Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Búvárúszó-vb: Senánszky Petra aranyérmes, Kanyó második!

A magyar versenyzők öt érmet szereztek a vásárhelyi uszonyos és búvárúszó-vb második napján. Senánszky Petra világcsúccsal lett világbajnok, a szegedi Kanyó Dénes ezüstöt nyert!

Vasárnap
Senánszky Petra szenzációs világcsúccsal (1:45.29) világbajnoki címet szerzett a hódmezővásárhelyi vb második napján. Senánszky a 200 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjében azt a saját világrekordját javította meg, amelyet a miskolci junior Eb-n úszott két héttel ezelőtt. Ebben a számban Stier Lilla is döntőben volt és remek teljesítménnyel bronzérmes lett.

- Természetesen kőkeményen hajtottam az első helyért, de nem gondoltam volna, hogy világcsúcsot javítok. Az utolsó hosszra rendesen elfáradtam, de a fantasztikus világrekord hamar elfelejtette velem a kimerültséget - mondta a világbajnok.

Búvárúszó-világbajnokság Hódmezővásárhelyen: a vasárnap képei. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Abban mindenki biztos volt Hódmezővásárhelyen, hogy lesz magyar érem férfi 800 méteres búvárúszásban, és hogy ez be is következzen arról Kanyó Dénes és Vilhelm Szilárd gondoskodott. Némi meglepetésre Kanyó érte el a jobb helyezést: a Világjátékok-bronzérmes versenyzőnk ezüstérmes lett, a szám világcsúcstartója pedig harmadikként zárt. Kanyó a 400 méteres uszonyosúszásban is fináléba jutott, ahol végül negyedik lett.

A férfi 50 méteres uszonyos gyorsúszásban is termett egy magyar érem: Szenes Mátyás bronzérmet szerzett. Az Egri BK versenyzője egy orosz és egy cseh versenyző mögött végzett harmadikként.

A férfi 1500 méteres uszonyosúszás fináléjában Dimák Dávid 4. helyen zárt, Németh Dávid pedig a szombaton úszott junior országos csúcsát megjavítva 5. lett.

A magyar válogatott vasárnap egy aranyéremmel, egy ezüsttel és három bronzéremmel zárta a világbajnokság 2. napját.

Vasárnapi eredmények

Férfi 800 m búvárúszás: 1. Cseng Csi (Kína) 5:51,51 p, 2. Kanyó Dénes, 3. Vilhelm Szilárd.

Férfi 50 m felszíni úszás: 1. Pavel Kabanov (Oroszország) 15,33 mp, …25. Kövy Bence, …31. Danyi Gábor.

Férfi 50 m uszonyos gyorsúszás: 1. Alekszandr Ivanets 19,35, …3. Szenes Mátyás, …7. Keresztes Mátyás.

Férfi 1500 m felszíni úszás: 1. Olekszandr Odonkov (Ukrajna) 12:22,00 p, …4. Dimák Dávid, 5. Németh Dávid.

Női 200 m felszíni úszás: 1. Valeria Baranovszkaja (Oroszország) 1:29,59 p, …11. Debreczeni Hajnalka, …19. Senánszky Flóra.

Női 200 m uszonyos gyorsúszás: 1. Senánszky Petra 1:45,29 p (új világcsúcs), …3. Stier Lila.

Férfi 400 m felszíni úszás: 1. Max Lauchus (Németország) 2:58,49 p (új világcsúcs), …4. Kanyó Dénes, …11. Németh Dávid.

                             ÉREMTÁBLÁZAT
                           Arany    Ezüst    Bronz
1.  Oroszország        4          3          5
2.  Kína                   3           -          -
3.  Olaszország        1           2          1
4.  Magyarország     1           1          3
5.  Ukrajna              1           -          -
     Németország      1           -           -
7.  Dél-Korea           -           2          -
8.  Kolumbia            -           1          1
9.  Franciaország     -            1          -
     Csehország        -            1          -
11. Görögország      -            -          1

Búvárúszó-világbajnokság Hódmezővásárhelyen: a vasárnap képei. Fotó: Frank Yvette (galéria)

19.01: Kanyó 400 felszíni úszásban nagy hajrával negyedik lett, nyert a német Lauchus új világcsúccsal, második az olasz, harmadik az orosz versenyző. Ezzel a mai program véget ért, hamarosan statisztikákkal, összefoglalóval jelentkezünk.

