvánvaló, nagyon sérülékeny vagyok, nem kell nagy pofon, egy kisebb ütéstől is könnyen felreped a bőr az arcomon. Ez visszatérő probléma. De a beavatkozásra valószínűleg mégsem kerül sor, hiszen a baleseti sebészeten nagyon szépen kitisztították és összevarrták a sebem. A varratszedés után szebb lesz, mint új korában.

– Készen áll újra felépíteni a pályafutását? Van egyáltalán visszaút?
– Remélem, hogy van. De most még nemhogy a világbajnoki címről, a visszatérésről is korai lenne beszélni. Nemcsak rajtam múlik, mikor húzok újra kesztyűt, hanem az Universumon is. Sőt, a németeken áll vagy bukik leginkább a profi karrierem folytatása. Hosszú pihenő következik.

– Mennyire hosszú?
– Az egészen biztos, hogy ebben az évben már nem lépek szorítóba. Idén ez volt a harmadik összecsapásom. Egy kicsit belefásultam abba, hogy az egyik kőkemény felkészülés követte a másikat.

Felhőtlen gyermekkor Kecskeméten

Kevesen tudják Balzsay Károlyról, hogy Kecskeméten született, és itt cseperedett. Még ma is szívesen emlékszik vissza a Bács-Kiskun megye székhelyén töltött esztendőkre. – Imádtam ezt a várost, körülbelül hét-nyolc éves koromig laktunk itt. A játszótéren hintáztunk, mászókáztunk, kergetőztünk, ott volt vagy egymillió gyerek. Jó volt Kecskeméten, a Széchenyivárosban gyereknek lenni – idézte fel a régmúltat Balzsay. – Aztán elköltöztünk, később felnőttként tértem vissza, bokszolni. Az már egészen más volt, nem láblógatás, hanem kemény munka. Sokat köszönhetek Kecskemétnek, igaz, ma már egy szál sem köt ide, nem élnek itt rokonaim.

– Regnáló világbajnokként sem lelte örömét az edzésekben?
– A végkimerülés határán nem gondolok egy pillanatra sem arra, hogy jaj, de jó, én vagyok a világbajnok. Csak az van előttem, hogy még ezt is, meg azt is meg kell csinálnom.

– Eljutott már a lejátszóig a Balzsay–Stieglitz mérkőzés felvétele?
– Nem. És nem is fog.

– Egyébként sem szokott videózni? Gondolom, azt azért megnézte újra és újra, hogyan lett világbajnok Inkinnel szemben, vagy hogyan védte meg a címét Masoe ellen.
– Akár hiszi, akár nem, ezeket a meccseket is csak egyszer-egyszer néztem meg. Talán elő sem kerültek volna, ha nem kérnek fel, hogy kommentáljam utólag a küzdelmet menetről menetre.

– Sokan úgy tartják, képtelen volt elviselni az önre nehezedő nyomást, a hazai közönség pedig nem előnyt jelentett, hanem hátrányt.
– Ez nem igaz. Akkor megilletődötten kezdek, és a végére szívom fel magam. Éppen az ellenkezője történt. Ha így lett volna, akkor nem bunyózom végig akkora elánnal az első hat menetet. Aztán fokozatosan feljött Stieglitz, a kilencedik-tizedik menetben pedig felülkerekedett.

Stieglitz rendíthetetlenül ment előre Balzsayt elhagyta az ereje Forrás: AP
Stieglitz rendíthetetlenül ment előre Balzsayt elhagyta az ereje.
Forrás: AP Photo

– Nem lett volna célszerű lassítani? Fékezni az őrült tempót?
– Nem lehetett. Csak jött és jött. Fel kellett tartanom, és a védekezésen kívül vissza is kellett támadnom. Ekkor már az ütéseim többsége csak fedezéket talált, vagy mellé ment. Először ott hibáztam, hogy a mérkőzés első felében túlontúl kiütöttem magam, másodszor pedig ott, hogy a végén már csakis a kiütésben hittem, úgy éreztem, a pontozás már nem segít rajtam. Ehhez képest kiderült, hogy ha megosztott pontozással is, de még a tizenegyedik menet előtt is nekem állt a zászló.

– Azóta gondolom, már átbeszélték az egészet Erdei Zsolttal.
– Még nem. Amikor hordágyon vittek ki a ringből, akkor beszéltünk Madárral utoljára.

– És mit mondott?
– Azt, hogy tarts ki, Karesz! Bővebb szakmai elemzésbe akkor nyilván nem bocsátkoztunk. De most már kezdenek leülepedni a dolgok, valamelyik délután felhívom, kíváncsi vagyok a véleményére, meghallgatom.

