Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Banda Árpád 18 évesen a felnőtt íjász-világbajnokságra készül

Lassan kinövi a nagy tehetség kategóriáját Banda Árpád, a szegedi UTC ÍSE íjásza. A 18 éves versenyző az ifjúsági Európa-kupán lőtt 1328 pontos eredményével a felnőtt mezőny figyelmét is felhívta magára. Szeptemberben már közöttük, a törökországi világbajnokságon bizonyíthat.
Először lépte át az íjászok 1300 pontos álomhatárát a ljubljanai ifjúsági Európa-kupán Banda Árpád, az UTC ÍSE versenyzője. Az alapversenyben elért 1328 pontos teljesítményével a felnőtt mezőny figyelmét is felhívta magára a tehetséges, 18 esztendős sportoló.

– Az Európa-kupán négyszer 36-ot, összesen 144-et lőttünk, 90, 70, 50 és 30 méterről. A két távolabbi helyről 120 centiméter átmérőjű lőlapra célzunk, a közelebbi helyekről pedig 80 centiméteresre. A maximum ugye 1440 pont lenne, de ezt lehetetlen elérni. A világcsúcs 1387,
az Európa-csúcs 1365 pont – árulta el Banda Árpád.

2013 az áttörés éve lehet számára, a nagy tehetség kategóriából kitörve idén már a felnőttek között is bizonyít a szegedi sportoló. Az íjászat érdekessége, hogy páratlan években a már említett teljes távot lövik, míg a páros években két 36-os sorozat 70 méterről, azaz összesen 72 lövés van a versenyeken – ez az olimpiai táv is.

– Mindkét változatot szeretem, nincs kedvencem. Persze az olimpiai táv kicsit fontosabb, hiszen az szerepel az ötkarikás játékokon – mondta.
A fiút édesapja, Banda Tibor edzi, valamint immár bátyja, Gábor is a csapat tagja, hárman készülnek a versenyekre.

Banda Árpád célba vette a 2016-os olimpiát. Fotó: Schmidt Andrea
Banda Árpád célba vette a 2016-os olimpiát.
Fotó: Schmidt Andrea

– A ljubljanai eredményével Árpi évtizedes magyar rekordokat írt át, megmozgatta az állóvizet. Ha ezt az 1328-at a sanghaji felnőtt világkupán lövi, ahol ott volt a sportág abszolút elitje, a több mint száz indulóból a 17. helyen zárja az alapversenyt. Ezt az eseményt közvetítette az Eurosport, ahol már Árpi nevét is megemlítették mint reménységet. Az ugrásszerű fejlődését abban látom, hogy változtattunk az edzésmódszereken. Nem erőlködünk, nem görcsölünk, ennek köszönhetően pedig összeállt a mozgása – ezt kell elmélyíteni minél jobban – mondta Banda Tibor.

Az UTC ÍSE íjásza pályafutása legrangosabb versenyére készül, szeptemberben indul a törökországi felnőtt világbajnokságon. Azért nem a korosztályos vb-n, mert az Kínában lesz, és az utazást annak anyagi része miatt nem tudták megoldani. 2014-től kezdve már folyamatosan a felnőttmezőnyben szeretne versenyezni, a célja pedig nem lehet más, mint a kvalifikáció a 2016-os olimpiára, a brazíliai Rio de Janeiróba.

– A vb-n semmiféle elvárás nem lesz, szoknom kell a környezetet. Jó lenne, ha egy amerikai versenyzővel találkoznék a kieséses szakaszban, kiváló íjászaik vannak. Az olimpia még távolinak tűnik, ahhoz, hogy oda kijussak, előbb meg kell lőni a szintet, majd egy kvalifikációs versenyen a megfelelő helyezést is el kell érni. Utóbbi lesz nehezebb – fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tápé ESK: lendületben

Tíz és fél millió forintból, ebből harmincszázalékos önrészből újul meg a megyei I. osztály legutóbbi szezonjának bajnoka, a Tápé ESK Budai Nagy Antal utcai létesítménye. Tovább olvasom