18.38: kérem szélen, megvan az első magyar aranyérem, megszólal a Himnusz az uszodában! A mindössze 17 éves, világcsúcstartó Senánszky Petra 1:45,29-ces világcsúccsal nyerte a női 200 méteres felszíni úszást, Stier Lilla bronzérmes lett!

A XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság második napja

18.33: jön a nap utolsó két fináléja összesen négy magyarral, benne Kanyó Dénessel.

18.26: a nők kétszáz méteres felszíni úszását az orosz Baranovszkaja nyerte, második a koreai Jeon, harmadik a szintén orosz Vasilisa Kravcsuk.

18.02: az ukrán Odnokov nyerte a számot 12:22,00-val (délelőtt fél perccel volt lassabb az ideje...), második az olasz Fignini, harmadik a szintén orosz Safigulin lett. Dimák Dávid 12.55,46-tel negyedik, a másik magyar, Németh Dávid 12:56,37-tel az ötödik.

17.53: féltávhoz közeledve hárman elszakadtak a mezőnytől, a két magyar a hátsó, ötös bolyban halad. "Biztosan Kis Gergő taktikáját választották" - mondja Bán Sándor, a világhírű vásárhelyi úszóedző a délelőtt Kínában vb-bronzig jutó Kisre utalva.

17.36: az újabb díjátadó után döntő jön, benne a szegedi Dimák Dáviddal.

17.30: megvan a harmadik magyar érem! Szenes Mátyás harmadik lett 50 méteres uszonyos gyorsúszásban, nyert az orosz Alekszandr Ivanets, második az előfutamban világcsúcsot repesztő cseh Ondrej Broda. Érdekesség, hogy az orosz délelőtt még több mint fél másodperccel lassabb volt, ami ezen a távon óriási különbség - persze lehet, hogy csak altatott, mivel most csak egy századdal maradt el a délelőtti rekordtól, 19,35 mp-cel nyert.

Búvárúszó-világbajnokság Hódmezővásárhelyen: a vasárnap képei. Fotó: Frank Yvette (galéria)

17.25: Kanyóék tiszteletkörénél szinte felrobbant az uszoda - erről az élményről beszélt annyit a szegedi klasszis.

17.17: Kanyó Dénes díjátadójára várunk. Innentől kezdve lesz érdekes magyar szempontból a finálék sora, az érmek átadása után két döntőben négy honfitársunk kap szerepet. A szegedi Dimák Dávid harmadik idővel döntős 1500-on.

17.12: az első fináléban a vb első duplázóját köszönthetjük: a tegnap már egy aranyat nyerő orosz Pavel Kabanov viheti haza a férfiak 50 méteres felszíni úszásának aranyát. Második a kolumbiai Mauricio Fernandez, harmadik az olasz Cesare Fumarola.

Délelőtt
Magyar érmek vasárnap délelőtt a világbajnokságon: 800 méteres búvárúszásban Kanyó Dénes ezüstöt, Vilhelm Szilárd pedig bronzot nyert.

- Nem nagyon hangoztattam, de természetesen az aranyérem megszerzése volt a célom. A világjátékok miatt az elmúlt években az uszonyos felszíni számokra koncentráltam, az országos bajnokság környékén kezdtem barátkozni azzal a gondolattal, hogy jó lenne a 800-as búvárúszásban is indulni - nyilatkozta Kanyó, aki az ezüstérme után a 400 méteres uszonyos úszásban is selejtezett, és hetedikként lett finalista, ugyanebben a számban Németh Dávid is rajtkőre állt, ő végül 11. lett.

XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság - 2. nap

Vilhelm Szilárd ugyan világcsúcsjavításra készült 800 méteren, nem tűnt csalódottnak.

