Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Brinszky: Hívott a Győr, de én imádom Szegedet!

Pénteken az eddig várakozáson felül szereplő UTC NB I-es futsalcsapatának edzője, Brinszky Adrián adott online interjút a delmagyar.hu-n.

Ahogy a héten valamennyi sportos online interjúnkban, úgy ezúttal is itt, a kommentekben várjuk kérdéseiket!

Mark Kinsella: - Csábították Győrbe - ha jók az információm -, miért maradt Szegeden?

Brinszky Adrián: - Igaz a hír, már egy évvel ezelőtt is felvetődött a nevem. A győri klub elnökével gyerekkori kapcsolatban állok, hiszen Miskolcon együtt kezdtük a futsalt Drucskó Zoltánnal. A futsal akadémia kapcsán került szóba a nevem, az utánpótlás területén dolgoztam volna és hosszú távú terveket vázoltak fel. Hogy miért maradtam mégis? Imádom Szegedet, illetve igaz, hogy több lábon, de stabilan állok, és a sportállások területén keserűek a tapasztalataim.

FlikkFlakk: - Ha ön állítaná össze a válogatottat, a szegedi együttesből kit, kiket válogatna be?

B. A.:- Úgy gondolom, az elmúlt években Koncz Zsolt, Puskás Csaba, Tóth Attila trió stabil kerettag lehetett volna, jelenleg pedig Tombácz Róbertet találom alkalmasnak a válogattotságra. Hegyesi Zsolt megfelelő hozzáállással válogatott szintű futsaljátékos, illetve ha Trucz Zsolt, Hernády Márk és Bullás Imre profi státuszban futsalozhatna, szintén lenne esélyük a nemzeti színek képviseletére.

dzeko: - Miből képzi magát? Melyik vonalat követi, kiktől tanul?

B. A.:- Teljesen autodidakta módon képzem magam, teljesen nyitott vagyok minden stílus tanulmányozására a magyar sajátosságokat, lehetőségeket figyelembe véve. Alapvetően a spanyol labdabiztos, az egész pályát kontroll alatt tartó, agresszív futsal híve vagyok. Igyekszem minél több lehetőséget, variációt megmutatni a játékosoknak, és a pályán rájuk bízni a döntést. Nem szeretem a sablonos sémák szerinti játékot, szeretem, ha a játékosaim gondolkoznak, improvizálnak, önbizalommal teli döntéseket hoznak
a látványos támadófutball érdekében.

superlamps: - A jó idénykezdet ellenére hol van a reális helye a csapatnak a bajnokságban?

B. A.: - Továbbra is a felsőházi rájátszás, az első hat hely egyike a cél, megítélésem szerint a Rába ETO-n kívül négy-öt hasonló képességű csapat található a mezőnyben: a Berettóújfalu, az Aramis, a Vasas-Gödöllő, a Haladás és mi. Változott a bajnoki kiírás, így az idén az alapszakasz pontjait továbbvisszük a play offba, fontos, hogy végig teljes kerettel, kiegyensúlyozottan szerepeljünk és reális eséllyel tudjunk változtati a rájátszásban a helyezésünkön. Ez akár a dobogóért vívandó küzdelem is lehet. A bajnoki küzdelmek mellett természetesen a kupaszereplésre is fókuszálunk.

- Miképpen áll a szegedi futsal utánpótlása?

B. A.:  - A Magyar Labdarúgó-szövetség Kozma Mihályt kérte fel egy tízéves futsalkoncepció kidolgozására. Ehhez szeretnénk mi is csatlakozni. Jelenleg három kötelező korosztályt versenyeztetünk, az U15-ös, az U17-es és az U19-es csapatokat. A taós pályázatok révén sikerült beindítanunk az U11-es és az U13-as korosztályok edzéseit és regionális versenyeztetését. Az alapokról építkezünk, hiszen semmilyen utánpótlás tradíciója nincs Szegednek, de sajnos országos viszonylatban is a sportág megreformálására van szükség.

Gszlaszlo: - "Fújnak" önre a nagypályás edzők, hogy kispályán is "gyötri" a fiúkat?

B. A.: - Erre a kényes kérdésre rögtön a megalakulásunk és NB II-es szereplésünk idején előzetes lépéseket tettünk. Minden nagypályás érdekelt edzővel felvettük a kapcsolatot, megbeszéltük a korrekt együttműködés feltételeit, és ennek következtében a mai napig egészséges és működőképes a klubok közötti kapcsolat. Természetesen tisztában vagyunk a felmerülő problémák eshetőségével, a sérülések, az esetlegesen nem a kitűzött célnak megfelelő szereplés hatással lehet a felek kapcsolatára, az optimális viszony fenntartása kisebb-nagyobb engedményeket, kozmetikázást igényel.

- Szokott-e valójában kerékpározni, akit a pályán Bringának hívnak?

B. A.:  - Szegeden mindenhova kerékpárral járok, a legjobb, a leggyorsabb és a legkötetlenebb közlekedési eszköz. A becenevem egyébként a Brinszky névből fakad, de természetesnek veszem, hogy a kerékpárra következtetnek, mint ahogy azt is, hogy sokan csak Bringaként ismernek, az eredeti nevemen csak a családon belül szólítanak és Tóth Attila barátom.

Favre: - Tudja, hogy a (háta mögött) Omeyernek is becézik?

B. A.: - Természetesen tudom, kiről, milyen zseniális sportolóról van szó, de a vele való hasonlóságot személyesen még senki sem vetette fel... Kíváncsian várom a csapaton belüli reakciókat.

 

csakaszeged: - Bajnok lesz a Tápé a megyeegyben?

