Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bemutatjuk 2011-ben a Délmagyar és Délvilág legjobb sportolóit

December 21-én a szegedi Reök étterem és kávéházban ünnepélyes keretek között adtuk át az esztendő legjobb sportolóinak lapunk díját. A másnapi számban természetesen már közöltünk összefoglalót, ma pedig egyesével mutatjuk be az általunk legjobbnak választottakat.
Az év csapata (DM): Szeged Beton VE

Kétség sem férhetett ahhoz, hogy 2011-ben a Délmagyarországnál Az év csapatának a Szeged Beton férfi pólógárdáját válasszuk. Varga Péterék már az esztendő első felében is kitettek magukért, akkor még Kásás Zoltán mesteredző vezetésével a bronzpárbajban a Honvédot legyőzve védték meg a bajnoki harmadik helyüket.

A nyáron új tréner érkezett, az egykori klasszis, a válogatottban 358-szor szereplő, kétszeres Európa-bajnok és BL- győztes Vincze Balázs kezébe került a „kormányrúd". Nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy a legjobb kezekbe, hiszen a szegediek pár hónap alatt olyan fejlődésen mentek keresztül, amiről még a legoptimistábbak sem álmodtak.

Az év csapata (DM): Szeged Beton VE
Az év csapata (DM): Szeged Beton VE

Az őszi szezonban 30 tétmeccset játszott a Beton, ebből 26-ot megnyert, 3-szor ért el döntetlent, és csupán egy meccset veszített el. Három fronton volt érdekelt a Szeged. A magyar kupában rögtön történelmet írt: amióta létezik a csongrádi megyeszékhelyen vízilabda, még sohasem sikerült a sorozatban nyerni. Most igen! Pedig a Szőnyi úti fináléban a Honvéd már 6–3-ra is vezetett, mégis összejött a fordítás, a Beton végül 9–8-ra diadalmaskodott. A bajnokság alapszakaszának őszi, első felvonása is a Szegedről szólt. A februári folytatást az első helyről várják Molnár Tamásék, méghozzá imponáló mérleggel: a 11 meccsből 10-et megnyertek. És akkor ott volt még a Bajnokok Ligája! A selejtezők sikeres megvívása után a főtáblán is jól teljesítenek Baksáék, 4 forduló után 7 ponttal a továbbjutást érő második helyről várják a februári folytatást, amelyhez – a fedett uszoda kivételével – minden feltétel adott.

Az év edzője (DM): Skaliczki László
Az év edzője (DM): Skaliczki László
Az év edzője (DM): Skaliczki László - A jövőt építi a Picknél

Az év edzője lett a Délmagyarországnál 2011-ben a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának trénere, Skaliczki László. Idén csapata bejutott a BL-ben a legjobb 16 közé, ott a német Flensburg állította meg. Hosszú idő után legyőzte a bajnokságban legnagyobb riválisát a Pick, a Veszprémet verte meg hazai pályán, majd két vállra fektette a francia Montpellier-t a Bajnokok Ligájában is. Az 1996-ban a klub első bajnoki címét éppen Skaliczkival szerző Szeged bátran nyúl a tehetségekhez, 2011-ben több saját nevelésű kézilabdás is bemutatkozott a felnőttek között. Az új tulajdonossal (Bonafarm-csoport) rendelkező együttes stabil háttérrel, tehetséges magyar játékosokkal indult el egy úton. A Pick Szeged a jövőt építi, három év múlva szeretné átvenni vezető szerepét a magyar kézilabdában: 1996 és 2007 után szeretne visszaülni a magyar bajnoki trónra.

Az év női sportolója (DM): Zatykó Zita
Az év női sportolója (DM): Zatykó Zita
Az év női sportolója (DM): Zatykó Zita - Kemény, mint a vídia

Nem csoda, ha a szegedi Zatykó Zita kapcsán a címben található ötvözetet sokan emlegetik. A több küzdősportban is jártas és eredményes versenyző ugyanis tényleg nagyon kemény – akár a volfrám- és titán-karbidból porkohászati eljárással előállított keményfém ötvözet, a vídia, amely főleg különleges igénybevételnek kitett forgácsoló szerszámok (esztergakések, fúrók, húzógyűrűk) anyaga, de használják mélyfúrásokhoz is.

