Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Bán Sándor helyét Gellért Gábor foglalja el a Tmax-SZUE-nál

Bán Sándor, a Tmax-SZUE vezető edzője nem hosszabbítja meg augusztus 31-én lejáró szerződését, mert az elnökség nem teljesítette a kérését.
Lassan már megszoktuk, hogy a Tmax-SZUE utánpótláskorú úszói ahol elindulnak, országhatáron belül vagy kívül, mindenhol sikert aratnak.
A Bán Sándor vezetőedző által irányított szakembergárda tudatos munkájának hónapról hónapra látszott az eredménye. Így fordult elő, hogy a legutóbb Egerben megrendezett országos ifjúsági bajnokságon a Tisza-parti klub az összesített pontversenyben a tavalyi nyolcadik helyről a negyedikre ugrott előre. A vezetőedző még jobb eredményekről, korosztályos válogatottakról álmodott, és olyan terveket fogalmazott meg, amelyek mindenképpen a hatékonyabb munkát segítették volna.

Azért a feltételes mód, mert derült égből villámcsapásként hatott az a hír, amely e-mail címünkre érkezett: „Mielőtt még bárkitől is eljutna hozzátok a hír, tudatom, hétfőn délelőtt írásban jelentettem be a Tmax-SZUE elnökségének, hogy augusztus 31-étől az egy plusz egy éves szerződésem lejárta után további tevékenységet az egyesületnél nem kívánok ellátni. Az ok pedig az, hogy az új tárgyalások az esetleges hosszabbításról eredménytelenül zárultak." Természetesen kíváncsiak voltunk, hogy miről szólt az a tárgyalás, amely ilyen eredményt hozott.

Bán Sándor már csak augusztus végéig tart edzéseket. Fotó: Frank Yvette
Bán Sándor már csak augusztus végéig tart edzéseket. Fotó: Frank Yvette

Először Bán Sándort faggattuk a háttérről:
– Két évvel ezelőtt egy plusz egy éves szerződést kötöttem a SZUE-val. Egyébként a Tmaxot én hoztam be névadó szponzornak. Úgy gondoltam, megkeresem Nagy Attila elnököt, hogy az esetleges hosszabbításról tárgyaljunk. Az az igazság, hogy az addigi bérem negyvenszázalékos emelését kértem, amely tudomásom szerint nem lett volna több, mint egy negyedosztályú labdarúgóedző havi illetménye. Néhány nap gondolkodási időt kért a vezető, aki mellesleg beosztottam volt mint úszóedző. Néhány nap múlva kaptam egy új ajánlatot, aminek értelmében 10 százalékos fizetésemelést adtak volna. Erre én kértem gondolkodási időt, de közben megtudtam, hogy az elnökség, amelynek mellesleg én is tagja vagyok, de most engem kizárva a személyem nélküli jövőről kezdett el tárgyalni. Sőt a tudtom nélkül már szülői értekezletet is összehívtak az én csoportomnak. Ez azt jelentette, meg sem várták, hogyan döntök. Ezért írásban értesítettem az elnökséget, hogy szeptember elsejétől nem kívánok a klubban dolgozni.

A Tmax-SZUE elnöksége máris megtalálta Bán Sándor utódját, az eddig beosztott trénerként dolgozó Gellért Gábor személyében. Ami Bán Sándor jövőjét illeti, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy kis egyesületet alakít, de mint elmondta, bár vannak küldről is ajánlatai, egyelőre nem vállal edzői munkát.

Nem tudtak kompromisszumot kötni

Hallgattassék meg a másik oldal is, ezért megkérdeztük Nagy Attila elnököt, hogy miért nem hosszabbítottak Bán Sándor vezetőedzővel?
– Elöljáróban leszögezem: Bán Sándor munkájával maximálisan elégedettek voltunk. Kiváló szakembert és kitűnő szervezőt ismertünk meg benne, aki mindig a sportolók érdekeit képviselte. Két hete leültünk tárgyalni a lejáró szerződése ügyében. Ő olyan fizetési igénnyel állt elő, amit a klub nem tudott felvállalni. Továbbá olyan szakmai elképzeléseket vázolt fel, ami több ponton nem egyezett az elnökség jövőbeli elképzeléseivel. Ekkor mi újabb összeggel álltunk elő, ami őszintén bevallva jóval kevesebb volt, mint az igénye. Igaz, hogy nem szabtunk határidőt a válaszadásra, de Sanyi másfél hétig gondolkodott. Közben elkezdtünk más irányban is puhatolózni. Ezt a lépésünket sértőnek találta, és írásban közölte velünk, hogy nem kívánja meghosszabbítani vezetőedzői szerződését.

