Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Birkás Balázs: siker után, siker előtt?

Közel lakott a vízitelephez, ezért választotta a kajakozást – Birkás Balázs (18), az EDF DÉMÁSZ-Szeged sportolója, az utánpótlás-sorozatunk újabb fiatalja azóta ifjúsági világbajnok lett. A következő nagy sikerre lehet, hogy nem kell, csak másfél hónapot várnia.
Vannak példaképek, eredmények, események, tárgyak, eszközök, akik vagy amelyek miatt kiválasztunk egy sportágat. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged ifjúsági világbajnok kajakosa, Birkás Balázs ennél sokkal egyszerűbben kötött ki a kajakozásnál.

– Közel laktam a vízitelephez, ezért 2007-ben ezt a mozgásformát próbáltam ki először és utoljára. Kemény sportág, de tetszett benne a rendszeresség, illetve a kihívás, a verseny. A számítógépezés helyett inkább lejártam a vízitelepre, majd egy év rávezetés után a legelső versenyemet, a Hanzók Örs emlékviadalt megnyertem – persze hogy maradtam a kajakozásnál – nyilatkozta a tegnap délelőtti edzés után a Deák-gimnázium 11.-es diákja.

A nagyok nyomában. Birkás Balázs kétszáz méteren egyesben vb-címvédő. Fotó: Karnok Csaba
A nagyok nyomában. Birkás Balázs kétszáz méteren egyesben vb-címvédő. Fotó: Karnok Csaba

A sikerek nem kerülték el Birkás pályafutását, a legnagyobbat éppen tavaly érte el.

– Kilenc ezredmásodperc előnnyel nyertem az ifjúsági világbajnokságon 200 méteren egyesben, majd párosban második lettem. Kezdek egyre inkább ráállni a sprintszakágra, amelyhez erő, állóképesség, koncentráció, az izom és az ideg megfelelő kapcsolata egyaránt szükséges – vélte Birkás.

Az esztendő legnagyobb eseménye a július közepi ifjúsági világbajnokság lesz – éppen a szegedi Maty-éren.

– A cél ugyanaz, mint egy éve: az egyes és a páros. A vb óriási motiváció, bárhol is rendezik, ráadásul most megkaphatom azt a lehetőséget, hogy a családom, a szeretteim, a barátaim előtt indulhatok és... Az idei feladatok a vb mellett a két ifi, valamint a második felnőtt válogató, hiszen kétszáz méteren még annak ellenére sem lehetetlen bekerülni az első négy közé, hogy ott van Dudás, Tótka, Molnár és Hérics is – mondta végül Birkás Balázs, akinek a nevelőedzője Almási Gergely volt, dolgozott Csamangó Attilával, míg jelenleg Sík Mártonnal és Kovács Lászlóval készül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztétikus testépítés

Nagy Milán a testépítés új kategóriájának szegedi úttörője: az esztétikus külsőt előnyben részesítő men's physique szakágban a junioroknál magyar bajnok lett, majd az Eb-n hetedik. Tovább olvasom