Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Bürgés London felé halad

A Szegedi Judo SE fiatalja, Bürgés Milán (21) az idei olimpiai kvalifikációs sorozat több állomásán is ott volt, Pekingbe azonban nem jutott el. Számára a londoni, 2012-es esemény jelentheti az igazi kihívást.
2008. július 6., Németország, Braunschweig, German Open, nyílt nemzetközi német dzsúdóbajnokság: 2. Ole Bischof.

2008. augusztus 12., Kína, Peking, olimpiai döntő: 1. Ole Bischof.

Két dátum, amely között alig néhány hét telt el. És a két dátum Bürgés Milán (21) életében is igen fontos volt. Mert a szegedi cselgáncsozó előbb a braunschweigi viadalon csak intéssel kapott ki a német Bischoftól, aki egy hónappal később Pekingben, a 81 kg- os súlycsoportban nyert. Azaz Bürgés jövőjében a 2012-es londoni olimpia már komoly kihívás.

– Egyértelműen ott van a válogatott keretben, de rendkívül nagy bátorság lenne kijelenteni, hogy ott lesz Londonban is – mondta fiáról a kőkemény edző, Bürgés Mihály. – Milán gyerekkorától cselgáncsozik, szorgalmas, feltétel nélkül elvégzi a feladatokat, hatalmas szíve van. Melós, rakkolós dzsúdós, aki addig űzi az ellenfelet, amíg nincs vége a meccsnek. Ezt hazai korosztályos bajnoki aranyérmek is bizonyítják, ám a nemzetközi mezőnyhöz még nem érett meg. Volt már világkupán, mérkőzött világbajnok ellen, hozott is meccseket, de az olimpián hat összecsapást kell megnyerni. Rutin és erő még szükséges, valamint nem árt, ha világversenyen is elér jó eredményeket. Milán sorsa két éven belül eldől, ha addig nem sikerül produkálnia valami komolyat, kár a továbbiakról beszélni.

Bürgés Milán (fehérben) szorgalma olimpiát érhet. Fotó: Segesvári Csaba
Bürgés Milán (fehérben) szorgalma olimpiát érhet.
Fotó: Segesvári Csaba

Hogy mire gondol a többszörös bajnok édesapa? Például arra, hogy a nemzetközi viadalok egy-egy súlycsoportjában akár hatvan induló is lehet. És közülük negyvenen is esélyesek a győzelemre. Sűrű a mezőny, kemény a harc – és ezt tudja a fiatal cselgáncsozó.

– Haladok az utamon, nagy dolog, hogy összekerültem Bischoffal, és csak a hosszabbításban győzött le. Remélem, egyszer mindez megváltozik, és én nyerek. Aztán meg majd mindig. Nekem az a feladatom, hogy eddzek, és hozzam a kiváló nemzetközi eredményeket – mondta Bürgés Milán, aki részleges bokaszalag-szakadással is versenyre utazott, mégpedig Horvátországba, Splitbe.

Tíz európai az olimpián

Ha az édesapja mellett valakinek a véleménye még számíthat, az nem másé, mint a klubtárs, a többszörös egyéni magyar bajnok dzsúdós, Szabó Csabáé (34). Az egykori válogatott cselgáncsozó látja Bürgés Milán erényeit, de hibáit is.

– A technikája és a kondíciója, az erőnléte kiváló, azonban az új súlycsoportjában, a 81 kg-ban még tovább kell erősödnie. Mindez három-négy kg izmot jelent. Ha elkerüli a sérülés, és lehiggad, eljuthat Londonba. Ám az olimpiára eleve nehéz kikerülni. Csak a legjobb harminckettő utazhat, Európából pedig mindössze tíz dzsúdós – vélte Szabó Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Remek játék Sopronban

Felkészülési mérkőzésen a Szeviép Szeged női kosárlabdacsapata 82–76-os vereséget szenvedett a… Tovább olvasom