Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Bánki Horváth Béla - az idő már neki kedvez

Szeged - A magyar csapatból egyedüliként nyert két egyéni aranyérmet, továbbá egy ezüstöt a riccionei XIV. szeniorúszó-világbajnokságon a szegedi Bánki Horváth Béla. Sikerével immár 13 vb-aranyat őriz otthonában.
Nem mondhatjuk, hogy Bánki Horváth Béla ne rendelkezne elég versenyrutinnal. A szeniorúszó 1935-ben kezdett el versenyezni, élete nagy részét a medence bűvöletében töltötte, így a 91 éves sportoló legutóbbi megmérettetésén sem jött zavarba: az olaszországi Riccionéban megrendezett XIV. úszó, műugró, hosszútávúszó, szinkronúszó és vízilabda szenior világbajnokságon két aranyérmet, valamint egy ezüstöt is szerzett a +90-es korosztályban. A verseny egyébként az eddigi legnagyobb vb volt, összesen 9700 versenyző vett részt rajta, a számokat pedig párhuzamosan, két medencében bonyolították le.

– Ez a 12., ez pedig a 13. – mutatta az újonnan nyert aranyakat Béla bácsi. Az eddigi világbajnokságain már 13 első helynél tart. Azért is kiemelkedő ez a siker, mert a magyar együttesből ő volt az egyedüli, aki két egyéni számban nem talált legyőzőre.

Bővült a kollekció. Bánki Horváth Béla és a Ricconéban nyert világbajnoki érmek. Fotó: Frank Yvette
Bővült a kollekció. Bánki Horváth Béla és a Ricconéban nyert világbajnoki érmek.
Fotó: Frank Yvette

– Hátúszásban indultam, 100 és 200 méteren sikerült nyernem, 50-en pedig második lettem. A legrövidebb távon a nagy riválisom, a francia Gerard győzött le, vele valahogy 2003 óta nem bírok. Általában megelőz – fogalmazott.

Bánki Horváth Béla 1985-ben kezdte újra az úszást (1956-ban, 36 évesen még megyei bajnok volt), a szenioroknak rendezett világeseményeken 1991 óta indul. Szenvedélyesen gyűjti az érmeket, amelyeket komoly rendszerben tart.

– Ezek a vb-aranyak, ezek az Európa-bajnoki érmeim, itt pedig a világjátékokon nyert medálok láthatók – mutogatta büszkén az elrendezett medálokat. Amelyik világeseményen elindult, onnan hozott haza érmet, volt olyan is, ahonnan négy különbözőt.

– 1994-ben, Montrealban a vb-n úgy hozta a sors, hogy első, második, harmadik és negyedik helyet is szereztem a különböző számokban. Mivel ezen a versenyen nemcsak arany, ezüst és bronz volt, hanem a 4–10. helyért járt egy rézmedál is, erről a versenyről négy különböző színű éremmel térhettem haza.
December 20-án lesz 92 éves, addig azonban még jó pár verseny vár rá.

– Legközelebb Tótkomlóson indulok, július 14-én rendeznek a Békés megyei városban egy rangos szeniorviadalt, majd augusztusban a gyulai országos bajnokság következik. Fiatal koromban még hátrány volt, hogy decemberi születésű vagyok, mert volt olyan ellenfelem a korcsoportban, aki 10–11 hónappal is idősebb volt, mostanra viszont megfordult a helyzet: az idő most már nekem kedvez – fogalmazott mosolyogva.

Olvasóink írták

  • 1. ado 2012. június 25. 18:54
    „Tiszta szívből gratuláció, és sokáig tartó jó egészséget és sikereket kívánok. Igazi példakép lehet sok benga fiatalnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőke Tisza: kistelekiek a dobogón

Az elmúlt két viadal győztese, a kisteleki Pro-Art TS duója, Zsom Olivér és Vozár Boglárka a standard táncokban ezúttal második helyen végzett. Tovább olvasom