Olvasóink írták

 • 17. triatlonos 2008. július 25. 20:50
  „Nagyon vártam a 14. KONKRÉT cáfolatát, de már tudom, hogy mindig igy szokott lenni. Beszól a parvonal mellől. aztán eltűnik, mint ... ... a ködben! Sanyiról azt gondolom, hogy nem egyszerű ember, mert akkor nem is lehet sikeres! Harcolt Risztovval, és be kellett látni, hogy tehetetlen, pedig az olimpiai siker mindkettőjüknek jó lett volna. Aztán az élet igazolta, gondolom, hogy Sanyi nem örült ennek. Bizonyára Ő is átértékelte, hogy az élsport mit jelent, és mennyi áldozatot érdemel.
  Számomra is többet jelentett egy sikeres versenyző, mint a többi harminc, de az értékitéletem az utóbbi időben megváltozott, mivel látom, hogy milyen emberekké váltak. Sokszor nehezteltem rájuk, mert tudtam, hogy a tehetségük mellé nem mindig tették oda a munkát, de Kolonics Gyuri példája is igazolja, hogy lehet, hogy nekik volt igazuk. VB és EB siker heti 20 edzéssel - 50 km úszás, 120 km futás, és 400 km görgőn kerékpározás, + kondi 15-16 éves fiataloknál.”
 • 16. lakatos 2008. július 25. 18:28
  „Ne beszélj hülyeségeket vasarhelyi!Én is az vagyok,de gondolom abban az időben te is büszke voltáál,hogy végre városunkból végre lett vásárhelyi versenyzőként olimpikon.Ez a kitiltás csak a fantáziádban létezik. Az más kérdés,hogy a mostani klubvezetés meg sem kereste hazajövetele után,.de azok az eredmények amiket elértek a régi betonmedencében,nem is ezek vezetése alatt történt.Bizony,jó lenne,ha lenne újra néhány ilyen fanatikus,jól képzett edzőnk,mint a Tanár úr volt.Az biztos,hogy nem egy könnyű ember.”
 • 15. triatlonos 2008. július 25. 05:19
  „Tisztelt Miklós!
  Ha szabadna kérnem a KONKRÉT cáfolatot! Köszönettel!”
 • 14. Miklós! 2008. július 24. 22:03
  „Triatlonos, mennyi helyességet tudsz te összehordani, csak beszélsz csak beszélsz és feles sem igaz annak amit mondasz...”
 • 13. apuka1 2008. július 24. 20:05
  „Elnézést kérek, amit most írok, az nem BS-ről szól, hanem a floridai barátról. Volt egy osztálytársam, aki a 20. érettségi találkozónkra, maga helyet egy levelet küldött külföldről, amiben kioktatott bennünket, hogy milyen hülyén szavaznak a magyarok. Ez a floridai úr - az osztálytársamhoz hasonlóan - semmilyen szinten nincs tisztában a magyar valósággal, sztereótipiákból ítélkezik. Talán az amerikai úszósport az egyik legpiszkosabb a kínai mellett, így nem kellene azt példaként állítani. http://olimpia.origo.hu/peking-2008/uszas/20080724-pozitiv-lett-jessica-hardy-amerikai-uszono-doppingtesztje.html. Neki nem volt pénze a fejlettebb technikára.”
 • 12. aki 2008. július 24. 19:38
  „Hódmezővásárhelyről írok. Ez az ember innen ki van tíltva, ami nem csak egy fellengzős kifejezés, hanem szó szerint nem teheti be a lábát a Hódmezővásárhelyi szakosztályra. Csodálom, hogy eddig is kibírták Szegeden. Vitathatatlan, hogy nőttek fel alatta generációk, voltak sikerei is. Így kerek a kép. De az emberi oldala az edző Úrnak kibírhatatlan. Legyünk őszinték, túlértékeli magát. Megmondom én honnan vannak ajánlatai: sehonnan. Ha lenne, akkor nem cirkuszolna, hogy nem emelik meg a fizetését. Ha meg van jobb, akkor oda kell menni. És ez nem profizmus kérdése, hanem elkötelezettség kérdése. Magyarországon 40%-os fizetésemelést kérni fenyegetőzve, hogy akkor "nem csinálom tovább" nem lehetséges. Ki dolgozna ebben az országban, ha mindenki eléállna a főnöke elé, hogy 40% plussz, különben csáó. Miért a focival jön? Tudok én olyan komoly sportot, ahol még az ő fizetésénk a felét sem keresik meg. Le kell szállni barátom a magas lóról és dolgozni...ott ahol az a rengeteg ajánlat van.”
 • 11. Szeker 2008. július 24. 16:33
  „Sanyi,nem tudom gondoltad - e ezt a "nemzetkozi erdeklodest.Azt hiszem, az orom lehet szamodra, hogy sokan figyelik a sportpalyafutasodat itthon es kulfoldon egyarant.Biztos, hogy Te sem vagy hibanelkuli,de ki az....En emlekszem, hogy a teli hideg reggeli edzesek utan sajat kocsiddal vitted be Szegedre az ott tanulo versenyzoidet.
  Triatlon 6 hozzaszolonak;Igen Dr.Sz.Norbert az a Szekeres Norbi akire Te gondoltal es aki ma Szgeden ful - orr - gegesz es egy Ban Sandor nevu Uriembertol kapta az eletehez a nagy indittatast.
  Azt hiszem,hogy minden anyagi elismeres helyett csak ennyi:
  Koszi Sanyi”
 • 10. apuka1 2008. július 24. 14:57
  „Volt egy földrajz tanárom, aki arra tanított, hogy egy teljesítmény (termék) értékét nem feltétlen az izzadság szag adja. Lehet, hogy egy labdarúgónak (de ez más labdajátékra is igaz) még magas szinten sem kell annyit dolgoznia, mint egy úszónak vagy kajakosnak, de az embereket mégis csak az érdekli. Néhány hete volt egy vita arról, hogy miért nem rendeznek komoly labdarúgó tornát az olimpián. Azért, mert egy VB szinten megrendezett olimpiai torna esetén, jóval kevesebb figyelmet kapna az összes többi sportág. Ezt lehet szeretni, vagy nem szeretni, de tény. Ha valaki fizet azért, hogy egy focista 20 m-re egyenesen rúg, úgy gondolom ehhez joga van.”