Zatykó volt már kick-box- világbajnok, aztán edzője és játékosa is a Fit World NB I-es női rögbicsapatának, most pedig éppen mint az első szegedi profi ökölvívó-világbajnokot köszönthettük. A szekszárdi meccsen a tízmenetes összecsapást az utolsó két percben döntötte el: ekkor fölénybe került, és egyhangú pontozással megnyerte a meccset, így ő vehette át a WBF (World Boxing Federation) díszes világbajnoki övét.

Az év női parasportolói (DM): a Biacsi testvérek
Az év női parasportolói (DM): a Biacsi testvérek

Az év női parasportolói (DM): a Biacsi testvérek - Vállvetve az élen

Idén a parasportolókat is mindkét nemnél díjaztuk. A nőknél nem volt kérdés, hogy az SZVSE két atlétája, Antal Andor tanítványai, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona végezzen az élen. A szegedi ikrek évek óta szállítják a remek eredményeket, a csúcsévük azonban eddig 2011. A két sportoló kiharcolta, hogy 1500 méteren indulói lesznek a jövő évi londoni paralimpiának. A Biacsi lányok előbb Finnországban fedett pályán szereztek Európa-bajnoki címet, majd Csehországban szabadtéren is a kontinens legjobbjainak bizonyultak. 2011-ben mindketten a Délmagyarország legjobb női parasportolójának bizonyultak.

Az év férfi parasportolója (DM): Major Endre
Az év férfi parasportolója (DM): Major Endre
Az év férfi parasportolója (DM): Major Endre - A sport elkötelezettje

Major Endre lett 2011-ben a Délmagyarországnál a legjobb férfi parasportoló. Endre évek óta sportol. Előbb úszott, majd 2007-ben talált rá az asztaliteniszre, jelenleg az ATSK Szeged versenyzője (edzője Szabó Brigitta). Idén országos bajnoki címet szerzett, indult a spliti Európa-bajnokságon, több nemzetközi viadalon is szerepelt. A pingpong mellett tagja a magyar kerekes székes rögbiválogatottnak is, edzésekre a fővárosba utazik. Igazi megszállott, a sport elkötelezettje.


Az év edzője (DV): Petrity Rudolf
Az év edzője (DV): Petrity Rudolf
Az év edzője (DV): Petrity Rudolf - Példamutató tréner

Fejlődik, növekszik, gyarapodik a Csongrádi Vízügy SE evezős szakosztálya, és ebben nagy szerepe van a város sportreferensének, a klub vezetőedzőjének, egyben versenyzőjének, Petrity Rudolfnak (41) is. A szakember az elmúlt években fokozatosan építette fel a klubot, ennek eredményeként Kincses Lilla néhány éve egyetemi vb-n negyedik volt, idén viszont már Bertus Kitti révén serdülő bajnoki második és az olimpiai reménységek versenyén induló tanítvánnyal büszkélkedhet. Mindemellett számos fiatal tehetség (például Abonyi Tímea, Nánási Flóra, Klucsai Nóra, Varga Zita, Szabó Diána, Szabó Evelin) bontogatja szárnyait miniben, a serdülőknél és az ifjúságiaknál, akik az ob-kon rendre A döntősek. Nem mellékesen Petrity példamutató is, hiszen az idei masters bajnokságon, a Velencei-tavon aranyérmet szerzett egypárban.

