Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Bivalyerős gyengébbik nem

Kalandos utazás után nyert Köteles Mária arany-, Kovács Eszter pedig ezüstérmet a kaunasi korosztályos fekvenyomó- világbajnokságon. A szegedi lányokat Ducsai Géza, a DEO névadója készítette fel. Két bivalyerős sportoló a gyengébbik nemből.
– Ez csak játék – mondta Ducsai Géza, a Ducsai Erőemelő Oskola névadója, amikor meglátogattuk a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban található edzőteremben. Eközben tanítványai, Köteles Mária és Kovács Eszter több száz kilogrammot mozgatott meg a háttérben. A két lány a hétvégén Kaunasban járt, ahol előbbi arany-, utóbbi ezüstérmet nyert saját súlycsoportjában a junior fekvenyomó-világbajnokságon.

A két sportoló kalandos körülmények között jutott el Litvániába: miután repülővel és tömegközlekedéssel odaértek, először nem a számukra kijelölt szállodát találták meg. Ott ugyan elszállásolták őket, de néhány óra pihenés után, az éjszaka közepén végül át kellett vonulniuk egy másik helyre
– úgy, hogy másnap volt a verseny. Ennek ellenére Köteles Mária kiváló teljesítménnyel világbajnoki címet szerzett.

Köteles Mária (kékben) és Kovács Eszter nem jön zavarba, ha súlyok kerülnek a kezeik közé. Fotó: Frank Yvette
Köteles Mária (kékben) és Kovács Eszter nem jön zavarba, ha súlyok kerülnek a kezeik közé.
Fotó: Frank Yvette

– Ez volt a célom, ezért utaztam ennyit – mutatta az érmét a 21 éves versenyző. – Tudtam, hogy ha egy kísérletet sikeresen teljesítek, senki nem tud megszorítani, és mivel az első próbálkozásom, a 155 kilogramm összejött, utána megnyugodtam. Később a 160 és a 165 kilogramm is sikerült, így maradéktalanul elégedett lehetek – mondta a +84 kilogrammban diadalmaskodó Köteles.

Barátnője, a szintén 21 éves Kovács Eszter nem volt szerencsés: hiába emelt ugyanannyit, azaz 112,5 kilogrammot, mint orosz ellenfele, végül tíz dekagrammal nehezebb testsúlya miatt csak a második lett a –57 kilogrammban.

– Tíz deka az tíz deka – mondta Kovács Eszter, aki már megbarátkozott az ezüsttel. – Szerettem volna kicsivel többet kinyomni, nem vagyok teljesen elégedett. Már a kezdésnél éreztem, hogy a súlykülönbségből lehet gondom, és bár közben nem figyeltem csak magamra, végül beigazolódott a félelmem – mondta a versenyző, aki egyéni csúcsa mellett a korosztályos magyar rekordot is megdöntötte. Ha hozzátesszük, hogy a sportoló tavaly harmadik, idén pedig második lett a vb-n, el lehet képzelni, milyen eredményt vár önmagától jövőre.

Mester és tanítványai. Ducsai Géza büszke a lányokra. Fotó: Frank Yvette
Mester és tanítványai. Ducsai Géza büszke a lányokra.
Fotó: Frank Yvette

Mindkét versenyző edzője Ducsai Géza. A szakember több világbajnokot is nevelt már a sportágban, most pedig újabb két tanítványa kerülhet majd ki a Radnóti dicsőségfalára.

– Marcsi esete volt az egyszerűbb, tudtuk, hogy ha nem hibázik, világbajnok lesz. Eszter kicsit el volt „keskenyedve" az ezüst miatt, de számára egy barátom, a súlyemelő Földi Imre példáját említettem, aki 1968-ban, Mexikóban szintén súlykülönbség miatt lett olimpiai ezüstérmes, négy évvel később, Münchenben viszont már senki nem előzte meg – tette hozzá Ducsai Géza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek a világban

Pénteken összejövetelt tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége. Tovább olvasom