Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Búvárúszó-vb: Vásárhelyre figyel a világ

Kedd délelőtt a fővárosban, a Sportok Házában tartották meg a XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság sajtótájékoztatóját, amelynek a sportág történetében először lesz a házigazdája, Hódmezővásárhely. A vb szombaton veszi kezdetét.
A búvárúszás, nem vitás, Magyarországon most reflektorfénybe kerül. Nem véletlen ez, hiszen szombaton megkezdődik Hódmezővásárhelyen a XVI. uszonyos- és búvárúszó világbajnokság. A sportág történetében hazánk második alkalommal lesz házi gazdája a világeseménynek.

– Azt az üzentet szeretnénk eljuttatni a magyar sportbarátoknak, hogy a magyar búvárúszás a világ élvonalába tartozik – kezdte a sajtótájékoztatót a magyar búvár szakszövetség elnöke, Nyíri Iván.

A sajtótájékoztatón két világbajnok, Vilhelm Szilárd és a szegedi Kanyó Dénes, egy ifjú reménység, Dudás Dániel, valamint a magyar válogatottban több klasszisa is képviselte a sportágat.

Nyíri Iván a sportág legnagyobb vb-jét szervezi.
Nyíri Iván a sportág legnagyobb vb-jét szervezi.

– Felejthetetlen világbajnokságra készülünk, minden eddigi rekord megdől, így a búvárúszó társadalom már most a legek vébéjének emlegeti a hazai eseményt. 31 ország 309 versenyzője érkezik a városba. Ez minden tekintetben csúcs – mondta az elnök.

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely önkormányzati képviselője a házigazda képviseletében köszöntötte a megjelent újságírókat.

– Öröm, hogy ilyen rangos eseménynek lehetünk a rendezői. Hódmezővásárhely számára mindig is fontos volt a sport, ezért külön öröm, hogy a búvárúszás legjobbjait láthatjuk a Gyarmati Dezső Sportuszodában, amelynek ez lesz az eddigi legrangosabb esemélnye. A város nagyon várja az vb-t, amelynek kabalaállata egy hód lett, ami a város nevében is jelentkezik. A hód uszonnyal rendelkezik, így talán nem véletlen, hogy nálunk a búvárúszók legjobbjai vehetnek részt – mondta a képviselő.

Veres András, a vb-első és világcsúcstató Vilhelm Szilárd edzője következett. A magyar válogatott nevében nyilatkozott, hiszen a szakmai stáb egyik tagja a gyöngyösi tréner.

– Minden éremben lehet részünk. Világcsúcsot is úszhatnak a magyar versenyzők, de előzetesen nem szeretnék jósolni. A magyar együttes számára nagy élményt jelent hazai közönség előtt szerepelni. Van is bennük drukk, de ez hatalmasat dobhat a teljesítményünkön – fogalmazott.

Kanyó Dénes bizakodik.
Kanyó Dénes bizakodik.

– Szeretném megdönteni a világcsúcsomat. Az elnök úr azt mondta, hogy ez túl bátor célkitűzés, de szerintem én képes vagyok rá... Éppen Kanyó Dénes barátommal csatázok majd 400 és 800 méteren. Ígérem, hogy mindketten a dobogón leszünk – fogalmazott a sportág egyik legnagyobb klasszisa, Vilhelm Szilárd.

– Remekül sikerült a felkészülés. Egy álmom vált valóra azzal, hogy Szeged közelében versenyezhetek világeseményen. Nagyszerű érzés lenne, ha a magyar Himnuszt a dobogón állva hallgathatnám – következett a sorban Kanyó Dénes, a Muréna Szegedi Úszó- és Buvárklub versenyzője.

– Kis szövetség mienk, nem dúskálunk az anyagiakban, azonban egy hatalmas összefogás eredménye ez a világbajnokság. A vásárhelyi önkormányzat, a Tisza Volán Zrt., a Malév és sok-sok más támogató nélkül ez jöhetett volna létre. Kolumbiától vette el a nemzetközi szövetség a rendezési jogot, kevés időnk maradt a szervezésre, de megoldottuk, most már csak egy álmunk van, hogy megteljen a Gyarmati Dezső Sportuszoda – fejezte be a sajtótájékoztatót Nyíri Iván, elnök.

Olvasóink írták

  • 1. szomorúfűzfa 2011. július 26. 19:43
    „Hajrá Dani! Hajrá Murénák! Hajrá magyarok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sakk-vb: elúszott a magyar érem

A magyar válogatott 2,5-1,5-re kikapott Kínától a kínai Ningpóban rendezett… Tovább olvasom