Az év férfi sportolója (DV): Erdős Viktor
Az év férfi sportolója (DV): Erdős Viktor
Az év férfi sportolója (DV): Erdős Viktor - Ismét a legjobb lett

Erdős Viktor duplázni tudott, 2010 után 2011-ben is ő lett Az év férfi sportolója a Délvilágnál. Az ASS-Makói SVSE 24 éves sakkozójának pályafutása szélsebesen ível felfelé:  idén megnyerte a 61. országos bajnokságot, a kínai világbajnokságon pedig – Lékó Péter mellett második Csongrád megyei versenyzőként – asztalhoz ülhetett a válogatott tagjaként, amellyel az ötödik helyen végzett. Megnyerte a zalakarosi sakkfesztivált, 2012-ben pedig legalább ilyen eredményes évben reménykedik.

Az év férfi sportolója (DM): Kanyó Dénes és Vajda Attila - Beugró világbajnokok

Két olyan sporteseménynek is otthont adott 2011-ben Csongrád megye, amelyet előzetesen egészen más országban rendeztek volna meg. A franciaországi Vichy az olimpiai kvalifikációs kajakos és kenus, míg Kolumbia a búvárúszó-világbajnokságnak volt kijelölt házigazdája – aztán a szervezés hiányosságai miatt végül két megyei város lett a beugró.

Szeged már több nagy nemzetközi kajakos és kenus világeseményen is bizonyított, így nem volt meglepő, hogy a Maty-ér vette át a rendező szerepét Vichytől. És azt a terhet, amely a hazai pálya, a hazai közönség és az esélyesség miatt nyomta Vécsi Viktor tanítványa, Vajda Attila hátát, az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE kenusa simán elbírta: C1 1000 méteren remekül felépített taktikával verte vissza előbb az üzbég Menkov, majd a spanyol Cal támadásait. Vajda tizenötezer ember előtt ünnepelte az elsőségét – felemelő pillanat volt.

Az év férfi sportolója (DM): Kanyó Dénes és Vajda Attila
Az év férfi sportolója (DM): Kanyó Dénes és Vajda Attila

Kolumbia helyett Hódmezővásárhely, a csodálatos Gyarmati Dezső Sportuszoda rendezte meg a búvárúszók vb-jét. A Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub versenyzője, Kanyó Dénes 400 méter búváron végzett az első helyen – aztán előbb pályaelhagyás miatt elvették tőle az aranyérmet, majd a közönség elénekelte neki a Himnuszt, később pedig a hatalmas nyomásra visszakapta az egyébként jól megérdemelt aranyát.

Két beugrás, két hazai vb-cím – legközelebb is állunk elébe!

Az év csapata (DV): Hungerit- UniBauÉpszer-Szentesi VK - Egyre feljebb

Nem volt vitás, hogy címét megvédve idén is a Kurca-parti női vízilabdások, vagyis a Hungerit-UniBauÉpszer Szentesi VK lesz a Délvilágnál Az év csapata. Azoknak, akik nap mint nap figyelemmel kísérték a sportrovat hasábjain a piros-kékek eredményeit, különösebb indoklás nem szükséges, és már most befejezhetnénk a méltatást. De azért nézzük tételesen! Kezdjük kicsit historizálva, vagyis azzal, hogy amióta, 2009-től, Zantleitner Krisztina a vezetőedző, a gárda a két és fél év alatt hét érmet nyert: a bajnokságban két ezüstöt, a magyar kupában egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot, a LEN-kupában pedig egy bronzot és egy „minimum" bronzérmet. Az utóbbira a magyarázat, hogy a 2011/12-es sorozatban a 4 közé jutással már minimum a 3. helyen végez az együttes, de ez a medál még fényesíthető, az elődöntőt jövőre játssza a Hungerit-UniBauÉpszer, a rivális személye (az olasz Imperia, a görög Olympiakosz Pireusz és az orosz Yugra Khanty-Mansi van a kalapban) pedig a januári sorsoláson derül ki.