 • 9. triatlonos 2008. július 24. 10:51
  „Azt nehéz elfogadni, hogy nincs magyar sport. Van 17 olimpiai érem - Athén -és ennek a fényében a sport és állami vezetők sütkérezhetnek. Iskolai sport nincs, és maga a mozgás öröme is kevés embert motivál. Legutóbb a dán példát láttam, ahol a fiatalok az idősekkel sportolnak, Szegednél kisebb városban 2 olyan jégstadion, hogy VB-t rendezhetnének, 10 éves gyerekek bajnoki meccseket játszottak, 40000 -es stadion, rekortán atlétika pálya, ahol mozgássérültek is edzettek, kerékpárstadion stb.. és minden működik. Két aranyat és 6 bronzot szereztek legutóbb, de a kézilabdára többet költenek, mint mi a teljes magyar sportra. Tudom a választ, Dánia jóléti állam, az igaz, hogy ott egyes emberek nem tudják a vagyunukat évente 30-50 milliárd forinttal növelni!”
 • 8. Egy volt hallgató 2008. július 24. 08:39
  „Kedves "apuka aki úszott is"!
  Voltunk egy páran hallgatók akik igen sokat tanultunk a Tanár úr óráin,és voltak,akik nem is akartak mást,csak diplomát. Gondolom,Ön valamikor "nagy" úszó lehetett.Csak úgy süt a "jóindulat" és a sértettség Önből.Talán meg kellene Önnek is próbálkozni az edzőséggel.Olvassa el a cikket figyelmesen.Szerintem szó sincs benne önsajnálatról.A"Nem kivánatosság."Kinek nem kivánatos?Önnek és a hasonlóaknak.Amennyire ismerem a tanár úr munkásságát 5 év után jött haza Dél-Afrikából,és ha jól hallottam utána is jött az egyik tanítvány aki indulni is fog az olimpián.Szél Friderikáról azt hallani,hogy elég sokat betegeskedett,és nem tudott folyamatosan edzeni.”
 • 7. apuka aki úszott is 2008. július 23. 22:06
  „2. apuka aki úszott is 2008.07.23 22:05
  Látható, hogy a cikk semmi másról nem szól mint Bán Tanár Úr önsajnálatáról, na meg egyáltalán nem biztos, hogy fedik is a valóságot. Egy-két kérdés: Miért is lett nem kivánatos személy Hódmezővásárhelyen?
  Miért is jött vagy kellett hazajönnie Dél-Afrikából?
  Meg miért is kért a Szuéban fizetés emelést amikor eredményei gyakorlatilag nem voltak csak hébe-hóba, az egyetlen nemzetközi úszójukkal Szél Friderikával pedig teljesen csődöt mondott! Aki benne van a ami úszósportban az nagyon jól tudja, hogy micsoda ámitás amit ő véghez visz vagy próbált volna véghez vinni Szegeden! Még, hogy ő nem vállal munkát Magyarországon, hol ki fizetne neki azért mert üldögél 3-4 órát a vízparton anélkül,hogy hozzá szólna egy kumma szót is a gyerekekhez. Mondhatjuk pofára esett mert azt hitte ő neki a neve miatt fizetnek nem kell már dolgoznia! Kérdezzünk már meg egy néhány testnevelőt aki szegeden végzett mit tanultak az ő úszás óráin!?”
 • 6. triatlonos 2008. július 23. 21:04
  „Igaza van a 2. és a 3. hozzászólónak abban, hogy a focit más sportokhoz hasonlitani nem szerencsés! Az egy más világ, mert aki 20 m-re egyenesen tud rugni az már sztárnak számit, és aki 1 perc alatt ússza a százat, az csak egy úszó! Azt ne vitassuk, hogy a két teljesitményhez mennyi munka kell.
  Viszont teljesen igaza van a 4. hozzászólónak is, hogy Sanyi Te nagyon nehezen lehetsz próféta a saját hazádban. Figyeltem a harcodat Risztovval, következetes voltál, mert tudtad, hogy csiszolatlan gyémánt, de nem engedtél az elveidből! Dél -Afrikában is megvivtad a harcodat - sikerrel!
  Igaz, hogy csábitanak Floridába, de én mégis azt javaslom, hogy válasssz egy működő -skandináv -országot, ahol elismerik szakmai munkádat.
  Ismerek egy Szekeres Norbert nevű triatlonost, aki nagyszerű versenyző volt, és nagyon jó úszó - lehet, hogy Ő a Dr. Sz. Norbert?”
 • 5. Villám 2008. július 23. 21:00
  „Derült égből villámcsapásként hatott a hír. És most mi lesz ezzel a drága emberrrel? Hová megy, miből fog megélni? Ez érdekelne. Remélem, nem hajléktalanként fog kóborolni az országban...”
 • 4. Szeker regi barat Floridabol 2008. július 23. 20:33
  „Sanyi azt hiszem, hogy Te egy kicsit naiv voltal a magyar korulmenyket illetoen.A szurkeseg az nem a Te vilagod.
  Akik ismernek azok tudjak, hogy mindig maximalista voltal sajat magaddal es a kornyezeteddel is.Azt hiszem a profi korulmenyek meg nem a mai magyar viszonyok es ez nem mindig a penz kerdese.
  Floridaban nagy edzo lehetnel es nem kellene nevesincs szurke emberekkel kinlodnod.Talan mast erdemelsz.Te igazi embereket adtal a tarsadalomnak - Kornel,Szabo Gabca,Dr.Sz. Norbert - es a tobbiek.
  Jo egeszseget kivanok”
 • 3. apuka1 2008. július 23. 12:04
  „Kedves Menotti!

