Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Bohács Zsolt volt a vb-válogató legidősebb versenyzője

A kajakosok és kenusok vidékbajnokságának legidősebb versenyzője a Démász-Szegedi VE kenusa, dr. Bohács Zsolt volt. Focizik, teniszezik, kenuzik, sőt már golfozik is – azaz rendszeres testmozgással tartja karban magát a 43 éves sportoló, egyben jogász.
A kajakosok és kenusok vidékbajnokságának legidősebb versenyzője a Démász-Szegedi VE kenusa, dr. Bohács Zsolt volt. Focizik, teniszezik, kenuzik, sőt már golfozik is – azaz rendszeres testmozgással tartja karban magát a 43 éves sportoló, egyben jogász. A vele készült vidám beszélgetésből kiderült: a többszörös világ- és Európa-bajnok kenus a további sportágakban is ért már el sikereket, amelyekre ugyancsak büszke.

– Arra kértek többen is a Démász-Szegedi VE kenuszakosztályából, hogy az ő nevükben dicsérjem meg, milyen jól néz ki százéves kora ellenére.
– Szóhoz sem jutok, annyira jólesik a kedves társak elismerése.

– És még azt is mondták, jegyezzem meg: mindezek ellenére visszasírja, amikor még csak hatvan volt.

– Ez így van.

– Tegyük félre a tréfát: bevallja férfiasan, mennyi idős?

– Negyvenhárom éves vagyok.

– Tudja, hogy ön volt a szegedi harmadik válogató, egyben vidékbajnokság legidősebb versenyzője?

– Igen. A vízen. De a parton akadtak nálam korosabbak is.

– És még így is vidékbajnoki második helyet szerzett.

– Vegyük inkább a hivatalos verziót: a világbajnoki válogatón szereztem egy ezüstöt. Ha a mi hajónk nyer, akkor indulnék a duisburgi világbajnokságon. A fiatalok hajója azonban gyorsabb volt. És ez a realitás.

– Mi kellett volna ahhoz, hogy mégis az önök kvartettje nyerjen?
– Egy félhajónyi hendikep. Azt talán már megtartottuk volna. Ahhoz, hogy a mi hajónk Farkas Árpád, Hackler Erik, Bohács Zsolt, Hüttner Csaba összeállításban a vb-n induljon, sokkal többet kellene edzeni. És ezt saját tapasztalatomból tudom.

– Ha most Duisburg nem is jött össze, azért volt jó néhány világesemény, amelyen elindult. Melyik volt az utolsó?

– Tizenkét éve, még 1995-ben. A svédországi maratoni vb-n Gyulai Istvánnal párban egy második hellyel búcsúztam el hivatalosan az aktív pályafutástól. Voltam síkvízen és maratoni távon is világ-, valamint Európa- bajnok, szóval teljesnek mondható a pályám.

– Meddig tervezi, hogy csinálja hobbiszinten? Van határidő?

– Nincs! Nem foglalkozom azzal, mennyi idős vagyok. Amíg tudok segíteni a fiataloknak, és betesznek a hajóba, addig van értelme csinálni. Amíg nem fáj semmim, amíg nem sérülök meg, egyáltalán: amíg jólesik a kenuzás. Emellett pedig már más sportágakban is sikerek övezik a próbálkozásaimat.

– Nocsak, melyek ezek?

– Például a tenisz. Háromszoros amatőr jogászbajnoknak vallhatom magam. Aztán ott van a kispályás foci, amelyben a JATE-bajnokság A osztályában háromszoros, de lehet, hogy négyszeres bajnok vagyok. De erről a nagy rivális, az örök második Santorin játékosai többet tudnának mesélni. Megjegyzem, itt is az egyik legidősebb átlagéletkorú csapat tagja vagyok. Még egy évet adtunk magunknak. Aztán nem tudom, hogyan birkózunk meg a sérülésekkel. És végül a golf: egyre gyakrabban kerül az ütő a kezembe.

– Melyik sikerre a legbüszkébb?

– Nincs sorrendem. Mindegyik győzelem boldogsággal tölt el.

– Mennyi ideje jut a sportolásra?

– A kenuzásra maximum heti két alkalom. A többire pedig általában egy-egy.

– Ennyi edzés elég lesz a masters vb-re?
– Azért megpróbálom egy kicsit fokozni. Várom már, hogy szeptember közepén Győrben a saját korosztályomban is megmérettessem magam. Farkas Árpád barátommal vágunk neki a 40–44 évesek közt a távnak. Remélem, az egykori riválisok közül minél többen eljönnek.

Vajda Attila?

– Nagy tehetség, képes nyerni a vb-n is. Bár van még egy-két dolog, amin finomítania kell, de ezzel tisztában vannak az edzőjével, Vécsi Viktorral, és tesznek is a javításért. Azt gondolom, Attila nem egyszámos versenyző, azaz az olimpián nemcsak ezer, hanem ötszáz méteren is képes lehet érmet szerezni.

– Vb, Duisburg?

– Az Eb-hez hasonló aranymennyiségben, azaz 6–7 elsőségben bízom. És ebből a szegediek is kiveszik a részüket, emellett pedig számos további érmet szereznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vescovóék triplája

Százszázalékos mérleggel zárta ázsiai túráját a kisteleki Maurizio Vescovo, Törökgyörgy Melinda… Tovább olvasom