Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Bozsik Péter vissza akarja állítani a válogatottság rangját

Egy hete jelentette be Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, hogy a válogatott új szövetségi kapitánya Bozsik Péter lett. Az egykori százszoros válogatott, Bozsik József fia nem ígér csodát, ellenben olyan keretet, amelybe reményei szerint nehéz lesz bekerülni.
Az új szövetségi kapitány, Bozsik Péter már kijelölte a nemzeti gárdának a helyes irányt. MTI-fotó
– Először is engedje meg, hogy gratuláljak a kinevezéséhez! Váratlanul érte?

– Természetesen. A szövetség vezetése először Nyilasi Tiborral, majd pedig Róth Antallal tárgyalt, de mivel ők nem vállalták a felkérést, én kerültem képbe. Sok mindent átbeszéltem Kisteleki István elnök úrral, és sok mindenben meg is egyeztem vele. Az viszont kissé váratlanul ért, hogy a felkérésből egyből kinevezés lett. Ettől persze még rendkívül boldog vagyok, hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy én lettem a kapitány.

– Véleménye szerint, miért önre esett végül a választás?
– Ne haragudjon, erre nem tudok válaszolni, erről inkább azokat kellene megkérdezni, akik rám gondoltak.

– Csak azért voltam erre kíváncsi, mert az utóbbi időkben nem volt reflektorfényben, sokaknak fogalma sem volt, hogy hová tűnt a magyar labdarúgásból.

– Mellőzöttségemnek több oka is volt. Egyrészt nem rendelkeztem Pro-licenccel, másrészt pedig elkezdtem építkezni. Az is az igazsághoz tartozik, hogy bár akadtak érdeklődők, ezek nem olyan szintű felkérések voltak, amiért érdemes lett volna költözni a családdal. Meg aztán utólag azt mondom: talán jót is tett nekem, hogy az elmúlt két év vérzivataros időszakából kimaradtam.

– Az egykori többszörös világválogatott, Détári Lajos lett a segítője. Szókimondó emberként ismeri őt mindenki, ami a szívén, az a száján is. Közeli hozzátartozói, barátai nem féltették Dömétől?
– Tény, hogy Lajos habitusa, megnyilatkozásai sokaknak nem tetszett, nem tetszik. Jól ismerjük egymást, tisztában vagyunk azzal, hogy mit várhatunk el a másiktól. A mondás szerint az ellentétek vonzzák egymást. Azt gondolom, Döme dinamikája és az én megfontoltságom jól kiegészíti egymást.

– Édesapja, a felejthetetlen Bozsik József minden idők egyik legkiválóbb futballistája volt. A magyar labdarúgás történetében még nem fordult elő, hogy apa és gyermeke is irányíthatja a válogatottat. Ha élne, most biztosan büszke lenne önre.

– Meg talán féltene is. Már csak miatta is hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek a szövetségi kapitány. Édesapám is volt az, igaz, mindössze egyetlen egyszer, Bécsben, a híres Práter-stadionban ült le a kispadra. Kikaptunk 1–0-ra, de nem emiatt kellett onnan felállnia: egyre inkább rakoncátlankodott a szíve. Az orvosok végül azt tanácsolták neki, hogy ne kockáztasson, hagyjon fel az edzősködéssel.

– Elkészült a 2008-as, osztrák–svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolása. Magyarország Görögországgal, Törökországgal, Norvégiával, Bosznia-Hercegovinával, Moldáviával és Máltával került össze. Számolgatja már a szerezhető pontokat?

– Eszem ágában sincs. Papíron jobbak nálunk a görögök, a törökök, a norvégok és a bosnyákok is. Ha valamelyiket sikerülne megelőznünk, az már mutatna némi előrelépést. Ez nem azt jelenti, hogy mondjuk a csoportnegyedik hellyel maximálisan elégedett lennék, de – most lehet, hogy kiábrándítom az örök optimistákat – ez a realitás.

– Mikor hirdeti ki keretét?
– A fejemben már van vagy huszonöt név, de egyelőre még nem szívesen neveznék meg bárkit is. Na jó, két játékossal kivételt tehetek: Gera Zoltán tudása ugyebár megkérdőjelezhetetlen, Dárdai Pál pedig kilenc éve rúgja a labdát a Bundesligában. A válogatottságnak vissza kell nyernie a rangját, olyan keretet akarok kialakítani, amelybe nehéz, de annál nagyobb megtiszteltetés bekerülni.

– Szándékosan hagytam a beszélgetés végére élete legnagyobb edzői sikerét, a Zete bajnokcsapatának trénereként a Manchester United legyőzését. A szurkolók azt várják el az ön által irányított válogatottól, hogy hasonló sikerekkel rukkoljon elő. Képes lehet erre a nemzeti gárda?

– A Manchester legyőzésekor szembesültem igazán azzal, hogy az emberek mennyire szeretik a futballt. Arra az eredményre egész Európában felkapták a fejüket. Minden erőmmel azon leszünk a stábommal és a kiválasztott labdarúgókkal, hogy minél többször okozzunk örömet drukkereinknek.


A Honvédban kezdődött minden

A 44 esztendős Bozsik Péter a Honvédban kezdte pályafutását. Érdekesség, hogy az ifjúsági csapatban együtt játszott Détári Lajossal, aki most a segítője a válogatottnál. 1980 és 1984 között a Pénzügyőr gárdájában futballozott, majd a pasaréti együttes edzője lett, egészen 2000-ig a fináncokat irányította. Még ebben az évben Mezey György segítője a Vasasnál, aztán a tavaszi idényben már ő lett a vezetőedző a piros-kékeknél, a csapat végül a harmadik helyen zárta a bajnokságot. 2001-ben Zalaegerszegre szerződött, itt érte el legnagyobb sikerét, amikor 2002-ben bajnoki címet szerzett a csapattal, aztán a BL-selejtezőjében a zalaiak 1–0-ra legyőzték az első meccsen a Manchester Unitedet. 2003 őszén elhagyta a korábbi sikercsapatot, majd októberben a Lombard FC Haladásnál vállalt munkát. 2004 márciusában három bajnoki vereséget követően távozott Szombathelyről, és visszatért Zalaegerszegre, ahol cégvezetőként segítette az ügyvezető munkáját, egészen októberig, amikor a vezetés lemondott – azóta nem vállalt szerepet a magyar labdarúgásban. Egészen mostanáig, amikor is szövetségi kapitányként tért vissza. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képben lesz a foci-vb

Információnk alapján a nyári labdarúgó-vb meccseinek közel háromnegyedét, a hatvannégyből negyvenhat… Tovább olvasom