- Ez benne van ebben a sportban. Úgy versenyeztem végig a távot, hogy mindent kiadtam magamból. Hétfőn hátra van még a 400 méteres búvárúszás, ahol még igyekszem helyt állni - mondta a világcsúcstartó.

A női 200 méteres uszonyos gyorsúszás délutáni fináléjában két magyar is lesz: Senánszky Petra a 3., Stier Lilla a 4. legjobb idővel kvalifikálta magát. Férfi 50 méteres gyorsúszásban Szenes Mátyás országos csúccsal, a másodikként jutott döntőbe, rajta kívül lesz még egy magyar a fináléban: Keresztes Mátyás a 8. időt úszta.

A női 800 méteres uszonyos úszásban Ócsai Dorottya a 20., Szabó Lujza a 26. helyen zárta a selejtezőt, míg a nők 200 méteres uszonyos kategóriájában Debreczeni Hajnalka a 11., Senánszky Flóra 19. lett.

11.18: a mai további program, 800 m felszíni úszás, nők (Ócsai Dorottya, Szabó Lujza), 200 m felszíni úszás, nők (Debreczeni Hajnalka, Senánszky Flóra), 200 m uszonyos gyorsúszás, nők (Senánszky Petra, Stier Lilla), 400 m felszíni úszás, férfiak (Kanyó Dénes, Németh Dávid). Az esti döntőkről és Kanyó éremátadójáról szintén szintén online tudósításban számolunk majd be e cikken belül.

11.11: Vége! Nyert a kínai Cseng Csi, második lett Kanyó, csak harmadik a nagy esélyes Vilhelm. A kínai ideje 5:51,51, Vilhelmé 5:52,52. A sokáig vezető koreai versenyzőnek elromlott az oxigénpalackja, így feladni kényszerült.

Kanyó Dénes elképesztő úszással lett ezüstérmes.
Kanyó Dénes elképesztő úszással lett ezüstérmes.
Fotó: MTI

11.04: Kanyó már a lelátón beszéli meg futamát Juhos Gergely kapitánnyal. Emellett drukkol Vilhelmnek, de elsősorban saját idejének. Elrajtoltak.

10.57: Kanyó megnyerte futamát, de ami számít, hatalmas egyéni csúcsot, 5:52,16-ot repesztett. Ez elég lehet egy éremre, akár ezüstre is. Vilhelm világcsúcsa 5:46,96.

10.46: Kanyó előfutama jön. a szegedi versenyző 15-20 másodperccel jobb riválisainál, neki nem ellenük, hanem a saját ideje ellen kell küzdenie.

XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság - 2. nap (Fotó: MTI)

10.43: a verseny alatt kollégánk, Barok István tanár úr játszik a nézőkkel a vb hivatalos pólójáért. Minden válasz helyes, három boldog nyertes.

10.40: megkezdődött a 800 méteres búvárúszás három futama, az elsőben nincs magyar. A 18 indulóból aki a legjobb időt ússza, az lesz a világbajnok. Kanyó Dénes a második, Vilhelm Szilárd a harmadik futambankapott helyet.

10.35: már ma is van világcsúcsunk: 50 méteres uszonyos búvárúszásban az ötödik előfutamban a cseh Ondrej Broda 19,34-gyel győzött, mögötte szintén hatalmas időval Szenes Mátyás (19.57) ért célba. Mellette a második magyar, Keresztes Mátyás is döntőzik délután.

XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság - 2. nap (Fotó: MTI)

10.20: 50 méteres uszonyos búvárúszásban Keresztes Mátyás a harmadik helyen végzett előfutamában, ez kis szerencsével elég lehet a döntőhöz. Amúgy hatalmas egyéni csúcs is egyben.

10.02: mára már csurig megtelt az gyarmati Dezső Sportuszoda, a lelátón felfedeztük a mindszenti induló, Szabó Lujza családját és Vilhelm Szilárd gyöngyösi tűzoltókollégáit is - reméljük, semmi sem gyullad ki mostanában Gyöngyösön, mert a parancsnokság nagy része itt szurkol.

