Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Búcsú Hédl Feritől

Életének 55. évében elhunyt Hédl Ferenc, az asztali labdarúgás szegedi "mindenese".
„Ebedli elmegy a szélen, remekül középre passzol, Szokolai megcsúsztatja, Nyilasi pedig szektoron belül leveszi. Nyíl felnéz, lő! Gól! – Hédl Feri pedig pakol. Nem ujjong, de látszik, hogy elégedett a támadással, vezet a szegedi Fradi, Feri asztalilabdarúgó-csapata. A „nagy Fradinak" sohasem lehetett edzője – hatalmas szurkolója volt a zöld sasoknak –, a kicsi szegedi gombfocicsapatot viszont rengeteg meccsen vezette. Sokszor győzelemre.

Feri megszállott volt. A magyarok által kitalált – 1913-ból van az első feljegyzés a játékról – sportággal 1969-ben ismerkedett meg, játszotta és nagyon szerette a mindenki által csak gombfocinak nevezett játékot. 1996-ban újraélesztette a szegedi klubot. A vidék fellegvára lett a Tisza-parti csapat. Hédl Feri elnöksége idején kétszer is bajnok lett, az ország legjobb csapata jött össze a Csongrád megyei székhelyen.

Feri hétfőn elhunyt. 55 éves volt. Pedig éppen telefonálni akartam neki. Elmesélni, hogy a két fiam, a hatéves Ákos és a négyéves Robi szombaton lejátszotta élete első gombfocimeccsét. Ákos a Honvéddal két gólt vágott nekem, Robcsi – nem volt teljesen szabályos a lövés – pedig egyet a bátyjának, aki végül 2–2-t játszott az apa–Robi (mi voltunk a Sopron) vegyes ellen. Mesélni akartam, hogy én megtanítom a srácokat gombfocizni, legyél büszke ránk.

Minket, újságírókat is megfertőztél a játékkal – még megvan a két kapu, amelyet tőled kaptunk. A régi DM büféjében Nyilas Petivel, Tóth-Szenesi Attilával, Mádi Jokkával, Kormos Tomival, V. Fekete Sanyival vérre menő küzdelmeket vívtunk. Megtanítottad a szabályokat, magyaráztad, hogy mi a szektor, mi pedig játszottunk. Milyen jó meccseket! Nyert a Manchester United, a Milan, a Partizan, a Charlton és a Juventus.

A nyáron még ott voltál a 100 éves DM vb-szurkolói klubban. Lejátszottad a kezdőmeccset. Mindig eljöttetek, ti nyitottátok meg a rendezvényt. Játszottál, és igazán az sem zavart, hogy csak kevesen állnak körül, mert a mai emberek inkább számítógépen fociznak.

Most, amikor már nem vagy köztünk, kell rádöbbenünk, hogy milyen nagyot alkottál, mert életben tartottad Szegeden azt játékot, amelyet mi, magyarok találtunk ki. Nagyszerű ember voltál. Ígérem, a két fiam továbbra is gombfocizik majd, s remélem, az unokáim is. Azt is tudom, egyszer még játszunk majd egy meccset, csak készítsd a pályát, a csapatokat, a pöckölőrudakat, a hintőport, az órát. Melegíts, Feri!

Olvasóink írták

 • 3. andreasz 2011. január 27. 00:43
  „A 60-as években a Móra iskolában ment nagyon a gombfoci, és az Úttörőházban.Vérre menő meccseket vívtunk, napköziben bajnokságokat szerveztünk. A Feriék az Úttörőház szolgálati lakásában laktak - közel volt a tűzhöz. Valószínűleg onnan a gombfoci imádat. Örülök,hogy Szegeden sokat tett a sportágért.

  Feri nyugodj békében!”
 • 2. Tonypilot 2011. január 26. 21:13
  „Húszegynéhány éve a Radnóti Hétfőkön ismertem meg.
  Néhány partira beállt a Keverő előtti régi Gabona kapujába.
  Akkoriban is kitűnt küzdeni akarásával.
  Végül nem emiatt vált ismertté ,hanem országos hírű ,magyar bajnok asztali foci klubja miatt.
  Ezt a klubot felépítette és a nehézségek ellenére évtizedekig működtette.
  Nem kis teljesítmény volt.
  Korán ment el,csodabogár volt,legenda lett,azt hiszem nem túlzok a minősítéssel.
  Remélem a pöckölőt magával vitte,hiszem , hogy odaát is használni fogja.
  Emlékezni fogunk rá.”
 • 1. lila 2011. január 26. 08:44
  „Szomorú, hogy ilyen fiatalon kellett elmenned, nyugodj békében Feri!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biatovszkiék a sportlövő Eb-n

A magyar szövetség döntése alapján 12 felnőtt és 10 junior versenyző vesz majd részt a március első… Tovább olvasom