Az év csapata (DV): Hungerit- UniBauÉpszer-Szentesi VK
Az év csapata (DV): Hungerit- UniBauÉpszer-Szentesi VK

De utóbbit már beszámíthatjuk az idei, a 2011-es esztendő termései közé. És ebbe a leltárba sorolható a bajnokságban – fantasztikus izgalmak közepette! – szerzett ezüst és az mk-második hely a BVSC ellenében. Utóbbit többen kudarcként könyvelték el, amire talán elég annyi feleselés, minden Csongrád megyei gárda kupaezüsttel okozzon „csalódást" az érte szorítóknak. Lapunk díjátadó gáláján jelen volt a sikeredző, Zantleitner Krisztina, és bár a csapatelismeréseket általában a trénerek veszik át, ő azt mondta: szerepeljenek a lányok, így a díszes trófeát  Győri Eszter vehette át a társak nevében. Talán ez is azt jelzi, hogy az éremtermelés egyik titka: Szentesen mindenki, a vezetőedző is kerettag, egy a csapatból.

Az év utánpótlás fiú sportolója (DM): Banda Árpád
Az év utánpótlás fiú sportolója (DM): Banda Árpád
Az év utánpótlás fiú sportolója (DM): Banda Árpád - Berobbant a köztudatba

Banda Árpád, az UTC ÍSE íjásza lett Az év utánpótlás fiú sportolója a Délmagyarországnál. Édesapja, Banda Tibor tanítványa a nyáron szinte berobbant a köztudatba: megnyerte a Budapesten megrendezett IFAA fedett pályás Európa-bajnokságát, ráadásul a lehetséges 300 körből 299-et, ezzel világcsúcsot ért el. Sikeréről a sportsajtó mellett a kereskedelmi televíziók is beszámoltak. Az Eb-címmel magyar bajnoki arany is járt, és részt vett az utánpótlás-világbajnokságon Lengyelországban. Idén először az év íjászának választották Magyarországon. 2012- ben a dániai felnőtt Eb-n egy jóval erősebb mezőnyben szeretne a legjobb tíz közé kerülni.


Az év utánpótlás leány sportolója (DV): Makó Evelyn
Az év utánpótlás leány sportolója (DV): Makó Evelyn
Az év utánpótlás leány sportolója (DV): Makó Evelyn - Aranyharcos Makóról

A nem olimpiai sportágak között a kick-box népszerűsége vitathatatlan hazánkban. Csongrád megyében is számos klubot találhatunk, amely ezzel a sportággal foglalkozik. Ilyen Makón a helyi Budo Klub, amelyben Makó Evelyn édesapja, Makó János irányításával kiváló évet zárt. A harcos lány előbb három országos bajnoki címet nyert, majd az olaszországi Lignano di Sabbiadoróban rendezett utánpótlás kick-box Európa-bajnokságon a junior kick-light kategória –50 kg-jában első, light-contactban pedig második helyezést ért el. A korábban már világbajnoki elsőséget is begyűjtő lány 2012- ben vb-címre tör.Az év utánpótlás fiú sportolója (DV): _%Nagy Alex
Az év utánpótlás fiú sportolója (DV): _%Nagy Alex
Az év utánpótlás fiú sportolója (DV): _%Nagy Alex%_ - Emlékezetes memóriahiány

A Délvilágnál Nagy Alexet választottuk Az év utánpótlás fiú sportolójának – edzője a sportág egyik legismertebb alakja, Németh Kornél. Bár a hódmezővásárhelyi Center Motorsport Club ötszörös korosztályos bajnok versenyzőjének egy csúnya baleset hátráltatta a szezonját – elmondása szerint a motokrossz nem veszélyes sport, igaz, idén néhány hétre elveszítette a névmemóriáját... –, a KTM Hungary csapatának tagjaként megnyerte a Magyar Köztársaság csapatbajnokságát, a szlovákiai Kárpát-kupát, és nyert futamot a szerbiai nemzeti bajnokságban is. A 19 éves sportoló karácsonyra sérülésmentes évet kért a Jézuskától.