B. A.: - Az elmúlt évekhez képest pozitív változás történt a Tápé életében, megújult a pálya, és jövő tavasszal még számos fejlesztés vár a létesítményre. A tavalyi kerethez képest minőségibb garnitúra áll jelenleg rendelkezésére a vezetőedzőnek, ennek megfelelően stabilabb szereplést várhat el - joggal - a vezetés. A következő években pedig további kereterősítést terveznek a klubnál, a lényeg a nyugodt háttér, a kiegyensúlyozott szereplés, és egy tervezhető jövőkép. A bajnoki cím megszerzését elhamarkodott kijelentésnek tartanám.

Kloppo: - Hogyan tud ilyen nyugodt maradni a kiélezett szituációkban, a rossz bírói döntéseknél? Vagy a csapat ezt a stílust igényli?

B. A.: - Játékosként vagy játékos-edzőként ez egészen biztosan nem sikerülne, edzőként viszont ezt a kívülállóknak visszafogott stílust tartom helyén valónak. Ami segít ebben a viselkedésben, az a meccsek előtti, majdnem kétórás, feszültségoldó edzés. A látszat ellenére azért elárulom, nem húszas pulzussal "meccselek". A játékosoknak higgadt véleményre, tiszta, pozitív gondolatokra, kulcsszavakra van szükségük a kiélezett szituációkban. Fenn kell tartanom a játékvezetőkkel a távolságtartó, de működöképes viszonyt, mert a helytelen ítéletek számonkérésével a játékosokat mentem fel a rossz döntéseik, a hibáik után.

Olvasóink írták

 • 11. Sancinho 2012. szeptember 21. 11:11
  „Kedves Uram!
  Mivel Ön még aktív játékos,ezért meg szeretném kérdezni,hogy a futsal csapatában miért nem játszik,vagy nem akar?Volt szerencsém látni Önt az Első Beton ill. a Szentes színeiben küzdeni és úgy gondolom,hogy jól ment a játék.Szerintem Koncz Zsolttal és Tóth Attilával remek rutinos játékosai lennének ennek a csapatnak!
  Köszönöm a válaszát!”
 • 10. csakaszeged 2012. szeptember 21. 10:17
  „Kedves Bringa! Bajnok lesz a Tápé a megyeegyben?”
 • 9. Kloppo 2012. szeptember 21. 09:49
  „Kedves Adrián!
  Hogyan tud ilyen nyugodt maradni a kiélezett szituációkban, a rossz bírói döntéseknél? Volt már olyan bajnoki, amelynek hajrájában sorra kaptuk a rossz ítéleteket, a csarnokban pedig ön volt az egyetlen nyugodt ember. Vannak csapatok, amelyeknél a szenvedélyes vezetés használ. Az UTC kerete inkább ezt a pókerarcú habitust igényli?”
 • 8. gszlaszlo 2012. szeptember 21. 09:45
  „Szokott-e valójában kerékpározni, akit a pályán Bringának hívnak?”
 • 7. viktorfradi 2012. szeptember 21. 09:42
  „Kedves Adrián!

  Először is gratulálok a sikeres idénykezdethez, hasonló folytatást kívánok a Csapatnak a vezetéseddel!
  Kérdésem az lenne, hogy milyen utánpótlásbázist képvisel az SZTE-EHÖK másodosztályú futsalcsapat? Hetente hány edzés van és hol? Nagyon szívesen megnéznék egy edzést, kíváncsi vagyok rá. Egyes nagypályás labdarúgók esetében (pl. Koncz Zsolt, aki hatalmas formában játszik) megoldható a vidéki nagypályás, a szegedi kispályás, illetve a privát lakóhely közötti ingázás problémamentesen?”
 • 6. Favre 2012. szeptember 21. 09:30
  „Kedves Adrián!
  Tudja, hogy a (háta mögött) Omeyernek is becézik?”
 • 5. mark kinsella 2012. szeptember 21. 09:03
  „Csábították Győrbe - ha jók az információm -, miért maradt Szegeden?”
 • 4. flikkflakk 2012. szeptember 21. 09:02
  „Üdvözlöm! Ha ön állítaná össze a válogatottat, a szegedi együttesből kit, kiket válogatna be? Válaszát köszönöm, üdv”
 • 3. dzeko 2012. szeptember 21. 09:01
  „Miből képzi magát? Melyik vonalat követi, kiktől tanul?”
 • 2. superlamps 2012. szeptember 21. 08:26
  „Üdvözlöm!
  Az első kérdésem az lenne, hogy a jó idénykezdet ellenére hol van a reális helye a csapatnak a bajnokságban? Ahogy elnéztem egy-két kivételtől eltekintve elég kiegyensúlyozott ez a mezőny. A második pedig az lenne, hogy miképpen áll a szegedi futsalnak az utánpótlása? Azt észrevettem, hogy pár éve a válogatott nagyon ütőképes volt, de mióta azok a játékosok már kiöregedtek a helyükre nem tudtak olyan kvalitású játékosok jönni. Tehát országos szinten valami nincs rendben, de itt a régióban mi a helyzet? Köszönöm válaszát!”
 • 1. gszlaszlo 2012. szeptember 21. 06:54
  „Kedves Adrián!
  A nagypályás edzők nem szeretik, ha játékosaik futsaloznak is. Ám az ön csapatának számos játékosa pályára lép alacsonyabb osztályú nagypályás csapatokban is, miközben a futsal első osztályban nagyszerűen indult a szezonjuk. "Fújnak" önre a nagypályás edzők, hogy kispályán is "gyötri" a fiúkat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei foci: szegedi rangadó a megyeegyben

A hétvégén a 6. fordulót rendezik a Csongrád megyei labdarúgó-bajnokságokban. Tovább olvasom