Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Becsapás

"A szegedi embereket azonban immár 114 éve nem tudja elriasztani semmi sem a világ legnépszerűbb játékától, a futballtól."

1975-ben voltam először a Szeol-pályán. Édesapám vitt el egy edzésre, mert interjút készített. Edzőmeccs volt, abban a korban az újságírót nem zavarták el még úgy sem, hogy a kapufa mellett álltunk. Apa Gujdár Sándorral beszélgetett. Ekkor lettem szeolos, mert megszerettem a csapatot, néztem Gujdárt, apa mondta, hogy nagyon jó kapus. Ezután voltam egy Dunaújvárosi Kohász meccsen is. Ők pirosban voltak, és nyertek 2–0-ra.

Sírtam, mert kikaptunk. Voltam HMSE–Szeged meccsen is. Kun Lajos góljánál az újságírópáholyban – ma már ilyen nincs is a megyében – felugorottunk Peti öcsémmel. Vezetünk! Apa mondta, hogy üljünk le, mert ez nem Szeged. Végül kikaptunk. Ott voltam akkor is, amikor tökutolsóként 18 ezer néző előtt megverte a Szeol a Nyilasival felálló FTC-t 2–1-re. Mindig elmentünk az SZVSE-pályára is, álltunk a kanyarban, nekünk volt először kék-fekete zászlónk, nagypapám és keresztpapám varrt nekünk, mi pedig lobogtattuk a szegedi charltonosokkal. Vágtuk darabokra a sportot, pénztárszalagot kunyeráltunk a Csanádi utcai ABC-ben, mert készültünk a meccsre. Akkor is fújtuk a trombitát, vertük a kolompot, amikor a csapat a Délép-pályán futballozott. Szurkoltunk akkor is, amikor osztályozót játszott, majd Kovács Ferenc irányításával felkerült az NB I-be.

Micsoda időszakok voltak! Megéltünk sok mindent Szegeden. Nincs még egy olyan csapat a világon, amelyik ennyiszer váltott volna nevet. Nincs olyan csapat a világon, amelyik ennyiszer feljutott volna az első osztályba, majd kiesett onnan. Mégis szeretjük. 1899 óta.

Volt már itt sok minden. Fura alakok a csapat körül, hozzá nem értő vezetők, néhány falábú légiós, pénztelenség. A szegedi embereket azonban immár 114 éve nem tudja elriasztani semmi sem a világ legnépszerűbb játékától, a futballtól. Szeretik, mert a miénk. A kék-fekete színnek varázsa van, mert a miénk.

Szombaton azonban olyan dolog történt, ami még sohasem. A pályán jó néhány ember hátba szúrta a szegedi futballt. Erre nincs magyarázat, beletiportak a szurkolók lelkébe. Dolgoztak már a csapat mellett szélhámosok, de labdarúgókkal még nem találkoztunk. Ezt nem lehet megmagyarázni, bármire is fogni, hogy ezért meg azért. Nem, mert becsapták a szegedi embereket. Így nem lehet viselkedni, ez a cselekedet senkitől sem fogadható el. 114 év büszkeségét tették tönkre, olyan mélyre küldve a csapatunkat, amilyen mélyen még nem volt. Szégyelljétek magatokat, ez csúnya volt.

Olvasóink írták

 • 8. laca74 2013. június 18. 02:34
  „Gálhidi mester nyilatkozataiból elég világos hogy tudja kik azok a játékosok akik sárosak. De ezt bizonyitani is kellene igy nevek nélkül maradunk. A mondás szerint nem zörög a haraszt... Nem kellett sok játékosnak benne lennie a buliban. És még valami, a mai futball-ban azonnal piroslapot adnak hátulról(oldalról) utánrugásért és könyöklésért...”
 • 7. magilla 2013. június 17. 18:05
  „Felelős nincs?
  Itt fizetett munkavállalók, nagy összegű szerződések vannak.
  Sok milliós támogatások közpénzből - szemben becsapott emberek, szakszerűtlenség, nem teljesítés, ...
  Fel sem merül a kártérítési vagy büntetőjogi felelősség?!”
 • 6. eldorádó 2013. június 17. 17:37
  „elfogyott vagy már elszedték Kiss-Rigó pénzét, így már nem fontos a szegedi foci Kapicéknak.
  A Püspük úr naív volt, amikor Szegeden akart kis fradit gründolni. Minek építetett fociakadémiát Gyulán, s miért nem épített Hmvhelyen vagy Szegeden? Stratégiai hiba...”
 • 5. laca74 2013. június 17. 15:40
  „1899 óta van hivatalos szegedi kubbfutbal,ez a valami amiről ir 2011óta van. Nem ugyanaz a kettő. Ja! szabógyula kimaradt a negativ felsorolásból.”
 • 4. elia 2013. június 17. 15:27
  „Feleségem először volt meccsen, és valószínűleg utoljára. Fiammal rábeszéltük, jöjjön ki, nem kellett volna. Szünetig azért bírtuk. Amit ezek a valamik műveltek szegedi mezben, az több mint felháborító. Ennek a focihoz nem volt köze. Szégyellni pedig nem hiszem, hogy fogják magukat, nem tudják az mi. Persze hogy ki lehet kapni, akár 3-0-ra is, akár egy ilyen gyengécske ellenféltől is. De itt valami más volt. Ha valahogy tudatták volna velünk, hogy nincs kedvük játszani, vagy érdekükben áll veszíteni, vagy bármi más volt is az ok, sok ember tudott volna igazi szombat délutáni programot magának. Jut eszembe, nem csak a feleségem, hanem a fiam és én se vagyunk sokáig kíváncsiak hasonlóra. Meg még sok-sok becsapott szegedi ember.”
 • 3. Óperenciás 2013. június 17. 13:04
  „Csak az első félórát láttam, azután ott hagytuk.
  Amit a szegedi kapus és a védők műveltek addig az hajmeresztő volt.
  Mintha betlire játszottak volna...
  Tipp-mix?”
 • 2. olvasó1 2013. június 17. 11:27
  „Szombaton nem voltam Szegeden -hála Istennek-, családi programm szólított vidékre.
  Követtem az eseményeket interneten ,online és szurkoltam a távolban is , hiába!
  Az történteket nem értem ...én se!
  Legalább megúsztam egy szívinfarktust!
  Egyébként én 65´ óta szurkolok az nb 1. és nb 2. között liftező csapatnak , a szegedi labdarúgásnak.
  Az érintetteket vajon érdekli-e , a hogyan tovább?
  Mert engem még mindig...”
 • 1. Zotya100 2013. június 17. 10:54
  „Ámen.....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiélezett csatát hozott a magyar–szlovák Szegeden

Igazi presztízscsatát hozott a Szegeden megrendezett Magyarország–Szlovákia férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtező mérkőzés. Tovább olvasom