Az év utánpótlás leány sportolója (DM): Olasz Anna
Az év utánpótlás leány sportolója (DM): Olasz Anna
Az év utánpótlás leány sportolója (DM): Olasz Anna - Londonig is elúszhat

A szegedi Ságvári-gimnázium tanulója, Olasz Anna remek évet zárt. A Toyota-Tmax SZUE úszója igazán nagyot a nyílt vízen, hosszátávúszóként domborított: az augusztusban a spanyolországi Naviában rendezett junior Eb 74 fős mezőnyében harmadikként ért célba 5 kilométeren. Szeptemberben már Izraelben versenyzett, a felnőtt kontinensviadalon szenzációszámba menő 6. helyen végzett, a győztestől mindössze hat másodperccel elmaradva. Teljesítménye azért is rendkívüli, mert ezen a viadalon debütált a felnőttek között. Gellért Gábor tanítványa jövő májusban a portugáliai kvalifikációs versenyen az olimpiai indulást is kiharcolhatja, ennek érdekében edzőjével ma reggel elutazott edzőtáborba az Egyesült Államokba.


Az év utánpótlásedzője (DM): Gellért Gábor
Az év utánpótlásedzője (DM): Gellért Gábor
Az év utánpótlásedzője (DM): Gellért Gábor - Minden évben jobbak

Amióta Gellért Gábor lett a Toyota-Tmax SZUE úszóinak vezetőedzője, évről évre jobban szerepelnek a szegediek.

Tanítványai közül Olasz Anna és Novoszáth Melinda Eb-bronzérmet szerzett, az országos bajnokságokon pedig 39 medált gyűjtöttek, ebből 10 volt az aranyak száma. Ismerve az ő és segítője, Máté Zsolt szaktudását, versenyzőinek fanatizmusát, meg lennénk lepődve, ha egy év múlva nem újabb előrelépésről számolhatnánk be.Az év utánpótlásedzője (DV): Rácz Ildikó
Az év utánpótlásedzője (DV): Rácz Ildikó
Az év utánpótlásedzője (DV): Rácz Ildikó - Fitneszlady Vásárhelyen

Az év utánpótlásedzője a Délvilágnál a Hód-Fitness SE trénere, Rácz Ildikó lett (képünkön Kajó Kingával), aki hosszú évek óta fantasztikus eredményeket ér el a fitnesz sportágban tanítványaival. Sikereit Vásárhelyen és országosan is megsüvegelik, egyik legismertebb neveltje, Kajó Kinga korábban futószalagon szállította a rangos világversenyekről a medálokat. Munkájának köszönhetően a sportág nemcsak életben maradt a városban, hanem az egyik legsikeresebbé vált; népszerű, rangos versenyeket is rendezett a klub.

Az év női sportolója (DV): Takács Orsolya
Az év női sportolója (DV): Takács Orsolya
Az év női sportolója (DV): Takács Orsolya - Bajnoki címre vágyva

Az év női sportolja a Délvilágnál Takács Orsolya, a Hungerit-UniBauÉpszer Szentesi VK vízilabdása lett. Orsi világbajnokként  2009-ben került Szentesre, és azóta minden sorozatban, amelyben csapatával részt vett, dobogóra állhatott a center és bekk poszton bevethető klasszis.

Az idei esztendőben is nagy szerepe volt az újabb ob-ezüst, a magyar kupa 2. hely, LEN-kupa-bronz és az újabb LEN-érem – a színe, fényessége még „bizonytalan" – kiharcolásában. Az viszont biztos, hogy a bajnokságban szeretné végre megismételni a Honvéddal elért korábbi sikereit, a fővárosiakkal két aranyat is nyert.


Az év sportteljesítménye: Szegedi TE
Az év sportteljesítménye: Szegedi TE
Az év sportteljesítménye: Szegedi TE - Csúcson Bolzanóban

A tekevilágban már nagyon jól tudják, a Szegedi TE igazi márkanév. A sportágban ismerik és elismerik azt a munkát, amelyet Karsai Ferenc és csapata az elmúlt bő tíz évben előbb elkezdett, aztán elvégzett. Az együttes idén is termékeny volt: a hazai szuperligában ugyan nem sikerült megelőzni a Zalaegerszeget, ám a BL-ben egészen a bronzéremig menetelt az együttes.

