Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Benedek Tibor: még nem mi vagyunk a legjobbak

Hiába lett világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott, a szövetségi kapitány szerint még bőven átalakulhat a keret, és két nemzeti csapat még mindig előrébb jár. Benedek Tiborral szentesi közönségtalálkozója után beszélgettünk a barcelonai hősöket érintő kérdésekről.
– A kapitányválasztásnál a legkomolyabb kihívójáról, Vincze Balázsról azt mondták: hasonló elveket vall a vízilabdáról, mint ön. Nyáron mindketten világversenyt nyertek válogatottaikkal. Lát összefüggést?
– Erről Balázzsal nem beszélgettem, és őszintén szólva el sem gondolkodtam a kérdésen, de tény, hogy sok a közös bennünk. Elég, ha a szegedi csapat játékából indulok ki, ami nagyon tetszik, és maximálisan segíti a válogatott felkészülését.

– Regnálása alatt ez lesz az első teljes OB I-es szezon. Mi a helyzet a többi csapattal?
– Ők is kellettek a világbajnoki címhez. Az indulásom elején hangsúlyoztam, hogy a kapufás játék és a bekkelés megújításában a szakvezetőkre is számítok, és örömmel láttam, hogy az elképzeléseimet lehetőségeikhez mérten beépítették a játékukba, így a barcelonai eredmény nemcsak a válogatott, hanem az egész magyar vízilabda-társadalom sikere is.

Beépítették Benedek elképzeléseit: a vb-arany a magyar vízilabda-társadalom sikere is. Fotó: Frank Yvette
Beépítették Benedek elképzeléseit: a vb-arany a magyar vízilabda-társadalom sikere is.
Fotó: Frank Yvette

– Előállt új igényekkel is?
– Nem, a játékunkon csak apró finomítások lesznek, két fronton van esély nagyobb változásra, pontosabban az egyik biztos is, hiszen a játékoskeret mellett az új szabályokra gondolok. Véleményt azért nem alkotnék a regulákról, mert sajnos a kupamérkőzéseket nem tudtam megnézni, így csak a beszámolókból értesültem az első tapasztalatokról. Egyvalami azonban biztos: a technikás játékot segíti, ez pedig a pólót a génjeikben hordozó magyaroknak kedvező lehet, ráadásul a világbajnokságon mi már magunktól is ebbe az irányba indultunk el.

– Mi a helyzet a játékoskerettel?
– Novemberben indul a világliga, addig bőven lesz lehetőség megszokni az új szabályokat, illetve megfigyelni a fiatalokat. A keretet befolyásolhatja, hogy ki alkalmazkodik a legjobban az új körülményekhez. A világbajnokság előtt öt hónap alatt huszonnyolc játékost próbáltam ki, ez a trend nem változik, bízom a fiatalokban, és bátran hozzájuk is nyúlok, ezt bizonyítja Bedő Krisztián esete is, akit egy éve még senki sem ismert.

– A fiatalok mellett ön is nagy terhet kap a válogatottnál. Első komoly tornája máris a világbajnokság volt, a második pedig a hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz.
– Hozzászoktam ezekhez a pluszterhekhez, hiszen játékosként klub- és válogatottszinten is a világ aktuális legjobbjánál szerepeltem.

– Edzőként is.
– Még nem mi vagyunk a legjobbak, hiába mi álltunk a világbajnoki dobogó tetején. A négy-öt éve együtt szereplő olaszok és szerbek még mindig megelőznek minket, hiába lett például az utóbbi válogatott hetedik Barcelonában. Az Európa- bajnokságon épp ezért nem mi leszünk a favoritok, Budapesten is a legjobb négy közé jutás lesz az legfőbb elvárás.

Olvasóink írták

 • 1. kreatív 2013. szeptember 05. 18:24
  „Kedves Topic-társak!

  Nekrológ
  Búcsúzom Tőletek! Az elmúlt néhány hónap szomorú tapasztalása késztet erre! Az utóbbi időszakban reflexióim tizede jelent meg csupán, nagy részük moderálásra került ( érthetetlen módon, hiszen szabatosan megfogalmazott, obszcenitást mellőző, alaptalan vádaskodás nélküli hozzászólások voltak ezek ).Talán legtájékozottabbak a DM szólásszabadságot jelképező cenzorai lehetnek, akik valós képet kaptak a honi sport hátteréről.
  Magyarország kis ország, csekély lélekszámmal. Sporttehetség is kevés akad, mégis nagyon jól szerepelünk néhány sportágban. Miért, ...mert nagyszerű az alapképzés, kiváló az iskolai testnevelés és utánpótlás nevelés? Ugye nem, ez sajnos nincs így! Éremgazdag szereplésünk oka a sportág szelekció( lásd jellegzetes magyar olimpiai szakágak) és a politikai és média támasszal együtt járó iszonyatos állami közpénz támogatás! (pazarlás). Sehol a földkerekségen, másutt nincs így !!! ( mintha nagyon gazdagok lennénk!) Így alakulhatott ki egy jól elkülönült társadalmi réteg, a megélhetési sportolók és széles holdudvaruk világa.
  Ezt szerettem volna érzékeltetni éveken át, DJN-ák, VA-ák pick-esek, ahíd-asok, kardozgatók, 5tusázgatók, úszogatók, labdát rugók, de nem lekezelők, agyag-galambkergetők példáján át. Ott, ahol komoly a megmérettetés, ott sajnos a kis ország esélyeinek megfelelően teljesítünk. ( tenisz, kosárlabda, labdarúgás, atlétika, röplabda stb.)
  Végezetül, remélem néhány gondolatom bevésődött, s elő-előbukkan majd, ha magyar sportsikerekről, vagy kudarcokról esik szó!
  Addig is szívvel, lélekkel buzdítsatok, tapsoljatok, zászlóitokat lengessétek, Ti, Ti, azok, akiket orrotoknál fogva vezetnek csalárd manőverekkel, eltitkolt jövedelmekkel, kiskapukat kereső és találó, a közpénz emlőin felnőtt, tényleges és hasznos munkát alig végző, a könnyű megélhetésre szakosodott magyar sportvezetők és sportolók!
  ( tisztelet a kivételnek!)

  Jussak gyakran eszetekbe!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb remek védőmunka: Pick-Juniorválogatott 30-16

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata magabiztosan nyert a Juniorválogatott ellen, így győzelemmel… Tovább olvasom