Drámai végkifejlet: Robert Stieglitzhez vándorolt a féltve örzött vb-öv Forrás: AP Photo
Drámai végkifejlet: Robert Stieglitzhez vándorolt a féltve örzött vb-öv.
Forrás: AP Photo

– Ha szóba kerülne egy Stieglitz–Balzsay visszavágó, rögtön ugrana? Fűti a visszavágás vágya?
– Mindent a maga idejében. Egyelőre nem a visszavágás, hanem a pihenés vágya fűt. A bokszkesztyű a szekrény mélyére kerül, és ott is lesz egy darabig.

A profi Balzsay

Balzsay Károly a profik mezőnyében 2004. szeptember 11-én mutatkozott be Budapesten, a Kisstadionban. A szerb Milojko Pivlanin elleni 4 menetesre tervezett találkozót a 3. menetben nyerte technikai KO-val. A 2009. augusztus 22-i, a német Robert Stieglitz elleni vereségig 21 mérkőzésen jutott túl veretlenül, 15-ször kiütéssel győzött. Idén előbb január 10-én Magdeburgban az orosz Gyenyisz Inkin elleni pontozásos győzelemmel lett világbajnok, majd pedig április 25-én Krefeldben az új-zélandi Maselino Masoet a 11. menetben küldte padlóra, ezzel megvédve címét. Stieglitz múlt szombaton egy korszaknak ugyan véget vetett, de remélhetőleg Balzsay pályafutását nem törte ketté.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. AntoniusXXI 2009. augusztus 27. 09:13
  „20. hozzászólás rebecca 2009.08.26. 23:20
  Teljesen igazad van. Egyetértek. Ámen.”
 • 20. rebecca 2009. augusztus 26. 23:20
  „Ajánlom azoknak akik lenézik ezt a sportot,sportolókat hogy látogassanak le egy edzésre hisz van szegeden férfi és női box is. Aki meg csak ugatja az egészet szerintem az szinte minden cikkhez füz valami hülye kommentet és észre se veszi hogy itt olyan embereket minősít akik gyerekkoruk óta erre tették fel az életüket időt és energiát fektettek bele. Tudom hogy írigyelni való ha valaki azt csinálja amit szeret és még esetleg pénzt is keres. Szánalmas hogyha nyer akkor verjük a mellünk ha nem akkor fikázzuk.”
 • 19. Zeppelin 2009. augusztus 26. 17:24
  „Ezek vagyunk mi magyarok!
  Nem értem, hogy miért kell fikázni szerencsétlen gyereket. Büszkének kellene rá lenni, hogy eddig eljutott és támogatni abban, hogy visszajusson a csúcsra. Aki valaha is belecsöppent a közdősportok világába, az nagyon jól tudja miről beszélek. Nehéz meló higgyétek el.
  Bízom benne, hogy újra láthatjuk küzdeni, hiszen ezekre a mi kis hétköznapi höseinkre óriási szükség van.”
 • 18. IVY 2009. augusztus 26. 15:28
  „De legalább a vereség után, nem szállítják szétverve a közeli kórházba.”
 • 17. AntoniusXXI 2009. augusztus 26. 15:09
  „16. hozzászólás flexapja 2009.08.26. 14:39
  Miért pont sakk? Ott is megy a csihi-puhi, sőt még a királynőt is leüthetik! A parasztról nem is beszélve...”
 • 16. flexapja 2009. augusztus 26. 14:39
  „balzsay menj el sakkozni .a z nyugisabb sport. :P”
 • 15. AntoniusXXI 2009. augusztus 26. 13:35
  „"A kislányom még olyan pici, hogy ezt nem értheti, csak annyit érzékel az egészből, hogy apának már megint bibis a homloka." - nem ciki, porcelánból vagy Karesz. Mégis jót tenne az a plasztikai műtét, az Universum meg úgy is kifizeti, ha számítanak még rád!”
 • 14. bespin 2009. augusztus 26. 12:54
  „12. Veled egyetértek, nem értek a box-hoz (sem), de igazat szóltál.”
 • 13. bespin 2009. augusztus 26. 12:52
  „6. Ne vegyél mindent komolyan, amit a fórumokon olvasol!!!!!! :-)