9.53: jelenleg is zajlik az 50 méteres felszíni úszás selejtezője. A két magyar, Kövy Bence és Danyi Gábor nem jutott fináléba.

XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság - 2. nap (Fotó: MTI)

9.30: a reggeli készülődés során összefutottunk Kanyó Dénessel, a szegedi világbajnokkal. Dénes nem volt túl nyugodt, mivel nem fogadták el 5:53,20-as nevezési idejét, a mai programban már 6:11,92- mp-cel szerepel, mindez azt jelenti, hogy nem a legerősebb futamban, a harmadikban, hanem a másodikban indulhat. Ezzel hehéz helyzetbe került, mivel nem lesz ki "húzza" a medencében, de éremszerzése így sem lehetetlen.

9.00: a tegnapi nap történéseit itt olvashatja el.

A mai program, előfutamok, 9.15–12.00: 50 m felszíni úszás, férfiak (Kövy Bence, Danyi Gábor), 50 m uszonyos gyorsúszás, férfiak (Keresztes Mátyás, Szenes Mátyás), 800 m búvárúszás, férfiak, döntő (!) (Vilhelm Szilárd, Kanyó Dénes), 800 m felszíni úszás, nők (Ócsai Dorottya, Szabó Lujza), 200 m felszíni úszás, nők (Debreczeni Hajnalka, Senánszky Flóra), 200 m uszonyos gyorsúszás, nők (Senánszky Petra, Stier Lilla), 400 m felszíni úszás, férfiak (Kanyó Dénes, Németh Dávid). Döntők, 17.00: 50 m felszíni úszás, férfiak, 17.20: 50 m uszonyos gyorsúszás, férfiak, 17.40: 1500 m felszíni úszás, férfiak, 18.10: 200 m felszíni úszás, nők, 18.30: 200 m uszonyos gyorsúszás, nők, 18.50: 400 m felszíni úszás, férfiak.

XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság - 1. nap

Szombati eredmények, női 50 méteres felszíni úszás: 1. Bao-Csen Csu (Kína) 16,37 mp, ...6. Székely Lilla, ...18. Nagy Dorottya. Férfi 100 méteres búvárúszás: 1. Pavel Kabanov (Oroszország) 32,25 mp, ...18. Danyi Gábor, ...28. Bacher Barnabás. Női 400 méteres felszíni úszás: 1. Jiao Liu (Kína) 3:12,90 perc (új világcsúcs), ...19. Senánszky Flóra, ...26. Szabó Lujza. Férfi 4×200 méteres felszíni úszás: 1. Olaszország (Andrea Nava, Cesare Fumarola, Julio Tugnoli, Kevin Zanardi) 5:46,51 perc (új világcsúcs), ...7. Magyarország (Dimák Dávid, Kövy Bence, Kosara Géza, Németh Dávid).

Olvasóink írták

 • 3. szomorúfűzfa 2011. augusztus 01. 22:31
  „Ma kétszer énekeltünk Daninak :)
  Megérdemelte! Nagyon!”
 • 2. szomorúfűzfa 2011. augusztus 01. 15:01
  „Öröm a sok szép eredmény. Jó látni, hogy a DM ilyen részletesen tudósít úgy on-line, mint papír-on. Az igazi hangulat mégis a helyszínen van. Mindennap ott voltam, ma is megyek. Aki teheti, jöjjön, és drukkoljon. Tegnap Petrának énekeltük a magyar himnuszt, ma is el szeretnénk énekelni...”
 • 1. totya66 2011. július 31. 21:52
  „Gratulálok a versenyzőknek!
  És sajnálom a Murénásokat, mivel nem utazhattak külföldre ide meg akár reggelente átsétálnak. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Por, puszta, Piquet: Forma-1-es retro 1986-ból - fotók

Negyedszázada érkezik hazánkba a száguldó cirkusz - felelevenítjük a Hungaroring történetének első… Tovább olvasom