A csúcsra jutásra azonban egészen október elejéig várni kellett: ekkor rendezték az olaszországi Bolzanóban az Európa-kupát, amelyen a Szegedi TE-t egy horrorisztikus elődöntő után – a román Cluj elleni 4:4-nél a több megszerzett szettpont döntött – a fináléban a horvát Zapresic sem állította meg – lapunk szerint ez volt Az év sportteljesítménye 2011-ben.

A delmagyar.hu különdíjasa: Nagy Péter
A delmagyar.hu különdíjasa: Nagy Péter
A delmagyar.hu különdíjasa: Nagy Péter - Megszokta a dobogót

A delmagyar.hu legjobb sportolója 2011-ben Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SE súlyemelője lett.

Ördögh István és Oláh Imre tanítványa megnyerte Kínában az Universiadét, nyolcadik lett a franciaországi vb-n, 13. győzelmét aratta az országos bajnokságon, nyert a londoni előolimpián, zárásként pedig 3. lett Oroszországban a meghívásos Elnök-kupán. Nagy első szegedi súlyemelőként lehetne ott a nyári olimpián, a londoni szereplésre nagy eséllyel pályázik.
Életműdíjas (DV): Elek András
Életműdíjas (DV): Elek András
Életműdíjas (DV): Elek András - Fő műve a Kosársuli

A Délmagyarország életműdíjasa Elek András lett 2011-ben. A 61. születésnapját novemberben ünneplő kosárlabda-szakember atlétaként kezdett, majd a kosárlabdapályán kötött ki, ahol a vásárhelyi együttesben 1976 és 1983 között játszott, a megyei bajnokságtól az NB I A csoportjáig jutott. 1990-től edzőként, 1994-től, az utánpótlást működtető Vásárhelyi Kosársuli megalakulásától elnökként is segíti a klubot. Időt, energiát nem sajnálva küzdött és küzd azért, hogy Hódmezővásárhelynek napjainkban is legyen legalább másodosztályú csapata. Az EnterNet Vásárhelyi Kosársulit jelenleg edzőként segíti az NB I B csoportjában.


Posztumusz életműdíjas (DM): Körtvélyessy Péter
Posztumusz életműdíjas (DM): Körtvélyessy Péter
Posztumusz életműdíjas (DM): Körtvélyessy Péter - Nagybetűs elnök volt

A szegedi férfi vízilabdázásban  mérföldkő 2003. február 10. Akkor lett a csapat névszponzora a Szeged Beton Kft., elnöke pedig Körtvélyessy Péter. Hálát adhattak a pólósok, hogy ő lett a klub első embere, vezetésével az ország legjobb csapatai közé került a gárda. Rengeteget tett, fáradhatatlanul dolgozott a sikeres szereplésért, amit ígért, azt napra és fillérre pontosan teljesítette. Kiváló edzőket, klasszis játékosokat igazolt le, elnöki tevékenysége alatt a csapat háromszor lett bajnoki bronzérmes, 2009-ben elhódította a LEN-kupát, történelme során először szerepelhetett az Euroliga főtábláján.

A 2011/2012-es évadot hatalmas izgalommal várta. Megtervezte a klub költségvetését, megerősítette a csapatot, minden vágya az volt, hogy a fennállása során először bajnoki fináléba jusson a csapat. De ezt már nem érhette meg, júliusban életében először vereséget szenvedett, legyőzte a súlyos betegség. Özvegyét, Cserhalmi Juliannát – aki meghatódva vette át az elismerést – választották meg utódjának, kiváló „tanítványként" ő viszi tovább a pólósoknál férje eszmeiségét

Olvasóink írták

  • 2. kgb696 2011. december 28. 20:23
    „Miért neki? Csak nem kollégád? :)”
  • 1. deszkás 2011. december 27. 10:07
    „Külön gratulálok a Szegedi Gellért Gábornak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puljezevics dupla karácsonya

Puljezevics Nenad hét idényen keresztül erősítette a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatát. A mindenki által csak Pukinak szólított hálóőrt minden idők legjobb szegedi kapusának választották. Tovább olvasom