  Teljesen egyetértek azzal, hogy kár ebbe az ügybe a labdarúgó edzőket belekeverni. Felthetőleg ott sincs kolbászból a kerítés.
  Az edzőknek nem egymástól kell sajnálni a pénzt.
  Azzal viszont nem értek egyet, hogy az évszázados hagyományokat ebbe bele kell keverni. Dolgokat pontosan ismerők tudják azt, hogy mennyit vesztettek vagy nyertek ezen az ügyön.”
 • 2. sghgr 2008. július 23. 08:00
  „Kedves Tanár ÚR!

  A labdarúgó edzők fizetését ebbe a témába belekeverni nem volt szerencsés dolog. Az a tény, hogy ez az ország értékeit sosem becsüli meg, ennek évszázados hagyománya van, de nem állja meg a helyét az állítás és azt gondolom kicsit sértő is.

  Tisztelettel: Menotti”
 • 1. triatlonos 2008. július 23. 07:09
  „Ez a mai magyar sport. Mindkét fél korrekt volt, de nincs pénz, mert a legfőbb értékeinkről, a gyerekekről van szó. A vezetőség tesztelte a szülők teherbiró képességét, de nem lett több pénz. Sanyi számára is lassan bebizonyosodik, hiába az óriási szakmai tudás, ebben az országban ez kevés!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh kontra Paloschi

A magyar U19-es labdarúgó-válogatott a csehországi korosztályos Európa-bajnokságon ma Plzenben… Tovább olvasom