  A pontozás akkor sem tetszik nekem, két tingli-tangli boxoló elboxolgat, ütöget, lové a zsebbe, mindegy ki nyer. Valamelyik paródia filmben volt az egy másodperces boxmeccs, kiütéssel győzött a gong után az egyik, de mindkettőt ugyanaz menedzselte.”
 • 12. comet 2009. augusztus 26. 12:52
  „Balzsay sokkal képzettebb ökölvívó mint az őt most lenyomó favágó. Nem szabad feladnia. Ha tudna még keményíteni magán, meg egy kicsit rátenni az ütőerőre akkor lenne értelme egy visszavágónak. Ennek a csókának a feje fából volt ennyi. Testen kellett volna többet próbálkozni, és ha ott is ilyen kemény a srác akkor jöhet a Kokó tánc, a srác idegesítése.
  Az Univerzum, nagy hibája a mazsola ellenfelek begyűjtése, aztán az első keményebb öszecsapásnál jön a maflás, meg az összeomlás. Fel kell tudni állni a padlóról. A profi mag már erről szól, nem a látványos kiütésekről. Aki nem tud felállni a padlóról, és onnan fordítani, annak nincs keresni valója a profi bunyós elitben.
  Karcsi most megmutathatja, hogy fel tud e állni.
  És meg kell tanulni, hogy nincs könnyű ellenfél, mindenki ellen maximális felkészülés kell, előre kidolgozott stratégiával.”
 • 11. ocsi1 2009. augusztus 26. 11:51
  „Klicskót is kiütötték mégis felállt és bajnok lett. Miért kell mindjárt leírni Karcsit? Ő nem biztos hogy olyan mint Kokó hogy kap egy pofont és már be is fejezte azt amit évek alatt felépített.”
 • 10. AntoniusXXI 2009. augusztus 26. 10:51
  „Nagyon szurkolok Karesznak, de a helyében azért erősen a civil élet felé kacsintgatnék már.”
 • 9. IVY 2009. augusztus 26. 10:39
  „6.
  Igazad lehet(?) A focit én is jobban bírom! :)”
 • 8. AntoniusXXI 2009. augusztus 26. 10:32
  „Érdekes dolog ez a világbajnoki cím. Gyakran nem azé az öv, aki a legjobb. Legalább is a WBO bajnoka ritkán a világ legjobbja. Azt hiszem, azzal nem árulok el nagy titkot, hogy nagyközépsúlyban Balzsaynál jó néhány nagyságrendekkel jobb bunyós van. Pl. Mikkel Kessler, Andre Ward, Carl Froch, Arthur Abraham, Andre Dirrell, Jermain Taylor. Közülük bárki leütné röhögve Stieglitzet is 10-ből 9-szer. Erdei Zsolt sokkal inkább meghatározó szereplője a félnehézsúlynak, mint Balzsay a nagyközépsúlynak. Sajnos.”
 • 7. comet 2009. augusztus 26. 10:23
  „Balzsayék taktikai hibát követtek el. Ezt a srácot Karcsi nem tudta volna kiütni, annyira bírta az ütést. Karcsi viszont technikásabb volt, erre kellet volna építeni, azaz nem a kiütésre menni, hanem hogy végigmennyen a 12 menet. Olyan Kokó féle alibi boksz most jobb lett volna (persze ez nem Balzsay stílusa, de a technikai tudása meg van hozzá, és az ütéseket is messze jobban bírja mint Kokó). Az USA-ban ez viszont mindenképpen kevés lenne.”
 • 6. zeitgeist 2009. augusztus 26. 10:15
  „<moderálva sértő> félelmetes :D
  IVY XD nem a világa a box egy volt világbajnoknak? ezexerint fel se tudod fogni mennyi minden kell ahhoz hogy valamiben a világon a legjobb legyél!
  bespin, akkor mitől lenne sport, ha arról szólna, hogy hogy verik ájultra a másikat? és ne hasonlíts már egy olyan sporthoz ahol csak az a lényeg h ki fut be elősnek, szinte minden egyéni sportban van pontozás te nagyon okos!
  Antonius Kokó a legnagyobb szégyen a magyar boxban h 1 vereség után feladta..ő csak a hírnévre ment, és el is érte amit akart, hogy benne legyen a tv-ben :)”
 • 5. AntoniusXXI 2009. augusztus 26. 09:30
  „Nem akarok vészmadárkodni, de ha Kokónak nem sikerült újra felérni a csúcsra, miután kiütötték, akkor miért pont Balzsaynak jönne össze ismét? Bárcsak ne lenne igazam!”
 • 4. bespin 2009. augusztus 26. 09:16
  „Egyszer mindenki beleszalad, senki sem verhetetlen.
  A profi boxban a pontozást megszüntetném, semmi értelme, nem objektív osztályozási mód.Az nyer, aki leüti a másikat és nem tud felkelni, így lenne korrekt. Mi lenne , ha az atlétikában pontoznák, hogy ki fut szebben? Bele lehetne tojni. Aki állva marad az nyer, itt spec. nem a Karcsi volt az.”
 • 3. 19701230 2009. augusztus 26. 09:15
  „és meg kellett volna jobban becsülni az ellenfélt, nem leirni már jo elöre!!!!

  /lásd Koko/”
 • 2. SSO 2009. augusztus 26. 08:56
  „Szerintem jól küldi a boxot. Megnézném, mit csinálna veled így is, hogy szerinted nem az ő világa... Kár volt eladni a meccset, ennyi. Már ezzel is demoralizálni akarják a magyarokat.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valóra vált az álom: a BL főtáblájára masírozott a Loki

A Ferencváros 1995-ös példáját követve váltotta valóra az álmát 2009-ben a Debrecen: a Bajnokok… Tovább olvasom